Problémy s alimenty a stykem

Anonymní
5.10.12 14:41

Problémy s alimenty a stykem

Prosím poraďte. Bývalý nastupoval do výkonu trestu dva měsíce před porodem a seděl 42měsíců. Po tu dobu mi nic neplatil. Teď v srpnu vylezl a sliboval, že se bude starat a ani moc slibovat nemusel, protože mi opravdu připadalo, že se chce starat a pomáhat i když já už mám jiný život. Šla jsem na soud a podala návrh na svěření malého do mé péče a na alimenty. Napsala jsem tam, že chci 1000,– měsíčně, protože jsme se tak domluvili, s tím že mi bude dávat ten litr a k tomu mi třeba pomůže malému koupit sem tam boty, nebo nějaké léky a podobně. Když jsem myslela, že bude vše OK tak jsem do té žádosti na soudě napsala že zpětně nic požadovat nebudu, ale teď se vše změnilo. Peníze mi měl začít dávat od září, nic mi nedal, pak že prý mi je dá když mu dám v pátek malého. Když ho měl minulý víkend naposledy, tak se odstěhoval od své matky k otci (bydlí naproti sobě) a jeho otec ho štve proti všem. Prvně nechal malého jeden den u prababičky, pak v deset večer tam přijel a vyřvával, že on je jeho otec, tak ať mu ho vzbudí a dají, že mu jde udělat pěkný večer, pak další den malý volal pod oknem s pláčem na babičku, baba, baba a on ho na sílu odvlekl pryč a podobně. Malý má atypický autismus a nějaké změny mu moc nevyhovují a když mi ho vracel, tak byl takový přepadlý a večer mi řekl ne tata, tak jsem se ho ptala a on už tam prostě nechce. On si hraje na nějakého frajera, že má syna, ale vůči mě se chová jako prase, tak mě tak napadlo, že se asi budu chovat stejně. Když jsem to podala na ten soud, tak do teď se nic neděje. Myslíte, že tam můžu jít a třeba to změnit, že to zpětně chci? Chtěla jsem s ním vycházet dobře, ale mám dojem, že si myslí, že může s každým s prominutím vyjebat a všichni, budou dělat co on chce. Popravdě už nemám ani chuť mu ho dávat. Měl si ho brát dnes a ani se neozval. Malý má přesně tři a půl roku a v životě mi nedal ani korunu a já už nechci být za blbce který bude vše tolerovat. A zároveň bych se chtěla zeptat co můžu dělat, když já prostě nechci aby malému dělal nějaké stresy, že ho bude někde nechávat a vláčet po večerech a podobně. Předem děkuji za odpověďi

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2331
5.10.12 14:45

Prvně bys měla myslet na syna, pokud má takovéto problémy, tohle mu neprosěpeje.. máš nového partnera? Pokud ano pokuste se domluvit se, že sejdete všichni 3 a promluvíte o tom co je pro syna dobré a co ne.. ale podle toho co píšeš to půjde těžko :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.10.12 14:50
@LN13 píše:
Prvně bys měla myslet na syna, pokud má takovéto problémy, tohle mu neprosěpeje.. máš nového partnera? Pokud ano pokuste se domluvit se, že sejdete všichni 3 a promluvíte o tom co je pro syna dobré a co ne.. ale podle toho co píšeš to půjde těžko :?

Ano partnera mám, ale…jak to říct. On malého miluje, hodně mi s ním pomáhá, protože někdy jsem zralá na psychinu, ale do toho co mám s ex se nechce zapojovat. Prý tohle musím řešit sama. A hlavně s bývalým není žádná domluva…já mu volám, říkám jakože jsem za malého teď dávala hodně peněz za léky a oblečení na zimu, tak jestli jako už by mi dal třeba ty peníze za září a on mi řekne jo..ale nedá mi nic. V pondělí už jsem mu napsala peprnou sms o tom co malému nesvědčí a podobně a on mi od té doby ani neodepsal ani nějak jinak se neozval. Mám pocit, že ze mě má opravdu srandu.

• Citovat
  • Upravit
5215
5.10.12 15:09
@Anonymní píše:
Ano partnera mám, ale…jak to říct. On malého miluje, hodně mi s ním pomáhá, protože někdy jsem zralá na psychinu, ale do toho co mám s ex se nechce zapojovat. Prý tohle musím řešit sama. A hlavně s bývalým není žádná domluva…já mu volám, říkám jakože jsem za malého teď dávala hodně peněz za léky a oblečení na zimu, tak jestli jako už by mi dal třeba ty peníze za září a on mi řekne jo..ale nedá mi nic. V pondělí už jsem mu napsala peprnou sms o tom co malému nesvědčí a podobně a on mi od té doby ani neodepsal ani nějak jinak se neozval. Mám pocit, že ze mě má opravdu srandu.

Máš nějak soudně upravený styk? Že si malého má brát na výkend jednou za 14 dní nebo něco takového? S tím že neplatí bude asi jediné řešení ho udat myslím že se s tím chodí na sociálku :think: z jeho strany to je trestný čin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.10.12 15:18
@lecka píše:
Máš nějak soudně upravený styk? Že si malého má brát na výkend jednou za 14 dní nebo něco takového? S tím že neplatí bude asi jediné řešení ho udat myslím že se s tím chodí na sociálku :think: z jeho strany to je trestný čin.

