Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
No tak se začni stravovat vegetariánsky, s tím že si budeš hlídat dostatek vlákniny.
Pokud nemáš jiné problémy, tak to není ptořeba řešit s doktorem, jen uprav stravu a vydrž u toho. Maximálně to můžeš podpořit tím, že budeš pravidelně jíst fermentovanou zeleninu a nebo pít fermentované nápoje.
Vydrž to tři měsíce a pak zkus nějaké maso zařadit, uvidíš jestli to jednorázvoě projde a nebo ne.
Fakt není potřeba jíst maso. Pokud budeš jíst mléčné produkty a vejce + rostlinou stravu, tak máš normální plnohodnotnou výživu.
Jinak zádrhel je v tom jací mikrobové žijí a nežijí v tvém trávicím traktu - evidentně tam není dost těch, co potřebujou vlákninu z rostlinné stravy (ovoce, zelenina, celozrné věci a luštěniny, semínka a ořechy - potřebuješ to co nejpestřejší, protože čím víc druhů vlákniny, tím víc druhů mikrobů).
Když tak tři, čtyři měsíce budeš svoje spolubydlící důkladně krmit tím, co požadují, tak ovládnou tvoje břicho a budou výrazně stabilnější a maso je pak nerozhodí. Takže si budeš moci dovolit jíst hodně vlákniny a občas si dát maso.
Zkus ten tříměsíční cyklus obnovy diverzity v tvých střevech alespoň 2 jídla ze 3 denně jíst podle zásad makrobiotiky - je to takový cesta jak do sebe té vlákniny dostat hodně, zbytek si prostě dej něco bez masa - nejjednodušší je dělat si makrobiotickou snídani a večeři a k obědu si holt dát to co je poruce.
Zároveň tě makrobiotika naučí vařit s divnými surovinami a po těch třech měsících, když ti to nebude chutnat, tak budeš vědět co s tím dělat a dochutíš to podle potřeby a nálady, i když to holt bude dramatičtější, než co by chtěl makrobiotik.
Moc se nezaplétej do jejcih teorie, neodpovídá to úplně biologii a je tam příliš silný ten moment jak jsme všichni špatní a musíme trpět a jíst jen makrobioticky, abychom se od svýh hříchů očistili (nadsázka). ale jako cesta jak se naučit nové cesty vaření fakt dobrý.
Mrkni na tuhle kuchařku
https://www.knihydobrovsky.cz/…charka-90676
A na kuchařky ze Svatojánu. to není přímo makrobiotika, ale jsou to dobré vegerecepty s dostatkem „divnosurovin“ dostupných v ČR.
https://www.knihydobrovsky.cz/…ncova-193256
protože pokud tvoje vegetariánská strava bude znamenat smažák, sladké a nudle s něčím, tak to úplně nepomůže ![]()
na dobré luštěniny je super indická kuchyně
tady ti to vysvětl polopaticky. A taky tě naučí používat exotičtější koření
@Ou Díky za vyčerpávající odpověď. Situace už mě donutila ty divnosuroviny dokoupit. Za výrazně zvýšeného obočí mého manžela, který mi tvrdí, že to není normální. K vegetariánské stravě má celkem výhrady a byť je to jen jeho problém, není mi to úplně příjemné.
Vidíte to, mě se zase trávicí trakt takhle „odvděčí“ při poklesu příjmu živočišných bílkovin. Mám takovou teorii. Jak máte výrazné špičáky? Já mám špičáky výrazně ostré a dost viditelné, mě vyhovuje strava s vysokým podílem živočišné produkce, jakýkoli experiment s vegetariánskou stravou u mě skončil ošklivou nemocí (většinou mě chytla nějaká chřipka, nebo hnisavá angína a podobné laskominy). Třeba moje sestra má špičáky nerozeznatelné od jedniček a dvojek, jí zase vyhovuje mít v jídle minimum živočišných produktů, jak zařadí víc masa nebo mléčných výrobků tak se jí rozjíždí kvasinkové záněty a je víc nemocná než obvykle (ona celoživotně bojuje se špatnou imunitou).
@Heivka To do té tvé teorie asi zapadám taky. Žádné výrazné špičky se u mne nekonají. Mají sice decentní špičku, ale fakt jen aby se neřeklo.
@Anonymní píše:
@Heivka To do té tvé teorie asi zapadám taky. Žádné výrazné špičky se u mne nekonají. Mají sice decentní špičku, ale fakt jen aby se neřeklo.
Super, ještě mi nikdo nevybočil, třeba jsem na něco přišla ![]()
Setkal jste se s tím někdo? Poslední dejme tomu 2 roky, mám potíže se stolici. Omlouvám se za popis
- prostě nekompaktni, mazlava, pocit nedokonalé vyprazdneni…jako fakt se omlouvám.
Před cca 2 měsíci jsem byla na týdenním soustředění, kde vzhledem k nevyhovujícimu hygienické zázemí a potřebě ušetřit, byla podávána převážně rostlinná strava (vyjma mléka a trochy mlecnych výrobků). Za tu dobu se mi tam neuvěřitelným způsobem upravilo vylučování. Po návratu domů a návratu ke starým zvyklostem, hned druhý den opět problém. A ne, fakt se běžně nestravuji jako čuně, spíš inklinuji ke zdravější stravě. Zkusila jsem ještě asi po 2× maso z jídelníčku vyloučit a zase vrátit a jsem si naprosto jistá, že to dělá právě ono. Řeším, jak se k tomu postavit, jestli to je u některých lidí normální, zda konzultovat s lékařem nebo se na to vykašlat, řešit, neřešit…jsem z toho trochu zmatená. Celou dobu jsem si myslela, že my ty potíže způsobuje káva s mlékem a ono ne.