Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
Mám strašný problém s malým. Nechce spinkat v postýlce.
Od té doby, co jsme přišli domů z porodnice, tam nechce spinkat. Musela jsem ho dlouho uspávat, pak opatrně položit, protože z deseti pokusů se devětkrát hned vzbudil. Pak vydržel spát max 20 minut a řev. Dělá to ve dne, v noci. Takže jsem celou noc jen podávala dudlík a nebyla jsem ani trošku vyspaná. Pak jsem to jednou nevydržela a vzala ho k sobě do postele, že ho nakrmím v leže a on třeba usne. Předtím jsme krmili v sedě. Usnul, jenom jsem ho položila do postele. Tehdy mi spal celou noc a ani na kojení se nevzbudil. Dělám to tak už 3 týdny. Spí se mnou v posteli a prostě do postýlky nepůjde. I když tvrdě zaspí a v noci ho přenesu, za chvíli je vzbuzený.
Nevím už co s ním. Nechci s ním spát. Sice se vyspím víc, než když je v postýlce, ale ani tak žádná sláva
strašně se roztahuje
Hlavně mám strach, že to není nic moc pro jeho zádíčka. Taky jsem četla, že spaní v posteli s rodiči a spaní na polštáři zvyšuje pravděpodobnost náhlého úmrtí kojence.
Už se pár dní snažím ho prostě nechávat v té postýlce, ale zatím pouze řvě. Teď už mi brečí 46 minut
Jsem jako kámen, jen jednou jsem mu dala dudlík
Ale obávám se, že tohle nepomůže, akorát vystěhuju sousedy. Nemáte někdo zkušenosti, už opravdu nevím co dělat.
Bude mu 7 týdnů. Přes den spí v kočárku. To usne hned jak ho oblékám
Tak se snažím co nejdýl jezdit a když náhodou musí spát doma, spí v mojí posteli. Musím na něho ale dýchat, to ho uspí. Stejně se ale pak často budí. Skrátka a dobře, spí jedině v kočárku, nebo SE MONOU v posteli.
Ještě mně napadlo, mám zdvihnuté přední nohy postýlky kvůli ublinknutí, jestli mu to nevadí, že je z kopce.
Taky, jestli by třeba nechtěl polštářek? Jsem už opravdu zoufalá. Nestíhám nic jiného než pečovat o mého milovaného broučka
Z přítele se stal skoro muž v domácnosti. Je hodný, i vaří ![]()
Moc děkuju za případné rady a tipy. ![]()
Tak je to tn typ co chce mit maminku u sebe.
ja neznam nic krasnjsiho nz spinkat s prckem ![]()
Malou jsem pracně uhoupávala na míči, po usnutí jsem přenášela (cca kolem 20hod), ve 22 hod se budila na kojení a už zůstala ve velké posteli, tak to trvalo několik měsíců. Mně to moc vyhovovalo, prso venku, dítě si ho jen našlo, později mě to už ani nevzbudilo
. Teď je jí 14 m. a od 11.m sama usíná a spí celou noc ve své postýlce.
Ahoj, polštářek bych mu určitě nedávala. My jsme to ze začátku měli taky trochu komplikované, tak jsem ho šoupla do kočárku, dala ho k posteli a jednou rukou houpala. Nebo třeba zkus v té postýlce zavinování, to nám taky chvíli pomohlo. Pak už si nějak zvykl v té postýlce spinkat a dnes je to s ním pohoda. Chce to čas, zkus ho nechávat v kočárku u postele (pokud to u vás je možné). ![]()
Ty necháváš 7mi tydeni miminko řvát už 46 min.
to teda nepochopim
Když už to chces praktikovat takhle, tam mu tam dej aspoň tvoje tričko nosene celý den. Já bych teda na tohle neměla nervy
![]()
No je mu sedm týdnů, tak to se zas tak roztahovat nemuze, ne?
pokud se aspon trošku prospíš, tak spinkejte spolu, pro jeho a tvůj klid, vyřvat ho v tomle věku je úplně nesmyslý, zatěžuje to jak jeho, tak tebe a sousdy asi taky
v tomle věku jsem malého uspávala v kočárku na doma…měla jsem takovej ten starej z půdy, co se houpal, jen ses na něj podívala a byl k nezaplacení, věř mi, taky jsem dělala všechno možný a nemožný a tohle se osvědčilo nejvíc ![]()
Ukaž mi jedinýho savce, kterej by odkládal svoje mládě spát jinam.. prostě to tak je zařízený, něketrý děti to mají víc, něketrý míň, ale prostě potřebují cítit maminku, jinak si přijdou jakoby ohrožení. neřve proto, aby tě naštval, a le proto, že tě POTŘEBUJE!!!
pokud dáš mimčo v zavinovačce vedle sebe napostel, bez polštáře, rozhodně mu nic nehrozí, neboj…
Taky mi to malý takhle dělal, úplně přesně jak popisuješ, a nakonec jsem věci přehodnotila a spíme spolu doteď pod jednou peřinou
jinak bych se asi nevyspala. Navíc proč ho nechávat křičet, když je snadná pomoc a dítko chce být evidentně pouze u své maminky ![]()
Nebezpečí zalehnutí dítěte je u rodičů, kteří užívají oblbující léky, drogy anebo alkohol.
@ivana-domca ty jo toho jsem si ani nevsimla
proc ho nechava proboha tak dlouho plakat?!
@Bačavelmistarý já zakoupila peřinu v mega rozměru a nyní čeká na třetí miminko rovnou do postele ![]()
No já žádnou radu nemám, rezignovala jsem a spí s náma v posteli doteď (8 měsíců) ![]()
Zjevně s tebou chce spát, tak proč ho trápit? Na záda mu to neublíží, zalehnutí se bát taky nemusíš, pokud nechodíš spát opilá nebo nadrogovaná
Spala jsem od mimina se všema svýma dětma, s přechodem na postýlku v pozdějším věku nebyl vůbec problém. Doporučuju dát mimčo do spacího pytle, abys ho nemusela ničím přikrývat, je s tím pak v noci snažší manipulace. A kojení vleža při spaní je to nejjednodušší a nejpohodlnější
Nenech se zbytečně odradit předsudky naší kultury, pokud ti instinkt volí dát mimčo k sobě do postele, tak to udělej a ničeho se neboj.
@ivana-domca píše:
Ty necháváš 7mi tydeni miminko řvát už 46 min.to teda nepochopim
Když už to chces praktikovat takhle, tam mu tam dej aspoň tvoje tričko nosene celý den. Já bych teda na tohle neměla nervy
![]()
Tak toho jsem si při prvnním čtení nevšimla, to je ovšem děs, chudák mimino ![]()
Nechávám ho plakat na radu kamarádky
že jí to pomohlo. Kočárek jsme zkoušeli, ale nepomohl. Musím jezdit. Houpat nezabírá. Kdybych věděla, že mu někdy vysvětlím, že má spát ve své postýlce, tak to tak neřeším, ale mamka si tak naučila bráchu. Spal s ní do 5 let ![]()
@Janichka píše:
@ivana-domca ty jo toho jsem si ani nevsimlaproc ho nechava proboha tak dlouho plakat?!
taky nechápu, mě by z toho trefilo a do smrti by mě zralo svědomí, že jsem nechala malé miminko, které mě potřebuje řvát jen proto, že mě chce u sebe, ale já chci, aby spalo samo v prázdné studené postýlce
![]()