Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
U nás většinou funguje přesměrovat k jiné velmi podobné činnosti. Např.: „Jestli se ti líbí házet písek, můžeš ho házet odsud tam.“ (Pokud nezabralo odcházeli jsme z pískoviště - většinou to byl důsledek hladu, únavy nebo potřeby čůrat.)
„Rozmotals toaletní papír? To nevadí, teď ho smotej ať ho můžeme používat. (Udělal to pak ještě 4 x a skončilo to.)
Vylil vodu na podlahu. - Tady je hadr, utři to, ať nikdo neuklouzne. Vodu můžeš vylévat do umyvadla.“
Nesmíš pouchat děti. Když chceš, aby si tě někdo všiml, pohlaď ho." Opakovat pořád kolem dokola.
A samozřejmě nespouštět ho z očí.
My momentálně bojujeme s výkřikem „Já tě zabiju.“, když se mu něco nelíbí. Ale už z toho přecházíme na „Seberu ti z auta rezervu.“
![]()
diky,
o duslednost se snazime, rad tez. on je to jinak hodny kluk. rad pomaha v domacnosti …
trosku to vidim v mladsim sourozenci, ze si ted snazi ukousnout trochu pozornosti, ale nektere veci delal i pred tim. to snad pomalu odezniva- bouchani, tahani o hracky … porad dokola
to uz nekolikrat odeznelo a zase se to vratilo
vetsinou k mladsim. ted naopak zacina byt na mladsi moc mily, ukazuje jim hracky, pomaha, hezky na ne mluvi.
on potrebuje v kolektivu starsiho kamose ci kamosku od ktereho se ma co ucit, on jak je dost sikovny, tak se casto s detmi stejneho veku nudi ![]()
jeste jednou za rady, moc mi to pomaha
taky ze vim, ze nejsem sama. je to hrozne, ale je to tak ![]()
My momentálně bojujeme s výkřikem „Já tě zabiju.“, když se mu něco nelíbí. Ale už z toho přecházíme na „Seberu ti z auta rezervu.“![]()
takove to napravovani skod jsme zavedli uz davno, vetsinou to krasne uklidi. chodila jsem s nim na montesorry a tam nas to ucili. ale take hrani si na vlastnim koberecku coz nikde jinde se nepraktikuje, tak snad ty boje o hracky nejsou kvuli tomu, ze mu nekdo leze do zeli a pritom tam jakoby nema co delat. vubec tam neukazovali spolupraci, coz je asi velka chyba, to se snazim ukazovat ted
My naštěstí chodíme do Montessori školky. Syn se tam během pár týdnů docela uklidnil. A po dvou letech je jak vyměněný.
![]()
Ahoj, já taky díky za tohle téma, mám doma uličníka úplně stejného, musím říct že spoustu věcí které říká jako „vypadni“ zabiju tě" „blbá“ apod. má z pohádek pro děti, např. auta, Shrek apod. Nám také přibyl před 3 měcíci sourozenec a je fakt, že chování se ještě zhoršilo, hrozně provokuje a opakuje co mu říkáme my, chová se k nám jako dospělí, myslí si, že si může dovolit všechno. Trestám zákazem sladkostí, hraček a pohádek v TV. Občas i jednu schytá, ale to nedělám ráda.
U nás je chybou jak píšete řád a důslednost obojí se snažím naučit a dodržovat, opravdu to na ně platí. Teď malý začal chodit do školky a myslím že mu to prospěje, to že má už nějaké povinnosti, vstávat, jíst tam, jít včas spát. Tak uvidíme… ![]()
katul8 píše:
Ahoj, já taky díky za tohle téma, mám doma uličníka úplně stejného, musím říct že spoustu věcí které říká jako „vypadni“ zabiju tě" „blbá“ apod. má z pohádek pro děti, např. auta, Shrek apod. Nám také přibyl před 3 měcíci sourozenec a je fakt, že chování se ještě zhoršilo, hrozně provokuje a opakuje co mu říkáme my, chová se k nám jako dospělí, myslí si, že si může dovolit všechno. Trestám zákazem sladkostí, hraček a pohádek v TV. Občas i jednu schytá, ale to nedělám ráda.
