Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
Mohla bych poprosit o názor ( případně radu ) na chování dcerky ( teď v srpnu měla 4 roky ).
Ani už nevím kdy to začalo…
Možná není od věci dát vědět že sama spával v pokojíčku, že sama chtěla ale měla Molusky a od té doby co jsme je byly odstranit ( největší chyba co jsem kdy udělala, ale už to nevrátím
), tak je s námi zas v ložnici.
Hodně často se nám stává, že se rozbrečí ale tak že je to nejdřív lítostivy pláč který se mění do vzteku… např. Dnes sem ji dala hračku ještěrku co jsem měla už dlouho a jen jsme si na ni vzpomněly… Jak ji viděla tak radost, ale vzala ji do ruky a hned vztek že není taková jak si myslela a pak začla brečet…já se snažila v klidu ptát proč brečí a vysvětlit že když se jí nelíbí že ji dáme někomu jinému nebo ji zas jen schovame…břek trval cca 15minut a pak po debatě šla ještěrka s námi i ven
Toto byl ten lehčí příklad.
Večer když je unavená tak jdeme dřív koupat a spinkat… Jenže už v koupelně začne brečet a neví proč…pak řekne že brečí že je unavená… Tak vysvětlují že nemusí plakát že už jdeme spinkat a utěšuji… Uklidní se ale jakmile má lehnout do postele tak brečí až se vzteká… Její teď „hláška“ Nejde to zastavit, musíme to zastavit…snažím se pomoct jak to jde - chce utírat slzy a smrkat pořád dokola… Při každém smrknuti se uz vzteka že ji to nejde ![]()
Po půl hodině už mi dochází trpělivost a vzedam hlas že takové scény dělat nebude ať lehne a spí… Je mi to strašně líto že na musím takto, ale já už to nevydržím a ještě když je to 2× do týdne minimálně.
Když se nám to nepodaří uklidnit, tak usíná s tím že leží a brečí a já vidím jak kouše do polštáře a „dusí“ ten brek
![]()
Máte nějaký poznatek jak ji můžu pomoct nebo čím to je že má teď takové stavy
?
Moc děkuji
Deti kdyz takto breci, tak maji zizen. Pomuze se opravdu hodne napit.
Přesně toto mi dělá syn, bude mít 4 na podzim. Podle mě kombinace únavy a nezralé nervové soustavy. Je na něm vidět, že má v hlavě ohňostroj nervových výbojů a není moc schopný s tím něco udělat. Asi počkat, až trochu dozraje. ![]()
Se polarizuje…
ne, mně to přijde celkem normální…děti večer bývají přetížené, obzvlášť zazivaji-li přes den něco nového…
Já bych ji prostě nechala se vybrecet. Malá když dělá dramata tak je to kombinace hladu nevyspání a přetížení.. to je pak…!!!
Jak byly vedra v létě tak to byl večer masakr.
Jak to přišlo tak to odešlo.. ale v létě měla cca 3 týdny období kdy to bylo dost náročný.
@Tarinka večer to ještě pochopím ale co s těmi stavy přes den ![]()
Minul dostala nové kolo a když jsme jej měly jít poprvé vyzkoušet tak scéna… V břeku pak řekla že chce staré kolo… Tak říkám ok jedem na starém a nové se teda vrátí když ho nechceš…břek ještě víc a nakonec jsme jeli na novém kole
někdy fakt na palici.
Večerní scény mi ještě přilije do ohně chlap že se nevyspi a je protivnej, nasranej…
![]()
@ludmilaadamkova vybrecet ikdyz to trvá tak dlouho… Já vydržím půl hodiny v klidu ale když mi řve dýl a hysterčí tak to je masakr ![]()
@prejeta_zaba a jak to řešíte vy? Necháte brečet nebo se snažíte nějak uklidnit?
Nojo… U nás to fungovalo.. jenže malá nikdy nebrečí dýl než třeba 2 minuty..
Ona prostě ty emoce pusti a je to pryč. Půl hodiny bych nedala.
Asi bych doufala že ty stavy se zlepší nepodporovala ji v těch negativních emocích a pokud se to nezlepší s nástupem do školy napadá mě nějaký dětský psycholog.
@ludmilaadamkova o tom psychologovi jsem uvažovala už i teď, protože ty stavy jsou fakt dlouhé, neřeknu tak jako u Vás pár minut ale to co je u nás je fakt na nervy.
Snažím se právě s ní mluvit a hezky zjistit problém a důvod pláče… Vysvětlit že o nic nejde atd, ale bez úspěchu kolikrát.
Budu jen doufat že to brzy přejde
@Veroniiikaaa ona bojuje se svými emocemi. Já to řešila s dětskou psycholožkou, syn si tímhle obdobím procházel ještě hůře. Fakt zvládal tři, čtyři hysteráky denně a dokázaly trvat i hodinu. Hodně nám pomohlo ty emoce pojmenovat. Vcelku bylo jedno, jestli jsem ho nechala brečet (někdy to pokus o kontakt ještě vystupňoval), nebo ho objala. Ale prostě říct, ano já chápu, že jsi teď zmatený, naštvaný, rozčílený proto a proto, ale nejde to z toho a toho důvodu. Nebo naopak, často, když měl radost, tak si našel nějaký spouštěč, který mu vyvolal tenhle stav. Takže našel úplnou hloupost, kvůli které začal řvát a hysterčit. Vyřval se a byl najednou šťastné a spokojené dítě. On prostě neuměl ten nával radosti zpracovat a potřeboval to ze sebe dostat. Bude mi brzy 5 a je to o moc lepší. I když ještě ne úplně ok. Je to s ním emocionálně fakt těžké.
@Veroniiikaaa
Mám to podobně. Dnes po koupání na ručníku sklopila hlavu a začala plakat - lítostivě, potichu. Tak jsem starostlivě co se stalo. No vylezlo z ní, že chtěla na tom ručníku stát a ne sedět
A takové halo kolem toho. Spí teda ve svém pokoji, ale tak 1-2× do měsíce přiběhne ubrečená už po 15 minutách od uložení a neřekne nic, jen brečí a objímá mě. A mě mrzí o to víc, že na ni jsem právě občas taky protivná, protože večer je jediná doba, kdy mám čas sama pro sebe, tak doháním resty… ![]()
Teď se ji hlavně budou dít změny, zítra jde naposled do své oblíbené DS, od čtvrtka pak poprvé do státní školky, to jsem zvědavá…
Mně fakt jediné, co pomáhá, nemyslet na to, co kvůli utěšování nestihnu, a prostě se kousat do rtů a nevyštěknout po ní ani po půl hodině. Snažit se do ní vžít, že je to čistá dušička a nedělá to, aby mě naštvala (snad teda
).
Držím palce, ať to brzo přejde
@Veroniiikaaa píše:
@prejeta_zaba a jak to řešíte vy? Necháte brečet nebo se snažíte nějak uklidnit?
Odvedu od ostatního dění (třeba do pokoje), stručně vysvětlím a čekám až to přejde. Pak znovu (pár slovy) vysvětlím a nechám uklidnit. Většinou je to tak na půl hodiny. V takovém stavu absolutně nemá cenu s dítětem o něčem diskutovat nebo se na něco ptát. Když už je to fakt šílený, okřiknu ho, ať se probere. (Přijde mi to lepší než ho bít nebo sprchovat ledovou vodou, čeho jsou někteří lidé schopní). A pak úplně v klidu řeknu, že byl unavený a nemusí se tak bránit odpočinku, bude to pro všechny lepší.