Ty mi nerozumíš. Já mám teprve podanou žádost na alimenty a žádný soud zatím neproběhl, takže určené nemáme nic. Ale teď momentálně mě zajímá jestli když jsem do té žádosti napsala že za těch tři a půl roku to nebudu chtít zpětně, tak jestli to můžu jít změnit že chci.

• Citovat
  • Upravit
5215
5.10.12 15:31
@Anonymní píše:
Ty mi nerozumíš. Já mám teprve podanou žádost na alimenty a žádný soud zatím neproběhl, takže určené nemáme nic. Ale teď momentálně mě zajímá jestli když jsem do té žádosti napsala že za těch tři a půl roku to nebudu chtít zpětně, tak jestli to můžu jít změnit že chci.

tak to se omlouvám blbě jsem to pochopila :oops: s tímhle bych se asi obrátila na sociálku nebo přímo tam kam jsi žádost nesla :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
5.10.12 15:37

Můžeš, pokud neproběhl soud, jdi tam a vezmi žalobu zpět a pak podej novou a požaduj to zpětně, můžeš 3roky, 1000,– je směšné, napal to výš a pokud to malému nesvědčí, jako že jestli se takhle hodlá starat, tak bych bojovala, aby ho nedostával, předně zatím není určený styk, takže mu ho dávat nemusíš, ale on ti ho taky nemusí vrátit, na to pozor a u toho soudu bych se sakara oháněla jeho diagnózou a tím, jak se choval, když ho měl a žádala styk jen v přítomnosti někoho normálního.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
5.10.12 15:47

Žalobu zpět brát nemusíš, stačí změnit návrh (další podání k původnímu číslu jednacímu - řeknou ti ho na podatelně), případně je možné to říct i při soudním jednání. Chtít to můžeš tři roky zpětně a částku bych určitě požadovala vyšší (soud přinejhorším přizná méně, žádné poplatky ani nic podobného tam nehrozí).
V tuto chvíli určitě nemáš povinnost mu syna dávat. Až podle rozhodnutí soudu. A i vzhledem ke kriminální minulosti otce a zdravotnímu stavu syna bych požadovala styk v přítomnosti třetí osoby (např. psychologa). Pokud otec nebude souhlasit, trvej u soudu na provedení znaleckého posudku psychologem k posouzení výchovných schopností otce, aby znalec stanovil, jaký styk je pro syna vhodný. Tady ovšem pozor, soud může dát provedení posudku k náhradě účastníkům (je ale možné, že splňuješ podmínky pro osvobození od soudních poplatků, pak o to požádej a nebudeš platit nic - je to pár tisícovek).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nathalinka
3.12.13 15:00

Prosim poradte mi mam 3 letou holčičku, ale ma ji v pečí ma babička htěla by po me 2OOO alimenty, ale nevidala se s ni jak se da v takove situači reagovat? je povinne je platit pokad ji nesmim vidat

• Citovat
  • Upravit
33042
3.12.13 15:10

Rodič má povinnost platit vždy. To že ji nevídáš není určeno soudně ne? A i přesto, nárok na výživné má dítě vždy, i když se s rodičem z jakéhokoliv důvodu nestýká. Máte to nějak ošetřeno soudně? Babička by měla podat žádost o zvýšení, pokud se teda nedohodnete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
3.12.13 15:12
@nathalinka píše:
Prosim poradte mi mam 3 letou holčičku, ale ma ji v pečí ma babička htěla by po me 2OOO alimenty, ale nevidala se s ni jak se da v takove situači reagovat? je povinne je platit pokad ji nesmim vidat

pokud jsi rodič, tak samože platit musíš. S vídáním to nemá vůbec nic společného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nathalinka
3.12.13 15:13

No dneska mi to doslo ze ona jako opatrovnik si nepreje at ji vidam a mam plat 9OOO a htela by s toho 2OOO

• Citovat
  • Upravit
15814
3.12.13 15:13

Nathalinka - tak babička ji má v péči z nějakého důvodu a k tomu důvodu by měl existovat rozsudek soudu. z něho by se mělo dát vyčíst, zda máš nebo nemáš právo se s dítětem vídat, nakolik jsou tvoje rodičovská práva omezená.

pokud to právo máš, tak ti ho upírat nemůže, ale pravda je to, že v ČR je v tomhle nic moc vymahatelnost. pokud ti ten styk bude svévolně upírat, musela bys zabojovat (OSPOD, soud).

na druhou stranu pokud máš soudem omezená práva natolik, že ti neuznal právo se s dítětem stýkat, tak to právo nemáš.

výživné bys měla platit každopádně, bez ohledu na to, nakolik máš omezená rodičovská práva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nathalinka
3.12.13 15:14

Ale snad se da nejak odvolat aby sem ji vidala

• Citovat
  • Upravit
33042
3.12.13 15:14
@nathalinka píše:
No dneska mi to doslo ze ona jako opatrovnik si nepreje at ji vidam a mam plat 9OOO a htela by s toho 2OOO

jak nepřeje? Snad to máte nějak ošetřeno soudně ne? Měla bys mít rozhodnutí o alimentech i o styku s dítětem, pokud se o něj nemůžeš starat.
Obecně, podle tabulky by mělo být výživné u 3letého dítka asi 10-13% z čistého platu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna