Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím. Prosím o radu. Skoro tříletý syn má problém s kakání. Téměř u toho pláče, říká, že ho to bolí a okolo hovínka trochu krve. To trvá tak 14 dní. má extrémně velkou stolici, to by dalo zabrat i mně. vždy měl velká hovínka, ale nestěžoval si. po poradě s dr lactulose sirup, coz zabralo asi na 3 dny. pije nutrilon. zkusila jsem mu místo toho dát mléko klasické, ale málem se pozvracel. vločky do úst nevezme, ani švestky. prosím o radu, pokud máte někdo zkušenosti. moc děkuji
@z1908 zkusila bych do klasickeho jidla pridavat olej-olivovy, lneny, a tak… ![]()
Syn s tím měl také problémy. Pomáhá mu actimel. ale pije to ve velkém.. Asi bych na tvém místě zrušila ten nutrilon…
@z1908 Zruš nutrilon, ten k ničemu nepotřebuje. A dávej hodně zakysaných mléčných výrobků, pokud to jí (jogurt, kefír, zakysaná smetana, nějaký ten actimel).
Vločky můžeš zavařit do polévky, sušené švestky třeba do jogurtu nebo uvařit maso na švestkách. A měl by hodně pít, do jídla mu můžeš dát nějaká probiotika.
Dostatek tekutin, bílý jogurt, ovoce, vynechat čokoládu a pod…
Pokud má i krev, tak prosím, zkontroluj, zda nemá prasklinky kolem konečník. Vím co to je, když má dítko problém se stolicí (dcerka 8 let - od narození problémy) a při vylučování praská konečník.
Pokud jsi si jistá, že má dítko dostatek tekutin, vlákniny a pod ve stravě a přesto má problém, tak doporučuji Lactulosu sirup. Zadržuje ve stolici tekutiny a tudíž je pak stolice měkčí. Není to návykové - dcerka ji užívá dlouhodobě na radu neuroložky. A při zácpách používáme Forlax - ten je však na recept - také stolici změkčí.
Pokud nepomáhá jíst dostatek vlákniny, mléčné výrobky a pití, dojděte k lékaři- ten poradí případně pošle na odborné vyšetření
Asi bude Mít prasklinku. Dávala bych teď dlouhodobě laktulosu, než se to zahojí a než zase pochopi; že kakani neboli. Do toho bych mazala dubovou kůrou
Hodně ovoce a zeleniny, ne čokoládu a kakao, nutrilon nevím - pokud mu nevadil dřív, tak bych v něm problém neviděla - zvlášť pokud nepije normální mléko, tak bych ho zatím nechala
a co tu ale nepadlo - pokud je to prasklinka - mazat pred kakáním prdelku - stačí cokoliv mastného, prima je bepanthen
Moc děkuji za rady. ten sirup jsme brali 4dny 10ml denně a bylo to lepší. vysadili jsme a zase. dnes už jsem mu ho zase dala. Čokoládu nedávám. Mařu dubovou kůru trochu i do konečníku - na radu lékařky. v po půjdem pro papír na vyšetření. jogurt jí jenom lipánek. ale jí lučinu. denně ovoce a zelenina sní. dostává sladké maximálně tyčinky od hippu nebo slané tyčinky špaldové. je mi hrozně líto, když mu skoro tečou slzičky při kakání. nevím jak mu urychleně pomoct.
Moc nepije, nikdy moc nepil. ale má k pití vodu a jablečný mošt z domácích jablek bez konzervantů. zcela čisté.
@Svistice nutrilon jsem snazila vymenit za mleko plnotucne. parkrat se napil a malem se pozvracel. nutrilon ma ráno a večer, tak 270ml. chtěla bych ho zrušit, ale nevím, jak to udělat. syn je celkem vybíravý. actimel koupim, ten občas pil. dělala jsem domací sušený švestky, když nechtěl čerstvý a nic. viděl to a řekl, že to jíst nebude.
@z1908 píše:
Moc nepije, nikdy moc nepil. ale má k pití vodu a jablečný mošt z domácích jablek bez konzervantů. zcela čisté.
máme to podobně, snažím se do něj nasoukat co nejvíce.
Ještě mě napadlo, zda nejí často rýži…