Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Narazili jste na špatnou učitelku(nebo celou školku, pak bych řešila nejpozději od září jinou školku). Že teď děti moc nemluví apod je normální, musí si zvyknout na nové prostředí. Třeba synovi jsou čerstvé tři a má problém s oblékáním, ale nikdo neřekl o tom ani slovo, naopak ho chválili, že moc hezky jí, uklízí si po sobě hračky a na záchod takto malé často chodí společně(před jídlem, než se jde ven, před spaním apod..).Takže ač jsem se bála, že si něco vyslechnu, že se sám neobleče(teplátky tak nějak ano, triko je boj),tak musim říct, že máme skvělou školku i školu. Na toto si já dávám bacha, protože to není něco, co je na měsíc. Takže ani školka a ani škola nejsou nejbližší, ale nejsem jediná, kdo je spokojený jak se školkou, tak školou.
Jinak kvůli nemluvení opravdu nemůžou řešit to, aby zůstal doma. Mohou se zeptat jestli chodí na logopedii, mohou doporučit časem(pokud by to nebylo jen o zvykání na prostředí) PPP, ale to je tak vše. Nám říkali, že neřeší ani, když se dítě bčas počůrá, stát se to může a doporučili by nechat si ho doma v případě, kdy by se počůrávalo měsíc denně.
Tak rozhodně bych neměla strach z toho, že mi syna odhlásí. Po takovém přístupu bych ho odhlásila sama. Že se diví, že se nepočůral a nepokakal? To je přístup… jak se pak musí chovat k němu, když u toho nejsi.
Tak si myslim, ze jste narazila na spatnou skolku/ucitelku. Nas se do statni nedostal 3 mu budou v rijnu) a nakonec jsem za soukromou rada.
10 deti, 2 ucitelky. Dneska stravil den kreslenim, hral si s autickama a pak mu bylo trochu smutno (neplakal) tak si ho vzali na klin. Vyhlasili ho za nejvetsiho mazlika ze skolky a ani mi ho nechteli vratit ![]()
A to jednu z nich dneska pocural, kdyz sel na zachod.
No školka na ho.vno výběr…buď asertivní a šla bych k ředitelce.
@Lubuch píše:
Tak si myslim, ze jste narazila na spatnou skolku/ucitelku. Nas se do statni nedostal 3 mu budou v rijnu) a nakonec jsem za soukromou rada.10 deti, 2 ucitelky. Dneska stravil den kreslenim, hral si s autickama a pak mu bylo trochu smutno (neplakal) tak si ho vzali na klin. Vyhlasili ho za nejvetsiho mazlika ze skolky a ani mi ho nechteli vratit
A to jednu z nich dneska pocural, kdyz sel na zachod.
To si mi připomněla, taky náš malej sedaval na klíně odpoledne ![]()
Nejsem expert, ale učitelka mi přijde pěkně oprsklá. Uvědomují si tyhle typy, že si je platíme z daní a že ony jsou tam pro naše děti, ne naopak? Syn podle tvého poštu nedělá vůbec nic špatného, pokud si učitelka neumí poradit s takovýmhle dítětem, co teprve s nějakým, které má opravdu problém?
@Bubla Bůčková
No jako bylo to moc hezke. Babicky mame na Slovensku, byl covid… takze moc s cizima lidmi nebyl, hlidani taky nemam. Tak jsem mela obavy, jak to zvladne
A jejich pristup mne uplne rozlozil ![]()
Za dva dny ho úplně zavrhnou. I dospělý člověk potřebuje víc dnů na a klimatizací. Ta se už teď moc těší ať bude co nejvíce děti nemocných aby měla od nich pokoj. Alespoň týden aby mu dala.
Asi neví, kde pracuje nebo co.
Tak paní učitelka se chová minimálně zvláštně. A rozhodně tě nemůže tlačit (po dvou dnech), aby jsi dítě odhlašovala.