U nás je chybou jak píšete řád a důslednost obojí se snažím naučit a dodržovat, opravdu to na ně platí. Teď malý začal chodit do školky a myslím že mu to prospěje, to že má už nějaké povinnosti, vstávat, jíst tam, jít včas spát. Tak uvidíme…
Nechci ti brát iluze, ale
1. Není to sourozencem, je to věkem.
2. U nás ŽÁDNÉ tresty teda nezabíraly.
Tresty pro děti pokud jsou ve věku zdoru nefungují to nemám ze své hlavy ale od psychologa. Jinak není u vás nějaká změna? Děti na to často také takto reagují.Já bych dala více aktivit, hlavně to co je baví, u nás to funguje a je pak ja andílek
Také vymýšlím hodně nových her. ![]()
i sourozencem to může být a dost často to tak je, dočteš se to všude, že je to pro dítě velká změna se kterou se musí vyrovnat, ale samozřejmě je to i věkem, to jeho chování začalo přesně kolem třetího roku ![]()
Nemohu říct jestli trest zabírá, každopádně pokud mu to při příštím zlobení připomenu, že mu něco z těch věcí odepřu, rychle si rozmyslí jestli to udělá nebo ne a hlavně pokud něco provede nějaký trest by přijít měl, rozhodně zákaz něčeho je lepší než fyzický.
Jediný co u nás funguje je ho pořádně „utahat“ ale nesmí se zase překlenout doba kdy je unavenej, protože pak zlobí z přetažení ![]()
Je to těžký dítě vychovat dobře, protože na to žádný jednotný postup neexistuje ![]()
Nám to začalo taky kolem třetího roku a žádný sourozenec nám nepřibyl. ![]()
Třeba si opravdu vynucuje jen pozornost, neboj určitě to přejde ![]()
Ahoj, obnovuji. Když jsem včera vyzvedávala 5ti letou dceru ze školky, paní učitelka mě zastavila a vzala stranou a řekla mi, že načapala dceru s jedním chlapečkem, jak si sahají navzájem na genitál. Prý se to stalo vevnitř, když se po čtení chystali ven a oni byli v šatně za rohem (je velká). Říkala, že jim akorát řekla, že se to nemá dělat na veřejnosti a pak na ně dávala pozor.
Já nevím, je to normální v tomhle věku? Nikdy předtím jsme nic takového neřešili, mám to s dcerou nějak probrat?
@Anonymní píše:
Ahoj, obnovuji. Když jsem včera vyzvedávala 5ti letou dceru ze školky, paní učitelka mě zastavila a vzala stranou a řekla mi, že načapala dceru s jedním chlapečkem, jak si sahají navzájem na genitál. Prý se to stalo vevnitř, když se po čtení chystali ven a oni byli v šatně za rohem (je velká). Říkala, že jim akorát řekla, že se to nemá dělat na veřejnosti a pak na ně dávala pozor.
Já nevím, je to normální v tomhle věku? Nikdy předtím jsme nic takového neřešili, mám to s dcerou nějak probrat?
ale ale, trollíku, u vás se chodí v neděli do školky???
![]()
Ne, stalo se to v pátek, vložila jsem příspěvek do jiné diskuze v sobotu, ale zapomněla kliknout na „oživit diskuzi“ a nikdo se neozval, proto jsem jen zkopírovala a hodila sem.
@stinga píše:
ale ale, trollíku, u vás se chodí v neděli do školky???![]()
Proc trolik
, v predskolacich jsme si pipiny a bimbase za zavesem (byly za nim matracky na spani) taky ukazovali, jako dnes si to pamatuju
. Ale uca nas nikdy nenacapala. V prvni tride uz jsme se vsichni najednou stydeli
, ale vim, jak nam uz v prvni tride kluci chteli sahat na prsa, kdyz jsme se prevlikali na telak. Tak to uz bylo s pistenim. Normalne bych dceri vysvetlila, ze takto verejne ne, ukazala ji v nejake encyklopedii dukladne, jak vypada kluk a holka, a nijak bych se nad tim nepozastavovala, deti jsou zvedave
.
@Hobitka píše:
Proc trolik, v predskolacich jsme si pipiny a bimbase za zavesem (byly za nim matracky na spani) taky ukazovali, jako dnes si to pamatuju
. Ale uca nas nikdy nenacapala. V prvni tride uz jsme se vsichni najednou stydeli
, ale vim, jak nam uz v prvni tride kluci chteli sahat na prsa, kdyz jsme se prevlikali na telak. Tak to uz bylo s pistenim. Normalne bych dceri vysvetlila, ze takto verejne ne, ukazala ji v nejake encyklopedii dukladne, jak vypada kluk a holka, a nijak bych se nad tim nepozastavovala, deti jsou zvedave
.
Děkuji za reakci, to zní dobře, zkusím to takhle.