Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Prvne si myslim, ze i kdyz napsal zavet, tak opravneni dedicove - prvni dedicka skupina = deti zemreleho, maji narok i pres zavet na 1/2 toho, co by zdedili ze zakona. To znamena, pokud by zavet nebyla, zdedil by tvuj manzel 1/3 domu, bratr a ta manzelka taktez… Kdyz napsal zavet, tak maji narok na 1/6 domu manzel s bratrem, zbytek ta jeho zena. A to mi vychazi vice nez tech 10procent… Takze uz tohle bych pozjistovala…pokud kecam blbosti, tak me prosim opravte…
Co se tyce vyplaceni, nemusi… on proste bude majitel urciteho podilu na baraku a muze ho zkusit prodat i cizimu… ale kdo koupi 1/6 baraku, nebo 10procent baraku?
@jan.ny17 Máš pravdu, je to tak. Může závěť napadnout a tím pádem získá tu svou 1/3 dokonce, bude se totiž dědit ze zákona.
Mám ale pocit, že tady se už neřeší závěť, tu už on schválil, tím pádem je majitelem 10% a může je zkusit prodat nebo pronajmout atd. Ale těžko se mu to povede. Páku na manželku otce dle mě nemá.
@jan.ny17
Joo?
Já někde četla že to bývá takto: manželka dostane polovinu domu a děti si rozdělují druhou polovinu, podle toho kolik jich je…Ale teď fakt nevím jak to je, já měla za to, že tak jak sem psala. ![]()
Neřeš to na emiminu a zaplaťte si poradu u právníka. Může jít o hodně peněz, tak ať o ně nepřijdete
Myslim jako jany. Doporucila bych se obratit na advokata, mne take zastupovali a vedela jsem tak co mne ceka a nemine. Je to lepsi nez zjistovat info na netu nebo byt prekvapeny co na mne pri projednavani dedictvi kdo vytahne.
A neproběhlo tam již nějaké dědické řízení? Přeco jen je to už 6let…Tam by mělo být přesně stanoveno, na co ze zákona má manžel jako neopomenutelný dědic právo. Pokud se nepletu, mělo by to být nakonec schváleno i soudem.
No, s vyplacením neporadím, ale přijdou mi nějaké divné ty podíly - neodpovídají zákonu
účastnil se manžel dědického řízení a souhlasil s tím?
@leene píše:
@jan.ny17
Joo?Já někde četla že to bývá takto: manželka dostane polovinu domu a děti si rozdělují druhou polovinu, podle toho kolik jich je…Ale teď fakt nevím jak to je, já měla za to, že tak jak sem psala.
No, tohle co píšeš mícháš SJM a dědictví, pokud je barák v SJM, tak manželka má půlku a pak to jde do dědictví, kde je v první skupině zas ta manželka plus děti, takže každý má 1/3 z té druhé půlky, tj. ve výsledku manželka 4/6, a každé dítě po 1/6, takže vlastně pokud byl dům v SJM tak jsou ty podíly ze závěti správně, protože minimálně museli děti dostat po 1/12 a to dostali, já to předtím počítala na výlučné vlastnictví toho muže.
Podíly jsou sice divné, ale manžel zakladatelky mohl na zaklade takové smlouvy uzavřít dědickou dohodu.
Jinak muže matek svoji čast nabídnout k odkoupení, připadne ji prodat dal a nebo podat žalobu na vypořádání spoluvlastnictví, táhnout se to bude i podle toho, jak moc se budou protistrany bránit řešení.
Tak abych upřesnila dědictví už se řešilo u nějakého notáře… to všechno je vyřešené… jedná se mi jen o to že prostě potřebujeme vyplatit chceme si koupit vlastní baráka a ty peníze potřebujeme..
a bojim se toho že prostě mu řeknou že mu to nedaji.. jestli na tohle vůbec maji třeba právo? možná to špatně vysvětluju..
Nemusi mu to vyplatit… na odmitnuti vyplaceni/odkoupeni pravo maji…at si to zkusi prodat jinde…ma svuj podil… jestli ho nechce, nemuze jim ho nutit…
Ahoj, tento příspěvek přidávám anonymně jelikož jde o choulostivou situaci.
Všechno začalo tím že manželovo otec zemřel asi před 6 lety, byl ženatý s jinou paní než s manželovo matkou. A ted k tomu o co se mi jedná, jde mi o to ze ta pani si nechala pred smrti sepsat zavet aby ji on mohl podepsat a tam udaly ze manzel zdedi 10% baráku, a jeho bratr taky 10%. ona zdedila zbytek. Coz neni ten konkrétní problém jedná se o to ze kdyz by on ted sel za jeho bratrem, nevlastni matkou a rekl ze chce vyplatit, kdyby ho odmítly jak se to můze resit? Muzou ho vubec odmítnout? A kdyby jo kdyby to slo pres soud co se bude dit? a jak dlouho ten soud muze trvat? Prosím poradte.