Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím o radu, pomoc, zda má někdo podobný problém. Synovi budou 2 roky. Stále mixujeme. Pořád tedy kašičky, omáčky. Do omáček a polévek můžu dát těstoviny, to sní. Pořád vařím to samé, jako když jsme začínali v půl roce s příkrmy. Nejí ani chleba a jiné pečivo. Zdatně ale chroupe tyčinky, waflový chléb, okurku, suché sušenky. Zkoušeli jsme všechno možné. Nejvíce mne trápí, že nejí chleba. Suchý vezme alespoň do ruky, ale namazaný chleba zahodí. Syn má přísnou nízkobílkovinnou dietu, má tedy svůj chléb a pochoutky. Nesmí maso, vejce, mouku, luštěniny. Smí jen ovoce a zeleninu a speciální nízkobíl. potraviny. Ale to snad na to nemá vliv. Máme doma starší dceru a u té s kousáním nebyl problém. Myslím, jestli to není nějaká psycho porucha nebo psychický blok. Jestli máte někdo podobné zkušenosti, prosím napište. Děkuji.
Jestli to chápu dobře, tak syn kousat umí, když píšeš, že zdatně chroupe tyčinky
Spíš mi to přijde, že se mu nechcou jíst některé věci, jako třeba ten namazaný chleba. Tak bych mu ho dávala suchý když mu to tak chutná. A taky je asi líný kousat když mu to mamka takhle pěkně mixuje a podstrojuje. ![]()
Moje dcera potřebuje mít nad jídlem kontrolu, lžičku strká jazykem ven a jediné jak se nají je když to může vzít do ruky. Naučila jsem se vařit zeleninu v páře aby byla měkká ale aby se nerozpadla a malá jí mohla vzít do ruky. Třeba by to zabralo i u vás, nemixuj, nech ho jíst samotného, je to velký kluk přece.
Je to velký kluk a to mne právě štve. Kousat také umí, ale nemixovat jsme zkoušeli a to raději jíst nebude a bude o hladu. Chci ho donutit chleba jíst, a tak mu celý den nedávám žádné tyčinky, sušenky, piškoty a jídla posunuji na pozdější hodinu, aby měl hlad. Bohužel nezabírá. Chlebík nejí ani suchý, jen ho drží, to je vše. Ten jeho chlebík je takový suchý, škrabe v krku. Zkoušela jsem to i po zlém - nacpat mu chleba do pusy, ale hned to vyplivl. Abych udělala mrkev s bramborem, to nesní. Ale když mu to rozmixuji, tak by se ujedl. Mudr. také říkala, že to na mne zkouší, ale nemixované odmítá jíst.
Mne Zuzanka (21 mesicu) taky dodnes neji tuhe kousky, i kdyz se to trosku lepsi. Ji treba huste polevky (s bramborami, testovinami), ale kdybych ji dala prilohu suchou, tak ani omylem - nadavi ji to a zvraci. Rohlik ji jen suchy, chleba neji vubec (lepi se ji v pusince a taky ji nadavuje). Ale treba ovoce ci susenky kouse uplne v pohode, jen nesnasi tuhe (jakoby hutne, co se ji nalepi v pusince) veci. Pevne verim, ze se to podda, zatim obedva huste polevky nebo mixovanou masozeneninu. Obcas zkousim trosku nakrajeneho masa a varene zeleniny, to zvlada ![]()
Moc děkuji, uklidnilo mne to. Hlavní je, že vím, že v tom nejsem sama. Připadám si někdy jako „exot“, že neumím svému dítěti správně naservírovat jídlo.