Nekomunikuje - zapracuj se synem na tom, aby byl schopný si říct svoje potřeby. Nemusí se s nikým (ani učitelkou ani spolužky) vykecávat, ale měl by být schopná alespoň na dotaz (budeš pít, chce se ti čůrat) kývnout nebo nějak zareagovat, říct si, že se mu chce na záchod, že má šppinavé ruce apotřebuje jít do umývárky apod.
Co znamená „nic neumí“? Z jakého důvodu by nemohl spát (o tom fakt nerozhoduje učitelka), když je dítě nahlášeno na celodenní docházku. Ale zase to chce soudnost od rodiče - např. nestrkat dítě, které ještě není odplínované na spaní na spaní ve školce.
Btw, jedno dítě melo spolužáka, co ve školce s nikým nekomunikovalo 2 roky (určitá forma mutismu či autismu). Ve školce to zvládli. Ve škole následně skoro roj nekomunikovalo s učitelkou, taky to zvládla.
Syn nemá ani 3, nemluví. obcas stávkuje s vysvlekanim u wc. Učitelka jen, že Cura v sedé, ve stoje se nám to nepovedlo ho naučit. Jist nevím, jak tam ji, nestěžovali si, triko mel převlékli každý den, dneska mi vysvětlila, že kvůli tomu, že si ho žužla hodně, dela i doma poslední dobou, nebo mokré rukávy. To by mi ho taky museli vrátit domů. Je nás má postupnou adaptaci, dneska a včera 2 hod, v pondělí 3 hodiny, půjde před obědem domu. V úterý už zkusí po obědě. Prostě musí na ty děti pomalu. Mě na to mluveni, řekli jestli to řeším, z více stran mám názor že má čas. ![]()
Co to je za školku.
Tam bych taky nemluvila a to pusu nezavru. ![]()
Jako snad učitelka není retardovana osoba a je jí jasne, že každé dítě se aklimatizuje jinak.
To by mě fakt nadzvedla že židle. To že mají tolik děti tě vůbec nemusí zajímat. Nejsou tam od toho, aby tam dámy seděly a lemtaly kavicku.
Bohužel často to tak je a každá práce navíc je jaksi unavuje. ![]()
No, druhý den školky a už takové názory? Učitelka ať vrátí diplom a jde se dovzdelat…já bych ji tedy uzemnila jedná, dva…nenech se zastrašit, syn si zvykne, naučí se mnoho věcí a vše bude ok.
Souhlasím s holkami, že jsi narazila na špatnou paní učitelku, která si představuje plnou třídu bezproblémových dětí zvyklých na všechno.
Rozhodně bych jí dala najevo, že nejsem žádná puťka, na kterou si bude vyskakovat.
Po dvou dnech rozhodně nemůže hodnotit dítě, které je ve školce podruhé v životě. Co pak dělá s dětmi, které první dny (nedejbože týdny) propláčí?
Pokud by takhle oprsklá byla i nadále, asi bych to řešila s ředitelkou. Případně řešila přechod na jinou školku, pokud by i ředitelka byla se stejným názorem…
Zdravím maminky, prosím o názor na naší situaci. Vím, že je tu neustále téma školka, ale potřebuji nezaujatý názor.
Syn má 3 roky a 3 měsíce, mluví jen slova a špatně vyslovuje. Teď byl druhý den ve státní školce. 26 dětí, 2 učitelky, 1 asistentka. Školka nám byla doporučená u doktorky kvůli mluvení.
Včera si paní učitelka stěžovala, že s nimi nekomunikuje. To jsem čekala, protože v novém prostředí se stydí, navíc s tolika dětmi.
Dnes mi řekla, že nic neumí, nemluví, nikde nevydrží, že se diví, že se nepocural a nepokakal, že spaní ve školce nehrozí, a že to budeme muset nějak řešit. Celý den nic nejedl. Jen pije. Mám strach, že mi řeknou ať ho odhlásíme.
Zkusíme ještě příští týden, ale pak nevím, jak to řešit.
Zvykne si? Nebo jak byste to řešili? Já opravdu chápu, že mají hodně dětí. Ale samozřejmě mi jde hlavně o syna, aby to zvládnul. Čeká nás logopedie příští týden.
Dekuji za každou radu.
Prosím o anonym.