Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mohla by to být nějaká forma úzkostné poruchy, zkuste psychoterapii. Poruchy v řeči jsou nejčastěji psychického rázu a bývají „jen“ špičkou ledovce. Čím dříve se budete sobě věnovat, abyste byla klidná a spokojená, tím lépe ![]()
Achjo je šílené, že se ti za to smějí i tvoji blízcí!!! Co to sakra je! Místo toho aby ti rodina byla oporou ti takto způsobují blok. Pokud jsi ve společnosti cizích lidí nezdravě nervózní je to něco co je třeba řešit komplexně. Ideálně nějakou terapií. Ale řekla bych, že tu medvědí službu ti udělala právě rodina. Protože nebýt toho, že se ti naprosto nepochopitelně směje. Možná by si to jako problém nevnímala ty a tím pádem ani tvé okolí.
Myslím, že máš problém hlavně proto, že se ti tví blízcí smějí, což je fakt velký problém, který si evidentně neuvědomují. Mně se, když jsem byla malá, rodiče smáli, že mám nohy do x. Dělali si ze mě legraci, ale s láskou, nebyl to vysloveně zlý výsměch. Nicméně zanechalo to stopy. Nikdy jsem si nevzala sukni nad ani ke kolenům, když mám mít plavky, to je pro mě utrpení. Takže jedině kalhoty, nebo maxišaty. Když jsem to pak už v dospělosti s někým řešila, divili se, že mám hezké nohy, proč jsem pořád zahalená. Ale nejde to, prostě něco špatného jsem si z dětství odnesla a i když se nohy nějak srovnaly, tak to nejde překonat.
Dobrý den, je mi 17 let a od mala mám problém s tónem mého hlasu. Vždy když se bavím s někým, koho tolik neznám, nebo jsem nervózní se člověkem se kterým se bavím (i s příbuznými z rodiny) začnu hrozně zpomalovat řeč. Slova začnu protahovat a poslední písmenko vždy zdůrazním. Směje se mi za to celá rodina i spolužáci ve škole, rádi si z mé mluvy dělají srandu. Pokud se snažím řeč zrychlit začnu zase neskutečně drmolit a nikdo mi nerozumí. Už nevím, co s tím mám dělat, nikoho s takovým problémem ve svém okolí neznám a ani na internetu jsem nic takového nenašla. Mám problém se kvůli tomu seznamovat s novými lidmi a mám nízké sebevědomí, protože se bojím posměchu. Pokud máte nebo znáte někoho kdo má podobný problém, budu ráda za odpověď.