Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím maminky, jak jste zvládly první dny, co šly vaše dětičky do školky?
Náš syn má 3 roky a kousek, jde do státní školky. Ale já se trochu bojím, zda to zvládne.
Je šikovný, bojujeme trochu s obouváním bot, občas netrefí nohy správně do tepláků. Teprve teď se začíná rozmlouvat. Čeká nás logopedie.
Ale je to mamánek, takže si neumím představit, že bude beze mě najednou 8 hodin. Hledám práci, takže vyzvedávání po obědě nehrozí.
Paní ředitelka nás na schůzce ubezpečovala, že každá třída má 2 učitelky a asistentku, která pomáhá těm malým. Na dotaz, co děti musí umět nám řekla, že vyžadují děti bez plen, jinak nic.
Ale já mám úplně žaludek na vodě, jak se to blíží. Jsou paní učitelky ze začátku tolerantní vůči těm prckům? Jak psychicky zvládnout třeba pláč v šatně nebo když se dítě sekne ve dveřích bytu a nechce jít?
Dekuji ![]()
Vždycky záleží na učitelkach. Ale jo, buď pomůžou ony nebo starší děti.
Synovi se ulevilo, když pochopil, že pro něj vždycky někdo dojde, že jsme ho tam neodlozili. Musel to prožít, vysvětlení nepomohlo, ikdyz mi rozumí. Nemluví a ani to problém nebyl.
Nejhorší pro začínajícího školkacka je matka, co má bobky a nevěří mu. ![]()
Já dětem věřila, byla jsem v pohodě a zvládli (soukromou) školku od dvou let, ve třech byli ve státní za mazáky.
Pláč v šatně nebo výlevy typu „dneska do školky“ nejdu zvládneš úplně stejně, jako jakékoliv jiné záseky typu „dneska chci jít touhle cestičkou“, „zuby si nebudu čistit“, " k obědu chci čokoládu" a „od Ježíška vlastního zivyho poníka“.
Dávala jsem do školky dítě, co nemluvilo, nekomunikovalo, neobléklo se - vůbec, jedlo jak prasátko (rukama i polévku), mělo nehody, vztekalo se, nespolupracovalo, všude tahalo jednu hračku a boty zásadně nosilo opačně.
Když jsem to říkala učitelkam, tak mi řekly, že to zvládnou. Zvládly to. Byly mu čerstvé 3 roky.
Hodně záleží na ucitelkách. U kamarádky dítěte (v jiné MŠ) byl ve 3 letech problém i to, že neumí držet tužku ![]()
Takže uvidíš, jak to bude v září. Ale pokud ucitelky byly v pohodě, tak uvidíš, že to bude dobré. Hlavně ho nelituj, nedělej před ním scény a buď v pohodě. U nás pomohla hračka s sebou, ale vím, že někde se jim to nelíbí.
Starší syn byl úplně v pohodě, sice nemluvil, ale jinak samoobslužný a ve školce hned běžel mezi děti a ani nevěděl, že nějaká máma existuje
mladší jde teď taky poprvé, tak sem zvědavá, ten má jinou povahu a ještě nebyl sám s nikým cizím, tak doufám, že ho nalákají hračky a děti a nebudou scény ![]()
Hlavne bud v klidu ty…stres a obavy na syna prenes…dcera se neumi oblect vubec..jen boty
proste ji to nejde, zkousime, ale proste ne..jednou se to nauci, pry staci, ze spolupracuje a to jo…precte si nejake knizky, treba Pujdu do skolky..neboj, zvladne to, musi ![]()
Důležité je zachovat vlastní klid. Pláč v šatně nebudeš řešit jediná. Je potřeba s dítětem stále mluvit. Musí vědět, že ted půjde do třídy si hrát, pak bude svačina, pak půjdou ven a zpátky na oběd. Po obědě přijdeš ty a budete spolu. Když se sekne, oblečeš ho ty, odneseš ho ty a stále nebudeš naštvaná a přijdete do školky včas
.V šatně ho připravíš, pomazlíš, ujistíš, že po O přijdeš a předáš učitelce. Odejdeš bez průtahů. Pokud to jde domluvíš se, že ti zamává z okna.
