Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chápu tě. Taky bych se bála.
Nás zřejmě čeká nosní mandle.
Kamarádka mi doporučila kliniku Fortmedica, kde odstraňují mandle plasmou - mělo by to být šetrnější. Mrkni na web. Možná by to stálo za zvážení, pokud by na ORL doporučili odstranění. Myslím, že tam i psali, že krční nemusí odstranit celé, že je mohou zmenšit a částečně zachovat.
Já mám zvětšené odjakživa a jako předškoláka mě ty angíny přešly samy. Naopak jsem, řekla bych, odolnější proti nachlazením atd. než ostatní. Antibiotika jsem měla naposled na střední někdy před 20 lety. Chřipku jsem neměla nikdy. Poslední virózu (třídenní) asi před 5 lety.
Jedno dítě má taky zvětšené a nechali jsme to být a srovnalo se to samo (ta nemocnost, velké mandle zůstaly). ![]()
Pokaždé měl v krku streptokoka nebo nějakou jinou bakterii? 9 angín za rok je teda dost, nehledě na to, že angíny bývají většinou virového původu a mohou svým vzezřením velice věrně imitovat angíny streptokokové.
Když už, tak je tonsilotomii (ideálně RFITT).
@Whitedog píše:
Chápu tě. Taky bych se bála.
Nás zřejmě čeká nosní mandle.
Kamarádka mi doporučila kliniku Fortmedica, kde odstraňují mandle plasmou - mělo by to být šetrnější. Mrkni na web. Možná by to stálo za zvážení, pokud by na ORL doporučili odstranění. Myslím, že tam i psali, že krční nemusí odstranit celé, že je mohou zmenšit a částečně zachovat.
Nám to nepomohlo, ale furt říkám to byla poslední rýma a konec
týden u moře, čtyři dny ve školce teď v létě a šup tam 14 dní viroza ![]()
@Whitedog ano, přemýšlím nad tím ale sám doktor na imunologii, říkal že je to nebezpečné k něčemu blízko a že to hodně krvácí, že je proti odběru max nosní mandle ale na orl musíme jít na kontrolu tak uvidíme
Nosní bych nechala ale taky bych se bála syn nemá problém s dýcháním nechrápe,
@Doctus jednou měl zlatého stafylokoka.
Od té doby co mu ho zjistili, paní doktorka i když jsem ji prosila neudělala výtěr s krků tak
Musím zavolám paní doktorce u které jsme byli kdy naše dětská byla pryč aby mi dáli druh toho kmene
Jinak ještě říkal je dobrý audiovakcinace nebo jak to říkal
U nás je to z nemoci do nemoci, už ani nevím, kdy jedna končí a začíná druhá, ty přechody jsou v podstatě plynulé… Těšila jsem se na léto, že bude klid - a prdlajs. Klid byl asi tak týden. A navíc - jak jsou dva - je to peklo. Jsem s nimi opravdu stále doma a je to fakt na nic. Chytám to od nich i já, teď zrovna ležím se slušnou bronchitidou…
A vy už máte tu plasmu za sebou? Pokud ano, můžeš posdílet čerstvé info a dojmy? Všimla jsem si tě právě minulý týden v jedné diskusi o fortmedica… Když jsem se dočetla, že dávají termíny na leden, rozhodla jsem se ho objednat, protože indikaci už má napsanou. Termín máme na únor - tzn. 5 měsíců na to, aby se to případně pořešilo konzervativně, pokud to půjde.
@Anonymní píše:
jednou měl zlatého stafylokoka.
Od té doby co mu ho zjistili, paní doktorka i když jsem ji prosila neudělala výtěr s krků tak Musím zavolám paní doktorce u které jsme byli kdy naše dětská byla pryč aby mi dáli druh toho kmene
Jinak ještě říkal je dobrý audiovakcinace nebo jak to říkal
Dokonce ani CRP nemusí vždy rozlišit bakteriální a virovou angínu. Zlatý stafylokok angíny nedělá, obávám se, že nejedna ATB kúra byla s velkou pravděpodobností zcela zbytečná.
Když má někdo brzkou recidivu (předpokládaně) bakteriální angíny, je vhodné aplikovat depotní PNC.
V popisovaném případě bych odstranění / zmenšení krčních mandlí rozhodně odmítl, u dětí je hypertrofie patrových tonsil častá a sama o sobě není indikací k operačnímu výkonu (pokud dítě volně dýchá a přijímá stravu atd.). O nosních mandlí se nezmiňuji vůbec, ty s angínami nesouvisejí.
Příspěvek upraven 03.09.22 v 12:19
@Whitedog NN ještě nemáme za sebou musíme nejdříve ještě na vyšetření na ORL, stěry s krků pak se uvidí co dále
Mockrát děkuji.
@Doctus ano syn dýchá dobře nechrápe nic jen má zvětšené krční mandle a to já se bojím a nechci
Na anginy trpí nikdo nic neporadí. Mockrat děkuji
Starší dcera měla vždy také opravdu obrovské krční mandle a angíny měla od 2 do 8 let tak 2-4× za rok spíš víc jinak prakticky nestonala…Dr. nám říkala, abychom hlásily vždy, když budeme u jiného doktora nebo na pohotovosti abychom to říkali, že má mandle velké normálně…aby nedávali ATB zbytečně, vždy dělala streptest nebo výtěr…ve 5 letech, kdy měla angínu 3× za sebou (1× spálovou) tak jsme nechali vytrhnout nosní mandli a tak byla pravděpodobně příčinou, protože byla hodně zničená abyl v ní ten streptokok…Od té doby měla angíny 1× za rok max tak do 9 let, teď je jí 13 a neměla už dlouho…Dr. radila dělat dost jídla s česnekem a dát ho až nakonec nebo na topinky čerství, že to přirozeně dezinfikuje…
Příspěvek upraven 04.09.22 v 13:54
@Doctus píše:
Dokonce ani CRP nemusí vždy rozlišit bakteriální a virovou angínu. Zlatý stafylokok angíny nedělá, obávám se, že nejedna ATB kúra byla s velkou pravděpodobností zcela zbytečná.Když má někdo brzkou recidivu (předpokládaně) bakteriální angíny, je vhodné aplikovat depotní PNC.
V popisovaném případě bych odstranění / zmenšení krčních mandlí rozhodně odmítl, u dětí je hypertrofie patrových tonsil častá a sama o sobě není indikací k operačnímu výkonu (pokud dítě volně dýchá a přijímá stravu atd.). O nosních mandlí se nezmiňuji vůbec, ty s angínami nesouvisejí.
U nás se 3 doktoři přiklonili k tomu, že důvodem angín byla nosní mandle se streptokokem…Pediatr/ORL velice uznávaná a dobrá a ORLprimář, který dělal odstranění mandle. A že to tak bylo podporuje i to, že angíny přestaly…
@Aglája75 dobře děkuji, jen si říkám že je pořád malý na vytržený krčních mandlí a bojím se toho, nosní bych nechala kdyby bylo potřeba taky bych se bála ale je to prý rychlejší. Uvidíme co nám řeknou toho 22 září na ORL
Dobrý den chtěla bych se zeptat syn 3 roky a 3měsíce, trpí na anginy byli jsme na imunologii měl pozitivního zlatého stafylokoka, za rok 9× antibiotika
Má prý zvětšené mandle krční, jsme objednání Na orl
Máte zkušenost s trháním mandlí u takhlen malého dítěte
Popravdě se bojím a nevím zda bych to dovolila mockrát děkuji.