Problém s trávením masa

Anonymní
22.11.19 16:45

Problém s trávením masa

Setkal jste se s tím někdo? Poslední dejme tomu 2 roky, mám potíže se stolici. Omlouvám se za popis :oops: - prostě nekompaktni, mazlava, pocit nedokonalé vyprazdneni…jako fakt se omlouvám. :oops: Před cca 2 měsíci jsem byla na týdenním soustředění, kde vzhledem k nevyhovujícimu hygienické zázemí a potřebě ušetřit, byla podávána převážně rostlinná strava (vyjma mléka a trochy mlecnych výrobků). Za tu dobu se mi tam neuvěřitelným způsobem upravilo vylučování. Po návratu domů a návratu ke starým zvyklostem, hned druhý den opět problém. A ne, fakt se běžně nestravuji jako čuně, spíš inklinuji ke zdravější stravě. Zkusila jsem ještě asi po 2× maso z jídelníčku vyloučit a zase vrátit a jsem si naprosto jistá, že to dělá právě ono. Řeším, jak se k tomu postavit, jestli to je u některých lidí normální, zda konzultovat s lékařem nebo se na to vykašlat, řešit, neřešit…jsem z toho trochu zmatená. Celou dobu jsem si myslela, že my ty potíže způsobuje káva s mlékem a ono ne.

  • Nahlásit
  • Citovat
Napsat příspěvek

Reakce:

4082
22.11.19 16:50

Tak prostě maso nejez, nedělala bych z toho vědu.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
10329
22.11.19 16:50

No tak se začni stravovat vegetariánsky, s tím že si budeš hlídat dostatek vlákniny.

Pokud nemáš jiné problémy, tak to není ptořeba řešit s doktorem, jen uprav stravu a vydrž u toho. Maximálně to můžeš podpořit tím, že budeš pravidelně jíst fermentovanou zeleninu a nebo pít fermentované nápoje.

Vydrž to tři měsíce a pak zkus nějaké maso zařadit, uvidíš jestli to jednorázvoě projde a nebo ne.

Fakt není potřeba jíst maso. Pokud budeš jíst mléčné produkty a vejce + rostlinou stravu, tak máš normální plnohodnotnou výživu.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
10329
22.11.19 17:05

Jinak zádrhel je v tom jací mikrobové žijí a nežijí v tvém trávicím traktu - evidentně tam není dost těch, co potřebujou vlákninu z rostlinné stravy (ovoce, zelenina, celozrné věci a luštěniny, semínka a ořechy - potřebuješ to co nejpestřejší, protože čím víc druhů vlákniny, tím víc druhů mikrobů).

Když tak tři, čtyři měsíce budeš svoje spolubydlící důkladně krmit tím, co požadují, tak ovládnou tvoje břicho a budou výrazně stabilnější a maso je pak nerozhodí. Takže si budeš moci dovolit jíst hodně vlákniny a občas si dát maso.

Zkus ten tříměsíční cyklus obnovy diverzity v tvých střevech alespoň 2 jídla ze 3 denně jíst podle zásad makrobiotiky - je to takový cesta jak do sebe té vlákniny dostat hodně, zbytek si prostě dej něco bez masa - nejjednodušší je dělat si makrobiotickou snídani a večeři a k obědu si holt dát to co je poruce.

Zároveň tě makrobiotika naučí vařit s divnými surovinami a po těch třech měsících, když ti to nebude chutnat, tak budeš vědět co s tím dělat a dochutíš to podle potřeby a nálady, i když to holt bude dramatičtější, než co by chtěl makrobiotik.

Moc se nezaplétej do jejcih teorie, neodpovídá to úplně biologii a je tam příliš silný ten moment jak jsme všichni špatní a musíme trpět a jíst jen makrobioticky, abychom se od svýh hříchů očistili (nadsázka). ale jako cesta jak se naučit nové cesty vaření fakt dobrý.

Mrkni na tuhle kuchařku
https://www.knihydobrovsky.cz/…charka-90676

A na kuchařky ze Svatojánu. to není přímo makrobiotika, ale jsou to dobré vegerecepty s dostatkem „divnosurovin“ dostupných v ČR.

https://www.knihydobrovsky.cz/…ncova-193256

protože pokud tvoje vegetariánská strava bude znamenat smažák, sladké a nudle s něčím, tak to úplně nepomůže :-D

na dobré luštěniny je super indická kuchyně

tady ti to vysvětl polopaticky. A taky tě naučí používat exotičtější koření

http://www.burfi.net/…kucharka.pdf

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.11.19 17:23

@Ou Díky za vyčerpávající odpověď. Situace už mě donutila ty divnosuroviny dokoupit. Za výrazně zvýšeného obočí mého manžela, který mi tvrdí, že to není normální. K vegetariánské stravě má celkem výhrady a byť je to jen jeho problém, není mi to úplně příjemné.

  • Nahlásit
  • Citovat
4925
22.11.19 17:42

Vidíte to, mě se zase trávicí trakt takhle „odvděčí“ při poklesu příjmu živočišných bílkovin. Mám takovou teorii. Jak máte výrazné špičáky? Já mám špičáky výrazně ostré a dost viditelné, mě vyhovuje strava s vysokým podílem živočišné produkce, jakýkoli experiment s vegetariánskou stravou u mě skončil ošklivou nemocí (většinou mě chytla nějaká chřipka, nebo hnisavá angína a podobné laskominy). Třeba moje sestra má špičáky nerozeznatelné od jedniček a dvojek, jí zase vyhovuje mít v jídle minimum živočišných produktů, jak zařadí víc masa nebo mléčných výrobků tak se jí rozjíždí kvasinkové záněty a je víc nemocná než obvykle (ona celoživotně bojuje se špatnou imunitou).

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.11.19 19:50

@Heivka To do té tvé teorie asi zapadám taky. Žádné výrazné špičky se u mne nekonají. Mají sice decentní špičku, ale fakt jen aby se neřeklo.

  • Nahlásit
  • Citovat
4925
22.11.19 21:03
@Anonymní píše:
@Heivka To do té tvé teorie asi zapadám taky. Žádné výrazné špičky se u mne nekonají. Mají sice decentní špičku, ale fakt jen aby se neřeklo.

Super, ještě mi nikdo nevybočil, třeba jsem na něco přišla :mrgreen:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama