Krmení a hypotrofické miminko

15
22.1.16 11:42

Krmení a hypotroficke miminko

Ahoj vsem, mame doma 8 měsíční holčičku, ktera se narodila sekci v 37+5 pro hypotrofii. Vaha 2kg a 42cm, příčinu nevíme. Hodne bojujeme s jídlem a pribyvanim. V 8. měsíci ma 6,3kg.

Kolik vazila a merila Vase mala miminka v 8.mesici? Zlepsil se casem jejich vztah k jidlu? Mozna mate i nejake triky, jak na to lepe?
Nam nuti nasogastrickou sondu, ale ja se snažím vydrzet, tak se chci uklidnit, ze nedelam chybu a te v tom nejsme sami…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15422
22.1.16 11:56

Sondu bych brala jako úplně poslední možnost. Bála bych se, že se se sondou odnaučí úplně jíst :nevim:. Švagrová měla syna narozeného s váhou 2 kg, ale o cca ještě o 2 týdny dřív než Vy. S jídlem bojovali neskutečně, postupně se to zlepšilo v tom smyslu, že pochopil, že prostě jíst musí. Zhruba od školkového věku ho prostě posadí k talíři a on ví, že to musí sníst :think:. Teď je mu 12 let, pořád je hubeňoučký a vztah k jídlu prostě nemá. Jí ale vypadá u toho, jak kdyby ho mučili, každé sousto kouše nekonečné dlouho, ztěžka polyká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
22.1.16 12:06

@Mouchavec sondě bych se bránila zuby nehty.. švagrová měla první prcka 2 kg, prostě ji jen častěji sledovali. V roce byla taky drobná, celkem nejedlík, ale nikdo se nad tim nepozastavoval :think: důležité je, jak celkově prospívá, zvládá atd.. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3443
22.1.16 12:09

Jestli prubezne roste a pribira, ikdyz malo, tak bych zatim nestresovala a nedelala vetsi vysetreni. Pokud prospiva po psychomotoricke strance tak vubec. Nase mala mela pv 2,4 a 45 cm, v 8 mesicich 6,275 kg a ted v roce presne 8 kg.
S jidlem to byl boj a prikrmy jedla, ale mensi porce nez by mela. A upravilo se to az tak ke konci 10. mesice a ted mi rano sni cely rohlik/chleba, jogurt 180g, obed masozeleninu 200 g priblizne, odpo ma 200g domaci presnidavky a vecer kasi ze 170 ml. Mezitim obcas nejakou tu krupku nebo piskot. A v noci se jeste napije z prsa.
Hlavne nasilim nenutit, zkusit jist „spolu“, proste vydrzet a zkouset.
Kazdou prohlidku nas dr. strasi, ze pujde na vysetreni, ale kdyz vidi jak je spokojena, tak rekne nakonec, ze je proste drobna ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
22.1.16 12:10

@Mouchavec Dcera PV 2,3 kg, v 9.měsících 6,95 kg (v 8 měsících měla 6,9 kg a a 67 cm). Podviživeně fakt nevypadá, dr. váhu nikdy neměla potřebu řešit, dcera nabírala kontinuálně.
Příkrmy začala akceptovat v 7,5 měsících, jinak kojená. Nějaký velký jedlík není ani teď. Ale nenazvala bych ji nežravcem. Jí, ale sama o normální jídlo extra zájem neprojevuje (klidně by se jen kojila), většinou nejí tabulková množství. Jídlo musí mít kašovitou konzistenci (takže povětšinou mixuji), z jídla do ruky sní akorát křupku.
Hlad ale teda má, to zase když se co 2-3 hodiny nenají, tak ječí jak pavián.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
22.1.16 12:20

Ještě pro srovnání. Syn taky hypotrofický (PV 2,67) V půl roce 7,3 kg, v roce 8,9 (a 71 cm). Ten už podviživeně nevypadal tuplem, do 10 měsíců musel jíst přes den co dvě hodiny nejpozději (ale nejedl velká množství). Přezdívali jsme mu popelnice, rotože jedl všechno a s chutí, s jídlem jsme se před ním museli schovávat.
Teď má 2,5 roku, už je podstatně zmlsanější, váží 12 kg a má něco přes 85 cm.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24375
22.1.16 12:21

Moje neteř PV 2,6 kg, v roce necelých 7 kg, naprosto ok zdravá dnes 10 letá holka. Moje dcera PV 2,2 kg, teď má na 5 měsících 6 kg. Baští kaši, příkrmy odmítá, ale zkoušíme krátce.
Váha Tvojí malé mi nepřijde tak málo :nevim: Jasně bude na dolní hranici růstové křivky, ale pokud je jinak ok ve vývoji apod., neřešila bych to příliš a už vůbec ne sondou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
22.1.16 12:34

@Mouchavec Píšeš, že bojujete s jídlem. Co tím přesně myslíš? Jak a co malá jí/nejí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
22.1.16 15:03

Tak to jsem klidnější. Náš pediatr je klidný, mala přibírá kontinuálně (sice ji trvalo 8 mesíců než se doškrábala na 3. percentil), ale nepropadá se. Zato v centru komplexní péče o děti s perinatální zátěží nás neustále straší, že je něco v nepořádku, že děti s IUGR doženou váhu i výšku v prvním půloce jinak je potřeba pátrat po nějakém dúvodu a tak nás trápí odběry a teď hrozí sondou…a já se přesně bojím toho psychologického dopadu sondy. Já jsem jen chtěla vidět, že jiní rodiče mají zkušenosti, že holt drobné děti potřebují více času a trpělivosti…
@Svistice mala je do 6 měsíce plně kojena, nutili nám Infatrini, ale ona lahev zcela odmítá. Od 6. m. se nechala postupně přemluvit k příkrmům. Ted ji pouze maso-zeleninové, sladké a ovoce odmítá, někdy dá několik lžiček za celý den, někdy sní až 100ml, cca 1-2× do týdne se nám stane, že příkrm následně komplet vyzvrací.

U ní se střídají různé periody - jsou dny, kdy jí méně (do 80 ml), ale je u jídla klidna a váhově prospívá. Dny, kdy nechce, ale když se zabaví hračkou, nebo návštěvou, tak se nechá obelstít a do pusy něco dostat. A pak jsou dny, kdy od posazeni do lehátka křičí a pusu neotevře a nerozptýlí ji vůbec nic, vetšinou v těch dnech nechce ani kojit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
22.1.16 15:23

@Mouchavec Můžu se zeptat, jak jste se dostali do toho centra komplexní péče o děti s perinatální zátěží? Malá nikde sledovaná není a to měla jen o 300g při narození víc, než tvoje holčička.

A psychomotoricky je na tom jak? Koli měří, to v úvodním příspěvku nebylo, což je taky dost podstatný údaj. A Jak jste na tom s váhou/výškou vy jako rodiče?

Možná by mě troche znepokojilo to zvracení, odběry krve bych klidně udělat nechala.

Myslím, že je dobré, že jí alespoň něco, od toho bych se asi dpíchla a zkusila to jídlo kaloricky vytunit - brambory, kaše (respective přidávat do jídla obiloviny), jogurty s vyšším obsahem tuku (řecký, zakysano smetanu), občas trošku tvarohu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
22.1.16 15:56

@Svistice to bylo z mé iniciativy, kdy už jsem byla kolem 6. měsíce zoufalá, tak jsem využila nabídky kamarádky… a vlastně se tam divili, že nikde sledováni už dávno nejsme, tak nevím, pro koho to je a pro koho ne.

Výškově se pomalinku zlepšuje, teď je na 10. percentilu (65cm), jenže já i manžel jsme 90-97. percentil, takže má ještě co dohánět :-) Ale je vidět pozitivní tend, tak doufám, že to vydrží a pokud se nezačne propadat, tak s 10. percentilem bych osobně byla spokojená.

A s jídlem jak píšeš, snažím se dávat hodně brambory, těstoviny, 10% jogurty a místo vody to ředím tím Infatrini, kaše zatím jíst nechce.

