Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, mám takový dotaz mam syna jsou mu 3 roky teď nastoupil do školky a už první den se tam počůral byla jsem tak zklamaná sama ze sebe
a druhý den se pokakal 2×
to už bylo tak moc že ho možná vyloučí. Jenže ja musím do práce jinak bych třeba s ním ten rok zůstala doma, vůbec nevím co mám dělat, lamu si s tím neustále hlavu, jinak co jme odstavily pleny tak od te doby máme problémy s kakanim hodně často se pokakaval do kalhot. Přitom mu to pořád opakuju a pozazuji na nočník i na wc. syn je i hodně hyperaktivní nevydrží si hrát dlouho u jedné věci, po bytě běhá, dělá blbosti. Ale má teď i takové období kdy pořád pláče a to hlavně v noci, křičí, vzteka se je to šílené a to je skoro každý den. Přemýšlela sem jestli to nejsou noční dĕsy?
ale jak to vše vyřešit?
Děkuji moc za rady a zkusenosti
@veronikahenzlová my máme zase opačný problém. Syn 3,5 roku nastoupil do školky a od té doby nekakal ![]()
Možná je to pro něj moc vjemů a nemá čas si dojít, ale chápu, že je to blbá situace. Mě se dcerka při spaní ve školce počůravala sem tam na začátku, vždycky jsem vyfasovala pytel na vyprání povlečení..s tím kakáním je to horší, co zapracovat na tom, aby si došel než půjde do školky, prostě ráno?
Jinak s tím pláčem, může se v noci bát, co lampička? Čtete pohádku před spaním? Může mít i zlé sny.
@iamlenka píše:
@veronikahenzlová my máme zase opačný problém. Syn 3,5 roku nastoupil do školky a od té doby nekakal
to ji fakt pomuze
… ty muzes dat projimadlo, ale ona mu tam asi neda špunt
A nebude v tom nejaka diagnoza kdyz je tak hyperaktivni? Zkuste jit k psychologovi aspon kvůli tech děsů
@veronikahenzlová divím se, té to řeší.. je malej, je ve školce pár dní… Pokadeni je už trochu horší ale furt bych si trvala na svém. Odplenkovany je, chodí sám na záchod, sedne si to. Syn je odplenkovany od dvou let ale pravidelně měl nehody protože prostě zapomněl jít… Stane se.
@lucynka25 jako nevím jestli na povel se vykaka, on právě že kaka vždy kolem 9 až 10h dopoledne. Říct si pořádně ještě neumí ale znakuje, když chce čůrat drží si pytlicka a kakat tak se chytne za zadek. Moc nemluví má tu svoji řeč ale začíná postupně mluvit. Ty dĕsy mám zaplou svíčku celou noc, pohádky mu nečtu jelikož ho nezajímají před spaním pláče nic ho nezajímá. Má spíš raději televizi
@Nenitamduch ano to jsem zkoušela, chtěla jsem jít do pedago psychologické poradny ale řekly mi že je moc brzo mám počkat tak 2 měsíce než si ve školce zvykne.
@iamlenka to jsem měla zas u dcery, měla problémy se zácpou od 2 let až do 4 let, ve školce nekakala.
A když to na ní přišlo tak to zadržovavala. A sem tam se ve školce nehoda stala že měla jen ušpinĕne kalhotky.
@veronikahenzlová píše:
@lucynka25 Ty dĕsy mám zaplou svíčku celou noc, pohádky mu nečtu jelikož ho nezajímají před spaním pláče nic ho nezajímá. Má spíš raději televizi
Televize před spaním pro hypeaktivní dítě je strašný nesmysl. Tu se pokus odbourat. Čtení pro něj bude mnohem lepší - potřebuje se před paním sklidnit, pak se třeba zlepší i ty děsy.
Ohledně toho počůrání / pokakání - za mě je to normální - pro dítě je nástup do školky v podstatě velký stres a časem si to sedne. Mluvila jsi s učitelkami o tom, jak to má (že je zvyklý kakat kolem té 9-10 hod a jak to má s tím znakováním?) - je potřeba, aby to věděli a mohli na to dát větší pozor.
@vedma007 ano já vim ta televize je zapla celý odpoledne. Brala jsem to tak že dcera též koukala na pohadky v televizi a všechno bylo v pohodě. I když je pravda že před spaním televize vždy byla vypla. Holka byla prostě jiná.
Právě že jsem jim tohle neřekla 😐 😔
@veronikahenzlová píše:
@lucynka25 jako nevím jestli na povel se vykaka, on právě že kaka vždy kolem 9 až 10h dopoledne. Říct si pořádně ještě neumí ale znakuje, když chce čůrat drží si pytlicka a kakat tak se chytne za zadek. Moc nemluví má tu svoji řeč ale začíná postupně mluvit. Ty dĕsy mám zaplou svíčku celou noc, pohádky mu nečtu jelikož ho nezajímají před spaním pláče nic ho nezajímá. Má spíš raději televizi
Před spaním žádná televize a tma. Dobře vyvětrat. Lehni si k němu a povídejte si. Uč ho, když se chytne za genitálie nebo za zadek, že má říct chci čůrat/kakat. Znakovat ve školce snad nemusí. Popros učitelku, jestli ho neodvede v devět na WC.
@veronikahenzlová píše:
@vedma007 ano já vim ta televize je zapla celý odpoledne. Brala jsem to tak že dcera též koukala na pohadky v televizi a všechno bylo v pohodě. I když je pravda že před spaním televize vždy byla vypla. Holka byla prostě jiná.
Právě že jsem jim tohle neřekla 😐 😔
Vypínejte tu televizi! Pak nemá být hyperaktivní, když na něj z té bedny pořád něco hučí.
@Russet ano už jsem se to pokoušela dělat ale on nemá rád tmu tak máme zapnout svíčku, umí si televizi zapnout sám. A když řve v 11h večer na celý byt tak opravdu nevím jak mu pomoc.
Přítel ho prostě nechce poslouchat tak ji zapne i když řeknu ne.
@veronikahenzlová píše:
@Russet ano už jsem se to pokoušela dělat ale on nemá rád tmu tak máme zapnout svíčku, umí si televizi zapnout sám. A když řve v 11h večer na celý byt tak opravdu nevím jak mu pomoc.
Přítel ho prostě nechce poslouchat tak ji zapne i když řeknu ne.
V ložnici bych televizi nezapínala a ani ji tam neměla! Přítel je jeho otec? Ať ho uspí, je taky rodič. Svíčka je doufám na baterku, abyste ještě nevyhořeli.