Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Dobry den maminky, obracím se na Vás v docela zoufale situaci. Mám petimesicni miminko a bojujeme s kojenim. Už od porodnice je kojeni trochu stres. Nejdřív dlouho nastupovala laktace, potom přišel bojkot kojeni, který trval asi 2 týdny, a když uz jsem si rikala, jak si všechno hezky sedlo, tak u doktorky BUM, maly malo pribira. Takze následovala kontrola ohledně převážení, kde bylo sice vse ok, ale ve mně uz se zase spustil pocit, ze je nejaky problem. A pravděpodobně vlivem stresu jsem zacala mit problem s vypuzovacim reflexem. Takze taková moje největší jistota, kdy mozna maly tolik nevypil, ale mohla jsem za 20 minut kojit znovu a mleko se spustilo do par vterin, je pryc. Teď se desim každého kojeni, jelikoz občas muzu malého držet na prsou, jak šílená a mleko proste ani po X minutách tect nezačne. Večery jsou uplne nejhorší, ale tam je dobre, ze uz je celkem unavený, takze vydrzi sat/usínat, nez se mleko spustí. Pres vikend uz jsem byla tak zoufalá, ze jsem koupila umele mleko a zacala jsem ho zkoušet zvykat na lahev. Začali jsme davat prikrmy k obedu, ale je mi jasné, ze mleko u něj bude na vrchou jídelníčku jeste hodne dlouho.
Asi si ani nejdu přímo pro nějakou radu, protože vim, kde je problem a na prvním místě potrebuju uklidnit hlavu, coz se mi proste nedaří. Ale zajímalo by me, jestli nemáte někdo podobnou zkusenost a zda se vam podarilo kojeni udržet nebo jste přešli na UM?
Kojeni v noci (klepu) bývá bez problémů, ale pres den zkrátka bojujeme. A uplne nevim, jestli ted, kdyz jeste zavádíme prikrmy by bylo ideální mu matlat UM, MM a normalni jidlo. Ale opravdu mam chvíle, kdy se mi ho zkrátka nedarí nakojit ani kdybych se na hlavu postavila a nechci ho nechat hlady.
A jak poznáš, že mléko neteče? Určitě si zkus sehnat laktační poradkyni, pokud chceš kojení udržet, asi by pomohlo, kdyby na vás koukla.
Hlavně buď v klidu. Tak nebudeš přes den kojit, to není nic zlého. Lepší když budeš klidná ty i děcko s flaškou, než se trápit. Nejde to, tak to nejde. Některé ženy nemohou kojizt vůbec.
Já mám podobnou zkušenost, i s tím nepřibíráním, kolem půl roku dcery… ztráta vypuzovacího reflexu… byla jsem těhotná
. Kojení jsem udržela celé těhotenství, ale mléka bylo prostě méně.
@Kolicek95 a to jste zvládla i bez umělého mleka? U nas je to proste sázka do loterie, někdy se mleko spusti rychle, nekdy to trva, občas musim maleho odložit a zkusit to za chvili. Včera se mi ho podarilo nakojit az kolem obeda a to jedl naposledy v sedm. Ja uz jsem tak v nervu, ze bych nejradši přešla na um ze dne na den, protože ted stres, jestli se to krmení povede, a jak dlouho to bude trvat.
Hlavně on byl zvyklý, ze jsem ho kojila každou chvili a ted minimalne 2,5 hodinové pauzy nez to jdu zase zkusit.
@Luc134 píše: Více
No nakonec zvládla, ale zpětně si říkám, že možná byla chyba, že jsem to um nedala. Mě to ale nějak nenapadlo, ani dětská mi to neporadila… ono to teklo, ale méně. Dítěti jsou teď už čtyři, stále je vybíravé, stále je problém do ní dostat vodu, měla to v povaze už tenkrát.
Jen jsem ale chtěla říct, že za tím vymizením reflexu může být i nějaká hormonální změna, třeba i menstruace, nebo to těhotenství. U druhého dítěte mi ten reflex vymizel mnohem později.
To je nejhorsi, ze kdyz si na to prso macknu, tak to mleko tam proste je a vytéká, ale maly nesaje a nesnazi se. Dokud se mu proste poprve nenaplni pusa, tak je vztekly a nevydrží se dlouho snažit.