Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zdravim potrebovala bych poradit. Za par dnu mame 3 mesice a od narozeni jsme nemeli problem s kojenim prisala se mi hned a i krasne pila. Minuly tyden jsme meli jit na ockovani a po vazeni jsme zjistili ze mala mi strasne malo pribrala takze jsme neockovali a dostalaz jsem za ukol 24h vazit pred a po kojeni. Podle toho mi vyslo ze si ode me vypije pouze 50 ml takze musime dokrmovat UM. Mleka jsem ze zacatku mela az moc i me tvrdla prsa ale ted zkousela jsem i odsat ale tez tomu dalo pouze 50 ml a odsavala jsem dokud to slo. Kojim pravidelne po 3 hodinach. Myslite ze kdyz budu odsavat treba kazde 2 hodiny tak se mi zvysi tvorba mleka?
nebo uz to mleko ztracim uplne?
A ty intervaly dodržuješ ty, nebo dítě? Já obě teda kojila na požádání a nejvíc vydržely tak ty 2 hodiny. Kolik přibrala za jak dlouho a kolik váží? A kolik měla u porodu?
@pikola ja je dodrzuji mala mi je totiz schopna spat klidne 5 hodin vkuse je to spac
kdyz se narodila vazila 2600g nyni vazi 4220g to nabrala pekne jenze my byli u dr pred tremi tydny a minuly tyden a v rozmezi 14 dnu pribrala pouze 100 g proto jsem vazila pred a po a zjistila ze pije malo. Odsavacka mi taky vytahne jen 50 ml ale kdyz prso rucne zmacknu (musim hodne) a chci jakoby odstrikat rucne tak mleko tece ale jde to ztezka.
@nikita3121 píše:
Zdravim potrebovala bych poradit. Za par dnu mame 3 mesice a od narozeni jsme nemeli problem s kojenim prisala se mi hned a i krasne pila. Minuly tyden jsme meli jit na ockovani a po vazeni jsme zjistili ze mala mi strasne malo pribrala takze jsme neockovali a dostalaz jsem za ukol 24h vazit pred a po kojeni. Podle toho mi vyslo ze si ode me vypije pouze 50 ml takze musime dokrmovat UM. Mleka jsem ze zacatku mela az moc i me tvrdla prsa ale ted zkousela jsem i odsat ale tez tomu dalo pouze 50 ml a odsavala jsem dokud to slo. Kojim pravidelne po 3 hodinach. Myslite ze kdyz budu odsavat treba kazde 2 hodiny tak se mi zvysi tvorba mleka?nebo uz to mleko ztracim uplne?
Kolik měří a kolik vyrostla do délky za poslední měsíc? Nedávno jsem si srovnávala údaje svých dětí a zjistila jsem, že některé děti mi ve věku 3-4 měsíců stagnovaly na váze, ale vyrostly do délky.
Tři hodiny je dost dlouho, to mi děti vydržely jen v noci nebo jednou denně v kočárku delší spánkový úsek.
Kojila jsem na požádání.
Toto období je taky typické pro laktační krizi a růstový spurt.
Jakou má celkově náladu, je spokojená?
V první řadě bych se snažila častěji přikládat dítě a podněcovat ho k sání třeba podrážděním tváří, brady. Potom bych vzala el. odsávačku. Každé odsátí i trošky zvýší tvorbu mléka.
Vsechno vsechno vsechno blbe.
Chces kojit nebo nechces?
Jestli ano, okamzite prestan s dokrmy, nebo mas za chvili dokojeno. Zacni kojit na pozadani a co nejcasteji, to mas misto odsavacky. Nemusi pit moc, kdyz se bude kojit casteji.
Prestan vazit pred/po kojeni, prevazis si ji treba po tydnu tohohle rezimu.
Příspěvek upraven 30.03.23 v 21:59
Kojila bych častěji a na odsavani se vykaslala. V tomhle věku sem mela deti na prsu klidně co hodinu, neodsala sem nic. 3 hodiny jsou dlouhý interval, tak dlouho kolikrát nevydrží ani naše roční.
@1Pears1 v 6ti tydnech jsme merili naposled a to povyrustla do delky o 6,5 cm ale vetsi jako je. Samozrejme ze ze zacatku jsme kojili kazde 2 hodiny a pozdeji jsme prodluzovali. Mala je prave spokojena, neplace, prdi, brka jak ma a nic ji netrapi a spi v klidu a prave ji musim budit aby se najedla a vzdy prebalim a nakojim a to uz ona vi ze bude papat tak se na to trepe ale jinak je vse v poradku jen mene nabrala. Ted kdyz ji dam k prsu pije uplne normalne ze zacatku a pak zacne akorat oblizovat bradavku a cucat podiva se na me znovu prilozim chvili saje a znovu zacne delat tyhle kraviny. Ode me vypije tu 50tku a zbytek musim nyni dokrmovat. A kdyz odsaju odsavacku vic jak 50 neodsaju.
@Lucie_Sx rekla mi to dr ze mame dokrmovat a i dr mi rekla ze mam prevazovat nic nebylo na me pozadani. A kdybych mela cekat az ona si rekne tak kojim jednou za 5 hodin. Ona vydrzi dlouho spat a musim ji budit
@Kriss Tina kojili jsme na zacatku kazde 2 hodiny ale interval jsme prodlouzili jak nam rekla dr a v tom problem ani tak nevidim kojila jsem co 3 hodiny dlouhou dobu a to az ted mam problem
@nikita3121 píše:
@1Pears1 v 6ti tydnech jsme merili naposled a to povyrustla do delky o 6,5 cm ale vetsi jako je. Samozrejme ze ze zacatku jsme kojili kazde 2 hodiny a pozdeji jsme prodluzovali. Mala je prave spokojena, neplace, prdi, brka jak ma a nic ji netrapi a spi v klidu a prave ji musim budit aby se najedla a vzdy prebalim a nakojim a to uz ona vi ze bude papat tak se na to trepe ale jinak je vse v poradku jen mene nabrala. Ted kdyz ji dam k prsu pije uplne normalne ze zacatku a pak zacne akorat oblizovat bradavku a cucat podiva se na me znovu prilozim chvili saje a znovu zacne delat tyhle kraviny. Ode me vypije tu 50tku a zbytek musim nyni dokrmovat. A kdyz odsaju odsavacku vic jak 50 neodsaju.
Dělala jí doktorka nějaká vyšetření na nemoci, na které by mohlo neprospívání poukazovat? Vím, že se z tohoto důvodu posílá i na hospitalizaci. Nemá ještě žloutenku, že tak dlouho spí? Ta, která je způsobena RH inkompatibilitou, může přetrvávat klidně 3 až 4 měsíce. Tak jsem to měla u nejmladší dcerky
Moje děti i přes žloutenku k vůli mému negativními faktoru většinou nabíraly a vyrostly víc, měly vyšší porodní váhu.
Vážit před kojením a po kojení je zastaralá metoda, od které se už i v porodnicích upouští.
@nikita3121 problém mas teď, protože ty první 3 měsíce se mlika tvoří dost navíc, v těch 3 měsících se tvorba ustálí a tvoří se jen na požádáni a když kojis málo často, tak se to mliko proste dělat nebude. Když nebudeš kojit často, tak to nerozjedes. Měla by ses poradit spis s laktacni, dětské o kojení vi většinou úplně prd a každému hned cpou dokrm, což je začátek konce kojení.
@1Pears1 zatim ne prave jdeme pristi tyden na prevazeni zda nabere s tim dokrmenim. V porodnici jsem tez vazila pred a po a tam mi vypila v pohode 70 ml na to jsem hledela a prsa mi dokonce i ztvrdla takhle moc jsem mela mleka. Nestacila to vse tahat. A ted pravy opak. Prijde mi ze k tomu potrebuje proste silny tah aby neco vytahla i odstrikat jde tezko a travila bych nad tim hodiny. A zloutenku jsme meli v norme vubec jsme nemeli zadny problem, dr jsme odebirali moc a vysledky v poradku.
@nikita3121 píše:
@Lucie_Sx rekla mi to dr ze mame dokrmovat a i dr mi rekla ze mam prevazovat nic nebylo na me pozadani. A kdybych mela cekat az ona si rekne tak kojim jednou za 5 hodin. Ona vydrzi dlouho spat a musim ji budit
Jenomze pediatri kojeni vetsinou (az na vzacne vyjimky) vubec nerozumi!
Pokud chces radu, pozvi si dobrou (!!) laktacni poradkyni.
Kazdopadne dokrm ti s velkou pravdepodobnosti kojeni zlikviduje, stava se to opravdu casto.
To same to prodluzovani intervalu na 3 hodiny, to je fakt spatne.
Ze ti mala vypije 50 vubec nevadi, pokud si tu 50 da casto.
A co odsajes nevypovida uz vubec o nicem, ja odkojila 3 deti a neodsala jsem nikdy nic.
Ty nepotrebujes dokrmovat, potrebujes zvednout laktaci!
A zvednes ji tak, ze nebudes dokrmovat, budes casto kojit nebo k tomu i odsavat.
@nikita3121 píše:
@1Pears1 zatim ne prave jdeme pristi tyden na prevazeni zda nabere s tim dokrmenim. V porodnici jsem tez vazila pred a po a tam mi vypila v pohode 70 ml na to jsem hledela a prsa mi dokonce i ztvrdla takhle moc jsem mela mleka. Nestacila to vse tahat. A ted pravy opak. Prijde mi ze k tomu potrebuje proste silny tah aby neco vytahla i odstrikat jde tezko a travila bych nad tim hodiny.A zloutenku jsme meli v norme vubec jsme nemeli zadny problem, dr jsme odebirali moc a vysledky v poradku.
Blbost, do toho tretiho mesice se mleko tvori do zasoby a je ho hodne.
Kolem tretiho mesice se to meni a prsa produkuji vetsinu mleka az behem piti.