@janulicek89 ty asistentky pro ty nejmladší jsou super, uvidíš, vše bude dobré. Ja mam 3,5leta dvojcata kluky, do státní šli měsíc před 3.narozenami a diky te asistence to zvládli. I když to byli ťulky, tak ona našla jen to dobré na nich, na rozdíl od těch dalších učitelek
každopádně teď už začali zase chodit a jsou to mazáci, jsou moc chvaleni. Ze začátku jsem z toho byla taky moc nervózní, ale do školky jsem se furt na oko šíleně těšila a kluci to chytli ode mne. A celkově se jim tam líbí.
Hlavně buď v klidu ty!
Nenech na sobě vidět nervozitu, nebreč!
Vše se ustálí, uvidíš.
Hlavně dokud nenajdeš práci, tak bych teda dítě brala domů po obědě. Hned od začátku na 8 hodin je pro takhle malý dítě fakt moc. I učitelky většinou doporučujou ze začátku kratší dobu
Synovi jsou čerstvé 3(pár dní) a že by brečel se nebojim.Ale oblékání mi dělá taky starost, bojuje i se svlékáním trička. Hlásí mi, že mu to nejde.Tak nějak doufám, že tam na to přijde, protože já už zkoušela snad všechny způsoby, jak ho to naučit. Ukazovala jsem mu, kde si musí tričko chytit a tak.
Tu práci ještě nemáš? Určitě ho ze začátku ber po obědě, spát bych nechávala, až do té práce fakt půjdeš. V šatně bych to neprotahovala, já jdu, zase přijdu, pa, a odejít.
@Jolana24 píše:
Hlavně dokud nenajdeš práci, tak bych teda dítě brala domů po obědě. Hned od začátku na 8 hodin je pro takhle malý dítě fakt moc. I učitelky většinou doporučujou ze začátku kratší dobu
Souhlas, u nás je přesně pro tyhle prcky i adaptacni doba (prvních 14dnu ), kdy se vůbec nedoporučuje je nechávat po spaní. Jako pro tříletý dítě bude šok i to dopoledne
![]()
Našeho mladšího se to taky letos týká, čerstvě tříletý, stejně jak u vás teprve začíná mluvit (na logo chodíme, opožděný vývoj řeči ), oblékání a boty bývá kolikrat boj …
Ale ruku na srdce, 3 roky jsou furt mrňata, a ty učitelky jsou na to připraveny. Myslím ze tak první měsíc / dva bude dětem trvat než se poradně rozkoukaj a pak už to bude Ok ![]()
Přidávám se k holkam, důležitý je, abys byla v klidu ty, to dítě se naladí na tebe
Věř mu, zvládne to. Brecet může, nebude jedinej. Ze scén si nic nedělej (to se lehko řekne, ja si se starší užila
) bud si jistá, ze to prekonate ![]()
Ja si po rodicaku taky budu teprve hledat práci, a mam v plánu kluka cely září brát po obědě, at se zajede a pak teprve zvykat na spaní. Oni budou stejně s tema podzimnima nemocema víc doma než ve školce že
![]()
Já dávám malou do jeslí. Hlavně je potřeba to ráno neprotahovat, všechno šup šup a hlavně v šatně. Když malá nejde sama, dám ji učitelce do náručí. My rodiče nesmíme ani do šatny. Nejdřív mi to přišlo hrozný, ale teď si myslím, že je to tak nejlepší pro nás i pro ostatní děti. Ráno všechno připravím, malou obleču, do ruky jí dám nějakou snídani „na chňapku“, ona se nechá obsloužit jak je rozespalá (jinak pořád sama sama), pak do auta. U jeslí zopakuju, že si pohraje, že to bude super, a hlavně že po obědě přijdu jako vždycky. U dveří rychlou pusu a hlavně s úsměvem vypadnout. Musí vidět, že ke to ok, jak se budeš bát ty a stýskat si, on taky. Děti se v neznámých situacích řídí podle rodičů, i v emocích. Takže hlavně buď nadšená a bude to určitě po pár dnech max týdnech dobrý ![]()
No u nás na nějaké záseky nebude kdy. Já musím být v 7:45 v práci. Manžel bude v práci už od 6. Starší děti budou odcházet teda později než my. Na ty jsem teda taky zvědavá, musí stihnout autobus.
Synovi bylo v červenci 3,5 roku. Já chodím do práce už od dubna, doteď hlídal manžel a babička, ale fakt na školku čekáme, že uleví. Sice mám zkrácený úvazek, ale vyzvednout do 13h bych stíhala jen s jazykem na vestě, kdoví jestli. Po o bude moct jít jen první týden, do 8.9. Pak už spinkat. Tak snad to dá. Doteď je spíš mamánek, covidové dítě, socializace nic moc.