Problém ve školce s agresivním dítětem

Leontodon
7.11.24 00:23

Problém ve školce s agresivním dítětem

Potřebuji poradit. Syn má kamaráda, který mu občas ubližuje. Já osobně si myslím, že to dítě bude nestandartní, i když co vím, žádná diagnóza tam není.

Problémy začali někdy před prázdninami, syn začal mít noční děsy, nechtěl do školky. Jinak tam dříve chodil rád. Učitelku máme super, ta to expresně řešila se všemi - rodiči i učitelkami v družině. Syn si našel jiného kamaráda. Problém ale je, že toho agresivního kluka má pořád rád, kamarádí s ním dál a on není agresivní pořád. Když zrovna nic nedělá, tak jsou hodně spolu. Ten agresivní kluk se chová špatně i k jiným dětem. Syn toho roku přišel jednou pokousaný - ale prý kamarád se mu omluvil a chce s ním kamarádit dál. Teď ale podruhé! přišel s rozbitou hlavou :cert:. Prý mu dal po hlavě autobusem. Poprvé to bylo těsně před prázdninami a nemohla jsem z něj vytáhnout, co se stalo, tak jsem to nechala plavat. Teď už jsem ale pořádně namíchnuta :cert:.

Zítra si samozřejmě promluvím s učitelkou. Ale teď, jak to řešit se synem. „Zakázali“ by jste takového kamaráda? Učitelka už ze začátku říkala, že to můžeme zkusit, že se postará ať spolu vůbec nejsou. Jenomže oni jsou „parta“ 4 dětí, co jsou většinou spolu. Taky později ve družině, kde jich je víc tříd dohromady, až tak hlídani nejsou a tam už jeho učitelka není. Družinárky děti až tak moc neřeší, navíc jsou vždy, když to jde, venku na velikém hřišti.

Jak by jste to řešili? Zakázat nadrsno takového kamaráda a domluvit ať učitelka dohlédne ať vůbec nejsou spolu? Přemýšlím, že šancí už jsem jim dala dost, ale aby mi dítě domů chodilo s rozbitou hlavou, tak to už je moc :cert:. V tom případě bych ho brala aspoň pár týdnů domů tak, aby do družiny vůbec nešel. I když tam má zase jiného kamaráda, kterého má jenom tam a vysloveně se na něj těší.

S rodiči dítěte to řešit smysl nemá, protože oni to řeší intenzivně a nic to nemění. Jsem přesvědčena i z jiných projevů, že tam dříve nebo později nějaká diagnoza bude a tudíž to na jejich straně vyřešit nelze :?.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
76665
7.11.24 00:57
@Leontodon píše: Více

tak stalo se to ve školce nebo v družině?
a jak rozbitou hlavou? volali ti ze školky nebo z družiny, že si máte pro syna dojet, jeli jste do nemocnice a má šitou hlavu? máš to docela zmateně napsané a nedává to moc smysl
kamaráda mu nezakážeš - jak? když se s ním chce kamarádit, tak prostě bude - a chce se s ním kamarádit, přestože mu rozbil hlavu?
a jestli to bylo v družině, tak to řeš s družinářkou - proč s učitelkou? ta tam s nimi není

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Leontodon
7.11.24 01:10

@stinga s rozbitou hlavou ve smyslu s krvavou ránou ve vlasech. Dnes to udělal při učitelce, prý zrovna, když se otočila.

Ale děje se to různě - ve třídě, v družině nebo na obědě. Když se zrovna nikdo nedívá.

Po takovém incidentu vždy chvíli kamarádit nechce. Pak ale zase po čase chce. Dohlídnout lze tak, jak jsem psala. Učitelka si to ve třídě ohlída - prostě je rozdělí, oni nikdy nedělají všichni to samý, pracují v malých skupinkách. A do družiny by prostě nešel :nevim:.

Příspěvek upraven 07.11.24 v 01:14

• Citovat
  • Upravit
76665
7.11.24 01:13

nechci to zlehčovat - ale krvavá rána ve vlasech není rozbitá hlava, pokud to nebylo na šití,
a učitelka to ohlídá i o přestávkách?
tak jestli nemusí do družiny, tak ho tam nedávej

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Leontodon
7.11.24 01:20

Na šití to není. Prostě pár cm krvavý šrám. Poprvé jsem si nebyla jista, jestli se sám někde neuhodil. Učitelka může ohlídat hodně, ale samozřejmě ne vše. To jí za zlé nemám, vím jak se stačí na sekundu otočit… Naposled je prostě rozdělovala tak, že každý něco dělal s někým jiným a byl klid. To jsme přemýšleli, jestli to tak nenechat, ale pak byl dlouho klid, tak je zase nechávala hrát si spolu.

• Citovat
  • Upravit
76665
7.11.24 01:22

tak jedině domlouvat synovi, ať se s ním nekamarádí, ale obávám se, že to nepomůže

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
7.11.24 06:57

Pouč syna, že každé zranění musí okamžitě hlásit učitelce. To mi přijde nejdůležitější. Prostě když učitelka uvidí, že se incidenty opakují, bude si muset na toho chlapečka holt dávat větší pozor. A jinak nevím, co bys chtěla dělat. Tvému synovi to evidentně nevadí dost na to, aby se s klukem nechtěl kamarádit, takže osobně to nevidím jako velký problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12884
7.11.24 07:33

Velké dilema, na jednu stranu bych fakt nechtěla, aby mi někdo otloukal dítě (co když ho příště vezme do zubů??), na druhou stranu rodiče s tím těžko něco udělají, když tam nejsou, a učitelka taky nemůže být jak stín pro jedno dítě. Nevím, jestli by si školka nebo rodiče dítěte mohli vyřídit nějakou asistentku, ale to by bylo asi na dlouhém lokte, pokud by to vůbec šlo.

Na druhou stranu zakazovat kamaráda vidím jako potenciálně větší újmu dítěti, než ránu po hlavě autem (v tomto věku) :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76665
7.11.24 08:56
@Liberalissima píše: Více

ten chlapec je už ve škole, zakladatelka tam ze začátku píše o školce, ale pak o družině, takže je to školák,
nicméně ostatní souhlas, učitelka nemůže 100 % času hlídat jednoho agresivního kluka, jsou tam ostatní děti a musí učit a dohlížet na spoustu jiných věcí,
ale - synek zakladatelky se s klukem opakovaně kamarádí, takže to asi nebere za problém :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Leontodon
7.11.24 09:10

@stinga ne, je to školka a pak poobědě mají družinu. Za problém to bere. Blbé je, že ten kluk takový není pořád.

@Liberalissima To právě nevím. On když je normální, tak si spolu hrají moc hezky :nevim:. S učitelkou jsme nakonec dohodli, že je bude víc hlídat a oddělovat. Syn si s ním hrát nechce. Kluk se přiznal a omluvil. Teoreticky ok, ale vím, že zase jenom dočasně. :nevim: Já bych byla nejradši, kdyby vůbec nekamarádili - jiné kamarády tam má.

• Citovat
  • Upravit
5098
7.11.24 09:47

Neprošel mi, kdo ví proč, příspěvek. Ve zkratce jsem psala, že by měla škola (nebo školka, nepochopila jsem, o jaké instituci se hovoří) navrhnout péči odborníka. Zrovna tak učitelka by mohla udělat téma v hodině „vztek, co s ním dělat, pravidla ve třídě atd.“ Problém vidím v tom, že není úplně jasné, proč k těm situacím došlo. Chlapeček nerozuměl, co se děje, bál se? Něco ho naštvalo? Někdo mu něco bral? Nejdřív musí všechny strany pochopit, CO se stalo a PROČ, než to začnou řešit. Píšeš, že možná bude mít nějakou „diagnózu“. Dost často dochází k tomu, že ty děti regulérně nerozumí tomu, co se okolo říká, nebo nerozumí sociálním situacím, a musí se to s nima nacvičovat.

Kamaráda bych nezakazovala, přijde mi, že to není ve stádiu, kdy by si tohle tvůj syn nemohl rozhodnout sám. Pokud máš pocit, že si nechá moc líbit od druhých, tak si s ním o tom promluv - co patří do kamarádství, co ne, jak říkat druhým ne, jak vyjádřit, že se mi něco nelíbí atd. Určitě na to téma budou i nějaké knížky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10979
7.11.24 09:52

@Leontodon některé skutečnosti budeš muset rozhodnout za něj.
Gratuluj si k tomu, že tam máte paní učitelku, která to řešit chce a taky aktivně řeší.
Já bych je na chvíli oddělila, tudíž bych požádala paní učitelku ať to zařídí, když to dokáže.
Synovi bych vysvětlila, že je to na chvíli a pak se uvidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Leontodon
7.11.24 10:25

@Zmatka na takové rozhodování mi přijde malý. Oni to mají obecně ztížené tím, že je tam jazyková bariéra. I když se syn už prý hezky rozmluvil. Ten druhý chlapeček ne. To mi taky vadí. Kdyby kamarádil jenom s někým normálním, tak mluví „normálně“. Takhle občas zkouší posunky. Ten chlapeček je takový malý, snad nejmenší. Taky jako jediný neumí pořád chodit na záchod a syn říká, že ho to učí a pomáhá mu. To je vše sice hezký, ale je mu to spíše na škodu. :nevim:

Tady asistenti nejsou. Není tady integrace, vlastně ani nevím, kde „jiné“ děti chodí.

@Trojlístek Učitelka a školka je úplně úžasná. Co oni vše s nimi dělají, np. mívají pro ně i koncerty, kde si pak můžou vyzkoušet nástroje, co se týče rozvoju, prostě super. Učitelka taky úplně super, laskavá, klidná, na dětech jí záleží a přitom si umí ohlídat i hranice a má autoritu. Už jsme i uvažovali, jestli kvůli tomu chlapečkovi nejít jinam, zvláště, že se budeme stěhovat, na druhou stranu, jinde taky může být taky takový chlapeček a nebýt naše nejvíc super učitelka :nevim:. Chlap se k tomu akorát přiklání i kvůli řeči, protože tady mají strašný jazykový guláš, pomalu každé dítě mluví jinak a většinový jazyk se teprve učí.

• Citovat
  • Upravit
5098
7.11.24 10:37

@Leontodon A kolik je synkovi? Mám dceru, která má skoro 4 roky, a je docela schopná si říct, s kým se ka a s kým ne. Samozřejmě, čtyři roky a třeba dva roky jsou rozdíl, tam bych prostě neřešila, oddělila. Nenapadlo mě, že by mohlo jít o tak malé děti, ale píšeš, že to je v zahraničí a ten druhý kluk ani nechodí na WC?

Pokud to jsou mrňata ze školky a dvakrát se tam něco stalo, tak mi to tak hrozné nepřijde. K synovi do školky chodil chlapeček, taky velká jazyková bariéra (takže neporozumění, to říkáš i ty), denně byly nějaké incidenty. Ale podařilo se to zvládnout. Nechci to bagatelizovat, ale že dítě třeba dvouleté po druhém hodí hračku, nebo i jednou za celý rok kousne, to se fakt v kolektivu stát může. Na druhou stranu chápu, že to řešit chceš. Toto je teď hodně na školce a rodičích. Odborník, zjevně tedy zapracovat na komunikaci (naučit jazyk nebo využívat alternativní metody komunikace), možná asistent. Ale nevím, zda je nutné hned dělat radikální kroky.

Že druhému pomáhá s WC nebo od něj odkoukal posunky osobně považuji naopak za pozitivní, protože v životě se taky bude setkávat s různými lidmi a někteří budou mít určitě nějakou diagnózu nebo postižení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65201
7.11.24 12:56

Vy jste v zahraničí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...