Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Hned v porodnici bych poprosila laktační poradkyni (lze pak zvát i domů), aby ukázala správné techniky. Důležité si myslím je to, že chceš. Neboj se, nestresuj dopředu. Nikde není psáno, že i kdybys nekojila, tak je to špatné. Pokud to nepůjde, budeš vědět, že si se snažila. Nekojit NENÍ špatné ![]()
Má zkušenost je taková, že díky velkým prsům a malým bradavkám se první nešlo přisát, pomohly kloboučky. Druhé už šlo bez kloboučků od začátku, sestřičky říkaly s úsměvem, že mu to starší nachystala 😃
V tomhle bych urcite nespolehala na sestry v porodnici.
Najdi si uz ted dobrou laktacni poradkyni, a to myslim fakt dobrou, na doporuceni maminek okolo tebe, vyuzij na dotaz treba nejakou mistni fb skupinku. Az ji najdes, sejdi se s ni uz ted, navazte kontakt, potrebujes hodit do pohody, uklidnit se a verit si - a dobra LP zvladne!
Fakt to udelej, do porodnice uz bys mela jit srovnana a s pomoci „za zadkem“.
Jinak jo, jasne ze tvoje prsa zvladnou kojit, drtiva vetsina jich to zvladne, bez ohledu na tvar bradavek.
A pak je jeste dobre jit do porodnice s tim, ze si nenechas vnutit praktiky, ktere jsou vylozene proti kojeni. Tj. nechas si miminko porad u sebe, budes kojit na pozadani (zadne nesmyslne intervaly po 3 hodinach), nebudes od zacatku vazit pred/po kojeni. To je asi takovy naprosty zaklad.
Drzim palce ![]()
Ahoj Holky,
řeším podobný problém.
Jsem v 36 týdnu těhotenství a při kontrole mi moje gynekoložka doporučila laktační poradkyni a nákup prsních kojících kloboučků, protože mám vpáčené bradavky. Čekám první dítě a nikdy jsem své bradavky nijak výrazně neřešila, respektive vím, že mám vpáčené bradavky, ale nijak mit o nepřišlo až do teď na mysl, možná jen občas z estetických důvodů, ale nenapadlo mě, že by to mohlo zlobit při kojení. Myslíte, že bych si opravdu měla už teď najít laktační poradkyni nebo počkat až po narození malé? Případně koupit už nyní kojící kloboučky? A pokud ano, máte s nějakými zkušenostmi?
Moc děkuji.
@naty9697 píše:
Ahoj Holky,řeším podobný problém.
Jsem v 36 týdnu těhotenství a při kontrole mi moje gynekoložka doporučila laktační poradkyni a nákup prsních kojících kloboučků, protože mám vpáčené bradavky. Čekám první dítě a nikdy jsem své bradavky nijak výrazně neřešila, respektive vím, že mám vpáčené bradavky, ale nijak mit o nepřišlo až do teď na mysl, možná jen občas z estetických důvodů, ale nenapadlo mě, že by to mohlo zlobit při kojení. Myslíte, že bych si opravdu měla už teď najít laktační poradkyni nebo počkat až po narození malé? Případně koupit už nyní kojící kloboučky? A pokud ano, máte s nějakými zkušenostmi?
Moc děkuji.
Uplne vsechny zeny by si mely najit dobrou laktacni uz predem, aby vse stihly probrat a pak mely pomoc na telefonu nebo pak i osobne hned v porodnici.
Ale bacha, laktacnich je spousta i nekvalitnich, chce to nejakou fakt dobrou, nechat si doporucit vice maminkami, idealne se porad v nejake mistni komunite na fb.
