Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@krakatice píše:
Nevím, jestli to pomůže, ale já syna dávám do postýlky jen večer, tzn. pouze na noční spaní. Přes den spí většinou tam kde odpadne - na koberci, na pohovce, nebo v ohrádce. Myslím, že tím, že jde do postýlky, jen když je unavený večer, tak si to nespojí s tím, že je potřeba tam nějak zahánět nudu pasením a tak.
Synovi je 11 měsíců, sedí, leze, stojí a obchází nábytek, ale ještě ho ani nenapadlo, že se to dá dělat i v postýlce, takže i třeba ráno, když je vzhůru a já za ním dojdu, tak ho najdu vleže, jak si hraje.
promiň ale to je rada, nechat tam kde odpadne? jako promiň ale ty taky si lehneš tam kde odpadneš? to musí být kvalitní spaní jak blázen. já malou dám do postýlky a čekám až odpadne tam ![]()
@Fima píše:
Dítě položím do postýlky a odejdu. Většinou (pokud není opravdu tak unavené, že mi napůl spí už při pokládání) vždycky následuje ještě doba, než usne. Děti si tam žvatlají, převalují se, stojí, chodí… pak si lehnou a usnou. Dokud mi dítě vyloženě neřve, tak tam nechodím. Je to naprosto normální situace.
přesně tak, já třeba to že ještě nespí využiju na úklid, zrovna jsem dávala malou do postýlky, šla jsem povysávat a hodit sprchu. pak se jdu jen podívat jestli teda spí. dělala jsem to tak u obou dětí. já tomu říkám že jí tam nechám „uzlobřit“ ![]()
@martulkasloník píše:
promiň ale to je rada, nechat tam kde odpadne? jako promiň ale ty taky si lehneš tam kde odpadneš? to musí být kvalitní spaní jak blázen. já malou dám do postýlky a čekám až odpadne tam
ne, rada byla dávat dítě do postýlky jen na noc, tak, aby pochopilo, co se po něm chce. Začala jsem to praktikovat, když bylo synovi 3 a pů měsíce. Od té doby usíná sám - položím ho večer do postýlky, popřeju mu dobrou noc, zhasnu a odejdu. On během 5 minut usne (zcela bez pláče, nebo nejaké nespokojenosti) a vidíme se, až se ráno okolo sedmé vzbudí. Přes den spí většinou dvakrát - dopoledne ho dávám do cestovní postýlky, co má v obýváku, nebo do ohrádky, abych ho mohla nechat samotného a mohla třeba uklízet. Odpoledne většinou usne na koberci, nebo vedle mě na pohovce, popř. v kočárku, když jsme venku.
Syn první dva měsíce spal a bděl v hodinových cyklech a já vyzkoušela všechno možné, aby spal déle než 2 hodiny v kuse. Tohle zafungovalo a funguje to už 3/4 roku naprosto bez výjimek (a to za sebou máme veškerá očkování - včetně bexsero a také těžkou operaci a týdenní pobyt na JIP).
Edit: @martulkasloník psala jsem, co fungovalo u nás, nevím proč mi tykáte a proč ten konfliktní tón. Já přes den taky usnu třeba na pohovce (ok, poslední rok se mi to nestalo ani jednou), takže mě to nijak nepohoršuje. Syn není nijak spánkově deprivovaný, takže mu to zjevně také nevadí.
Ahoj, řeším poslední dobou problém nočního stěhování našeho synka k nám do postele. Se zavedením příkrmů v pěti měsících jedeme večerní rituál, kaše – koupel – mazání – kojení – mazlení – položení do postýlky s usínáčkem a dudlíkem a většinou do pěti deseti minut je malej tuhej. Jenže v poslední době, za pár mu bude devět měsíců, se náš malej pán stěhuje k nám do postele, respektive v noci stojí v postýlce a kňourá, dřív chtěl nakojit. Teď chce prostě k nám, dám mu prso, cucne si a usne a já většinou s ním, protože jsem pařez a malýho beru automaticky v polospánku z postýlky. Už nevím, jak na to. Manžel mi vždycky řekne ráno, no, zase jsi ho zapomněla dát zpátky
Ale sám spí jak dřevo
Už nevím, jak na to, když se jednou za čas vzbudím a dám ho zpátky do postýlky, tak spí až do šesti do ráno, a já čučím jak sůva hodinu v posteli a nemůžu usnout. Myslím, že už v noci nepotřebuje ani nakojit. Má skoro 9,5 kila a přes den toho zpráská tolik, co já za den nesním ani náhodou. Zkoušela jsem dávat opakovaně dudlík, nic, vodu v lahvičce, nic, uložit s usínáčkem, nic, zpívat a pochovat, nic. Prostě u nás v posteli je nej. Máte to někdo taky tak? Díky za rady a tipy.
S tím pasením koníků jsme měli stejný problém, malému stačilo se v noci ve spánku přetočit na břicho a byl vzhůru. Postupem času se to odbouralo tím, že jsem si ho přestala všímat a nechala ho chvilenku, on pak za chvilku usnul. Večer nechávám syna v postýlce, ať si tam dělá, co chce, a jdu pryč. Za chvilku je tuhoš ![]()