Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Hobitka já v podstatě nezpochybňuji, že se děti osahávaly - mimochodem zakladatelko, ty jsi nechodila do školky? já jo a je to docela běžné
děti nejsou asexuální tvorové,
akorát mě zarazilo, že vyzvedávala dítě ze školky včera a včera byla neděle ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, obnovuji. Když jsem včera vyzvedávala 5ti letou dceru ze školky, paní učitelka mě zastavila a vzala stranou a řekla mi, že načapala dceru s jedním chlapečkem, jak si sahají navzájem na genitál. Prý se to stalo vevnitř, když se po čtení chystali ven a oni byli v šatně za rohem (je velká). Říkala, že jim akorát řekla, že se to nemá dělat na veřejnosti a pak na ně dávala pozor.
Já nevím, je to normální v tomhle věku? Nikdy předtím jsme nic takového neřešili, mám to s dcerou nějak probrat?
Nelam si s tím hlavu… já si pamatuji ze školky jak za mnou spolužák běhal s famfulínem v ruce a volal na mě „pohlaď si ho, pohlaď si ho!“
![]()
Doporučuji knížku „Mluvíme o sexu“ - dělají různá vydání pro různé věkové kategorie a dcera díky tomu hned pochopila a nemusely jsme se vyhýbat „ošemetnému“ tématu. Přečetly jsem si jí spolu a bylo vysvětleno… ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, obnovuji. Když jsem včera vyzvedávala 5ti letou dceru ze školky, paní učitelka mě zastavila a vzala stranou a řekla mi, že načapala dceru s jedním chlapečkem, jak si sahají navzájem na genitál. Prý se to stalo vevnitř, když se po čtení chystali ven a oni byli v šatně za rohem (je velká). Říkala, že jim akorát řekla, že se to nemá dělat na veřejnosti a pak na ně dávala pozor.
Já nevím, je to normální v tomhle věku? Nikdy předtím jsme nic takového neřešili, mám to s dcerou nějak probrat?
Jasně, že to je normální. Když už vám to učitelka řekne, měla by tohle zdůraznit. Akorát by to z tvé strany chtělo nějakou osvětu. Jakože tohle děti nedělají. Dolů jí nešahá nikdo kromě maminky a tatínka během hygieny. A ani ona nešahá nikomu tam dolů.
@Cácorka2 píše:
jenze tim, kdyz jsme zavedli trest necteni pohadky pred spanim jsem asi docilila jen toho ze si ted vymyslidrive to nedelal … navic zacal tvrdit ze do skolky nechce. pritom vim, ze chce a libi se mu tam
pohádka před spaním je uklidnění, ne trest
1. zeptej se (bez paniky, vzbuzování pocitu viny) trestání, a jakekoliv jine emoce) sve dcery, jestli je to něco co jí vadilo.
2. ano, hraní na doktora v předškolním věku, tedy zvědavost na genitálie opačneho pohlaví je běžná. Stejně tak jako je běžne že děti zjistí, že mužou masturbovat. Což by tedy vážně měly dělat individuálně.
tady k tomu máš nějake povídání od dětskeho krizoveho centra
https://www.vcasnapomocdetem.cz/…1n%C3%AD.pdf
Jedinnzý zádrhel by byl v tom, kdyby jedno dítě tlačilo na druhe, aby se svlíklo.
Stejně tak teda to není nic, co chceš podporovat.
Klíčove je naučit dceru že ona sama si rozhoduje o tvem těle (tedy že ani ty o jejím těle nerozhoduješ). Když to bude umět od malička (a ano, je to pro rodiče nepohodlné, protože to zdržuje), je to nejspolehlivější ochranou před zneužíváním, protože to utne hned na začátku.
https://podhurkou.blogspot.com/…em-tele.html
Příspěvek upraven 31.05.21 v 09:25
Jinak když se vás dá dohromady víc rodičů, tak je možne to probrat dukladně na tomhle workshopu
@Anonymní píše:
Děkuji za reakci, to zní dobře, zkusím to takhle.
Já bych dítěti vysvětlila, že ve školce prostě nemá na jiné děti sahat, teda za ruku může nebo pohladit po tváři.
Že si lidi běžně mezi nohy třeba v práci nebo ve škole nesahají. Ale nedělala bych z toho kovbojku. Hraní na doktora je mezi dětmi celkem běžné.