@naty9697
Ahoj,
já řešila stejný problém. Jak píše Lucie_Sx, pokud chceš mít jistotu a být klidnější, najdi si už nyní laktační poradkyni. V porodnici ti sestřičky prsní kloboučky posyktnou, ale je dobrý mít u sebe svoje, jen pro jistotu. Mně se určitě vyplatilo je mít u sebe, protože nám to taky z počátku moc nešlo, ale časem jsme z nich upustily, bradavky se celkem uzpůsobily nebo možná si malý našel způsob, jen občas jsem je ještě využila, když jsem měla citlivější bradavky. Každopádně já kupovala na Mudrlife, jsou ve více velikostech a dobře sedí, malý s nimi taky neměl problém.
Já mám děti dvě, s první dcerou vpáčené bradavky. Sestry po porodu řeči typu, to je ta maminka co má problém, ta co má špatná prsa. Prdlajz! Nejvíc stresu v porodnici. Prosím vás, rozkojila jsem se až 6.den a to doma. Stres působil, nešlo mi kojení, malá žloutenku a byla slabá. Nebojte se říct si o umělé mléko a dokrmit přes stříkačku a mezitím pořád pořád zkoušet a zkoušet. Miminko se to naučí i na plochém prsu. Je to jen o trpělivosti maminky a nevzdat to. I když se dokrmí přes hadičku na prstu nebo stříkačku…dokud nedostane láhev tak pořád můžete kojit. Stimulovat bradavky přes odsávačku, být klidná, věřit si, vydržet. Kloboučky pomohly. Pozor na velkosti, zkoušet různé..mě seděly až snad třetí od Suavinex. Mají různé velikosti špuntů, různé vykrojení. Časem jsme odližili, malá posílila a zlepšila techniku. Teď mám špunty- bradavky jako nikdy. S druhou dcerou brnkačka.
Kojit může úplně každá jen když má trpělivost. Mléko může přijít taky až 3 nebo další den. Neposlouchejte hlavně blbé řeči a věřte svému tělu. Je to mega stroj
![]()
Holky, všem moc děkuji za Vaše tipy a Ell moc děkuji za uklidňující a empatický komentář, moc mi to pomohlo, uklidnilo a nakoplo ![]()
@naty9697 To mě moc těší.. je to pravda..hlavně se dobře najíst, těšit se domu a všemu dát čas. Nejhorší jsou řeči sester a rodiny..každý má radu ale každý je hlavně chytrý jak rádio. Já jsem kojit chtěla moc a na mléko jsem si musela počkat, nebylo hned. A člověk si řekne tyjo týden to už nedám…ale dala. Věřila jsem. Jeste tip na bolest bradavek hydrogelové polštářky..já je neměla ale slyším na ně ódy. A pak stříbrné kloboučky ale ty jsou dražší. První malou jsem kojila rok a půl a je to pohoda. Kamarádky honily sunar a já měla vše s sebou v ideální teplotě. Prsa si zvyknou. Byl to ale mazec nebudu říkat že ne. Fakt vydřený, ale stálo to za to.
dobrý stranky organizace Mamila. A pozor učí nás kojit a držet hlavičku ale bezy jak to půjde zkoušej hlavičku dát do svého loktu nebo na předloktí, brání se jim v sacím reflexu kde oni potřebují pohyb hlavou. Taky jsem na to přišla dost později. Tím že jsem ji držela tak jsem jí bránila pít. Na vše přijdeš. Jen vydrž ![]()
@EllMagda tohle je pro někoho, kdo teď řeší problém s kojením úplný balzám na duši. I přes to, že jsem zde měla laktační poradkyni, je malá pořád slabá a spavá, žloutenka sice vyšla negativní, ale trochu nažloutlá je.
V porodnici bez kloboučku ani ránu, doma naopak klobouček vůbec. Ale má 3kg a na kojení si ze mě vytáhne 20ml standardně, což je málo. Snažím se dokrmovat UM, ale kolikrát je to vyloženě přemlouvání, aby pila. Potřebovala bych, aby vysvitlo sluníčko, mohla se slunit u okna, mohly jsme ven s kočárkem.
Jsem po SC a to je kojení se prostě nerozjelo hned a teď mám problém to dohnat.
@Majduskabb píše:
@EllMagda tohle je pro někoho, kdo teď řeší problém s kojením úplný balzám na duši. I přes to, že jsem zde měla laktační poradkyni, je malá pořád slabá a spavá, žloutenka sice vyšla negativní, ale trochu nažloutlá je.
V porodnici bez kloboučku ani ránu, doma naopak klobouček vůbec. Ale má 3kg a na kojení si ze mě vytáhne 20ml standardně, což je málo. Snažím se dokrmovat UM, ale kolikrát je to vyloženě přemlouvání, aby pila. Potřebovala bych, aby vysvitlo sluníčko, mohla se slunit u okna, mohly jsme ven s kočárkem.
Jsem po SC a to je kojení se prostě nerozjelo hned a teď mám problém to dohnat.
Zkus tzv. prirozenou polohu. Polosed, dite brichem na brise, nohy k noham, koji se v zaklonu zaborene bradou do prsu.
Zni to krkolomne, ale nakoji se tak i deti s problemy se sanim atd.
Jo a kdyz kojis casto, tak tech 20-30 ml na kojeni uplne malo neni, neboj.
Zkus dva dny nevazit, kolik vypije, kojit casto, mit ji u sebe a pak teprv prevazit.
To vazeni pred kojenim tyhle slabsi deti prilis vysili, ony potrebuji prso hned, jak zaknouraji.
Moje bradavky taky za nic nestojí - malé a vpáčené. V těhotenství jsem nosila formovače, to docela pomohlo. Už před porodem jsem si sehnala laktační poradkyni ( hledala bych někoho z Laktační ligy), dala mi různé tipy a když nás pustili domů, přijela, poradila, ukázala.
Od porodnice jsem měla kloboučky, protože mi malá jednu bradavku poranila a druhá byla hodně vpáčená a nešla jí vůbec do pusy nasát. Ale po měsíci a půl jsme je odbourali a kojím normálně.
Mě laktační pomohla i psychicky. A je fajn, že jí můžu napsat i jen tak, když mám nějaký menší problém nebo pochybnosti.
@Lucie_Sx úplně nevím jestli by mi to bylo pohodlné, jsem týden po SC a jizva je ještě citlivá.
Kojim co 3 hodiny, když to jde. Občas se ale potřebuju vyspat, tak to natáhnu na 4
@Majduskabb píše:
@Lucie_Sx úplně nevím jestli by mi to bylo pohodlné, jsem týden po SC a jizva je ještě citlivá.
Kojim co 3 hodiny, když to jde. Občas se ale potřebuju vyspat, tak to natáhnu na píše: Více
A kdyz chce mala casteji?
Tu polohu zkus, muzes mit mimco i jakoby na bok, nohama na posteli.
Ahoj. Mám asi trochu intimní a nezvyklý dotaz. První dítě jsem nekojila, ackoli jsem se hodně snažila tak to prostě nešlo. Dcera musela být týden na JIP hned po porodu a já asi i díky stresu z té situace měla poporodní depresi a už se kojit nepodařilo. V porodnici mi sestry rekly, že mám i špatný bradavky. Normálně jsou moje bradavky větší a měkký, ale při vzrušení, stresu nebo právě když jsem zkoušela tehdy kojit, tak mi tvrdnou. Zajímalo by mě, zda se vůbec dá normálně kojit s takovými bradavkami. Tehdy jsem ještě zkoušela kojit s kloboučkem, ale to se dcera neprisala vůbec. Nemám nikoho koho bych se mohla na tak intimní dotaz zeptat. A taky uz počítám s tim, ze mozna bude potreba laktační poradkyne. Jsem teď ve 20tt a tentokrát bych opravdu kojit chtěla, ale už teď mě to docela stresuje. Už se mi i bradavky trochu změnily a přijde mi, že teď tvrdnou ještě víc než normálně. Děkuji za případné odpovědi nebo rady