Psychomotoricky nám připadá šikovná. Je to neuvěřitelně čilé dítě, které chvíli nevydrží jen tak ležet a koukat. Trochu slabší určitě je, ale už je na 4 a pokouší se o šikmý sed, v sociálním kontaktu byla vždycky spíš napřed.

Pro mne je teď důležité vidět, že jsou kolem i drobné děti, které to doženou později. Holt to bude stát něco nervů kolem jídla, ale snad ji do budoucna neublížím, když jí budu chránit nějakým zásadním lékařským intervencím jako je sonda…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
22.1.16 16:20

@Mouchavec Pokud jste s manželem velcí, tak bych asi zpozorněla a určitě bych se nebránila nějakým vyšetřením na případné metabolické poruchy nebo na endokrinologii.
Ale sonda mi přijde moc, to je podel mě pro dítě, které plně odmíá jíst.

My jsem oba s manželem menší, takže nějaký závratný růst našich dětí ani nikdo neočekáá. Drží se statečně pod 10. percentilem, tak si jen hlídám, aby „nevypadly“.

A jsem vcelku ráda, že mi nikdo po 30. týdnu už nedělal UTZ a netahal mi děti zbytečně brzo ven kvůli velkosti. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
22.1.16 16:50

@Svistice metabolky a základní odbery ma za sebou, vysledky jsou v poradku.
A a s tim UZV naprosto chapu, taky jsem nebyla nadsena, když porod vyvolavali a pak se pustili do sekce, protoze to jinak neslo. ale v te chvíli bych se proti lekarskemu rozhodnuti asi nepostavila ani kdybych opet mohla…precijenom jsem se o ni prilis bala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
23.1.16 07:52

Ahoj, taky mne zaujalo, že jste sledováni v nějakém centru. To je předpokládám v Praze? Malá je narozená v 37tt, 1990g a 45cm - nevyživující placenta. S jídlem bojujeme neskutečně. Teďka mi chvíli jedla a na desetiměsíční měla 7100g a 67cm. S příkrmama jsme začínaly chvíli před půl rokem, pač už nestačilo MM. Tedka mi snedla přes den i 4 příkrmy po 100g a ještě vypila UM. Proto nabrala. A tento týden jako když utne (jeden den teplot a rýma - teplotu už nemá, rýma se zlepšila a stejně nechce jíst). Už když jí dám do krmícího lehátka a jdu krmit tak už rovnou nechce. Nechce ani nic jen tak do pusinky když ji mám na klíně. Věci si nikdy nedávala do pusy, tak ani jídlo. Teď když jí dám cokoli do ručičky a chci ji vést ruku do pusy, tak zatne a nejde s ní hnout. Tak ji teď nechám dva, tři dny na UM a uvidíme. Když se to nezlepší tak s ní budu muset asi na nějaké vyšetření. No momentálně je na ní vidět odpor k čemukoli co má přijít do pusy. Dávám si to i sama za vinu, že jsem kvůli pocitu, že je drobná a musí něco jíst možná nutíla jídlo víc než by bylo zdrávo. Na druhou stranu, kdybych občas nenutila, tak nebude klidně půl dne nic jíst ani pít. Z počátku jsem se taky snažila přiblížit k množství příkrmů, které má jíst běžné dítě. Doktorka do mne pořád hustí jak už musí jíst kousky a nesmím mixovat. Což u nás vůbec nejde, jí jen kašovitou strukturu. Takže rozhodně nejsi sama co máš problémy jídlem a vahou. Co se týká PMV, tak před týdnem začala díky vojtovce lézt po čtyřech, občas prohodí nějakou slabiku. Rozumově se zatím u nás nic nekonná, nevím jest-li by se už mělo=). Nezastírám, že jako pro pevomatku, je pro mne malá docela oříšek, protože u nás je opravdu úplně všechno jinak, než u běžných dětí. Uf, to jsem zase napsala román. Snad je to aspoň trochu srozumitelné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
24.1.16 10:44

U nás tedy ohledně PMV není žádný problém. Na břicho se přetáčí od 3 měsíců, od necelých 8 měsíců leze, pomalu si začíná zkoušet stoupat.
Jídlo jsem teda nikdy nenutila, protože se ochotně kojí, takže vím, že mi hlady neumře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí