Problém s návratem do práce po RD

Anonymní
21.7.17 18:59

Problém s návratem do práce po RD

Prosím o radu: Řeším se šéfem tři měsíce dopředu návrat do pracovního poměru po rodičovské dovolené. Před nástupem na mateřskou jsem dělala raní/odpolední/celodení/víkendovou směnu. Nejsem vdaná, tudiž pro firmu samoživitelka. Řešila jsem se šéfem, že se starám o dítě, partner je pracovně často mimo domov. Tudiž musím dítě do školky dát a vyzvednout ho, nemohu už chodit odpolední směny a víkendy. Řekla jsem mu, že půjdu kvůli tomu na poloviční úvazek a ranní směnu. On mi řekl, že pro mně takovou směnu nemá (přesto, že taková funguje spolu s dalšími co jsem psala), a že se tedy zeptá na firmě nebo na jiné pobočce, ale že to nevidí dobře. Mám nějaká práva jako samoživitelka, kryje to nějaký zákon? Nebo jak ukončit pracovní poměr abych na tom neprodělala? Má někdo prosím nějaké zkušenosti?
 Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6879
21.7.17 19:03

Zamestnavatel musi az do 15 let veku ditete matce vyjit vstric ohledne uvazku, pokud tomu nebrani jeho vazne provozni duvody.
Takze pravo mate.
Viz napr. tady

https://zpravy.aktualne.cz/…025900fea04/?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.7.17 19:12

@Jogrr provozní podmínky tomu rozhodně nebrání…on má hlavně problém, že bych měla chodit od pondělí do pátku jen ranní…v tom mi musí také kvůli školce vyjít vstříc??? děkuji

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.7.17 19:14
To je jenom teorie, ty vážné provozní důvody se prostě najdou.
Já takto skončila v práci, kde jsem pracovala 12 po návratu z RD, také jako samoživitelka, divil se, že chci odstupné. Aspoň.
Prosím anonym
@Jogrr
@Jogrr píše:
Zamestnavatel musi az do 15 let veku ditete matce vyjit vstric ohledne uvazku, pokud tomu nebrani jeho vazne provozni duvody.
Takze pravo mate.
Viz napr. tadyhttps://zpravy.aktualne.cz/…025900fea04/?…

@Jogrr

• Citovat
  • Upravit
26856
21.7.17 19:28
@Anonymní píše:
Prosím o radu: Řeším se šéfem tři měsíce dopředu návrat do pracovního poměru po rodičovské dovolené. Před nástupem na mateřskou jsem dělala raní/odpolední/celodení/víkendovou směnu. Nejsem vdaná, tudiž pro firmu samoživitelka. Řešila jsem se šéfem, že se starám o dítě, partner je pracovně často mimo domov. Tudiž musím dítě do školky dát a vyzvednout ho, nemohu už chodit odpolední směny a víkendy. Řekla jsem mu, že půjdu kvůli tomu na poloviční úvazek a ranní směnu. On mi řekl, že pro mně takovou směnu nemá (přesto, že taková funguje spolu s dalšími co jsem psala), a že se tedy zeptá na firmě nebo na jiné pobočce, ale že to nevidí dobře. Mám nějaká práva jako samoživitelka, kryje to nějaký zákon? Nebo jak ukončit pracovní poměr abych na tom neprodělala? Má někdo prosím nějaké zkušenosti?
Děkuji

Jen bych upresnila, ze NEJSI samozivitelka. To, ze nejsi vdana, z tebe nedela automaticky samozivitelku.
Pravo pozadat o zkraceny uvazek nebo upravu pracovni doby samozrejme mas, avsak zamestnavatel neni povinen ti vyhovet, pokud tomu brani provozni duvody. A podle me, pokud se jedna o provoz na smeny, a to i 12tihodinove, pak ty provozni duvody jsou zrejme. Planovani smen by to silne narusilo. Zadas jen denni od pondeli do patku, cim bys pripravila ostatni o tuto cast pracovni doby a bylo by slozite planovat smeny.
Myslim, ze neuspejes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12330
21.7.17 20:22

Nejsi samoživitelka :-) to by pak byla půlka republiky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
21.7.17 20:35
@Anonymní píše:
@Jogrr provozní podmínky tomu rozhodně nebrání…on má hlavně problém, že bych měla chodit od pondělí do pátku jen ranní…v tom mi musí také kvůli školce vyjít vstříc??? děkuji

Jako vyjít vstříc vám nutně nemusí, pokud nemá jak obsadit ostatní směny, tak se odvolá na vážné provozní důvody a bude to. Samoživitelka nemá v tomto žádné výhody oproti ostatním rodičům. Navíc ty nejsi samoživitelka, to se odvíjí od toho, jestli žiješ sama v domácnosti s dítětem a ne jestli jsi vdaná nebo ne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.7.17 20:51

Tou samoživitelkou mne nazval sám šéf…tak ho cituji

• Citovat
  • Upravit
9793
22.7.17 08:44

Podej žádost o zkrácení úvazku/úpravu pracovní doby písemně a žádej písemně odpověď - pokud uvede vážně provozní důvody, tak žádej přesné vymezení v čem spočívají. Dnes už existují rozsudky, kdy zaměstnavatelé prohráli spory, protože vážným provozním důvodem opravdu není jen tak nějaká provozní komplikace. Navíc čím má zaměstnavatel víc zaměstnanců, tím spíš by to na provozní důvody před soudem neuhrál. Otázka ale je, jestli bys to pak dále řešila přes inspektorát práce případně soudně.

Jinak jak ukončit pracovní poměr - dohodou k určitému dni nebo výpovědí z tvé strany. Po RD ale budeš mít nárok jen na nízkou podporu v nezaměstnanosti (cca 4 tis. první 2 měsíce, pak se to snižuje). Pokud bys na pár dnů nastoupila do práce, tak by se podpora měla počítat z platu a pak rozhoduje, jestli důvod výpovědi nebo dohody je „vážný důvod“, tím je např. péče o dítě do 4 let, pak je nárok na podporu 65 % první 2 měsíce (pak se snižuje), pokud důvod není vážný tak 45 %. Nárok na odstupné mít nebudeš, pokud dáš výpověď ty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat