Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Lubuch Já jsem velký zastánce soukromých školek a všechy děti bych nejdříve dávala tam ![]()
@Serpentini píše:
@Lubuch Já jsem velký zastánce soukromých školek a všechy děti bych nejdříve dávala tam
Tyhle diskuze každé září jsou podle mě prostě plodem českého ňuňání si děcka doma minimálně do tří let (vždyť jsem doma a nepotřebuju ho někam odkládat) a pak nutnosti úderem tří let, nebo prvního září následujícího po třetím roce dítěte, se vrátit do pracovního procesu a dítě zadaptovat na státní školku se 28 dětmi i na spaní nejpozději během týdne.
@Svistice píše:
Tyhle diskuze každé září jsou podle mě prostě plodem českého ňuňání si děcka doma minimálně do tří let (vždyť jsem doma a nepotřebuju ho někam odkládat) a pak nutnosti úderem tří let, nebo prvního září následujícího po třetím roce dítěte, se vrátit do pracovního procesu a dítě zadaptovat na státní školku se 28 dětmi i na spaní nejpozději během týdne.
Mně tenhle přístup taky přijde strašný vůči těm detem. Ano, soukromé školky jsou drahé, ale třeba půl roku v soukromé školce na dva nebo tři dny v týdnu nikoho finančně nezruinují. A pro to dítě je lepší být nejdříve v přátelském prostředí, kde je ten prostor na to ho pomazlit a věnovat se mu, když to potřebuje.
A co děcko? Líbí se mu tam nebo ne?
Po 2 dnech bych o ničem nerozhodovala.
A rozumí jim? Je schopný se s cizím člověkem domluvit? Beze slov?
Dítě je druhý den ve školce a učitelka po něm chce, aby šlapalo jak švýcarské hodinky. ![]()
Každé dítě je jiné. A paní učitelka bude asi vyhořelá, když toto nechápe.
@Anonymní píše:
Zdravím maminky, prosím o názor na naší situaci. Vím, že je tu neustále téma školka, ale potřebuji nezaujatý názor.Syn má 3 roky a 3 měsíce, mluví jen slova a špatně vyslovuje. Teď byl druhý den ve státní školce. 26 dětí, 2 učitelky, 1 asistentka. Školka nám byla doporučená u doktorky kvůli mluvení.
Včera si paní učitelka stěžovala, že s nimi nekomunikuje. To jsem čekala, protože v novém prostředí se stydí, navíc s tolika dětmi.
Dnes mi řekla, že nic neumí, nemluví, nikde nevydrží, že se diví, že se nepocural a nepokakal, že spaní ve školce nehrozí, a že to budeme muset nějak řešit. Celý den nic nejedl. Jen pije. Mám strach, že mi řeknou ať ho odhlásíme.
Zkusíme ještě příští týden, ale pak nevím, jak to řešit.
Zvykne si? Nebo jak byste to řešili? Já opravdu chápu, že mají hodně dětí. Ale samozřejmě mi jde hlavně o syna, aby to zvládnul. Čeká nás logopedie příští týden.
Dekuji za každou radu.
Prosím o anonym.
Tak z téhle školky, kdybych měla možnost bych dítě odhlásila sama. Opravdu hrozné jednání. Před mateřskou jsem učila ve státní školce, ve třídě 25 děti a na děti jsme byly dvě. Nikdy bysme si s kolegyní nedovolily říct někomu, že dítě nesmí ve školce spát natož abysme řekly, že dítě musí odhlásit. My rodičům pouze doporučujeme, co považujeme za nejlepší pro dítě, ale je na rodiči, jak se rozhodne. A nemluvení není rozhodně důvod, spíš by měly učitelky ve spolupráci s vámi a s logopedem pracovat na tom, aby se syn vyvíjel a ne ho ještě takhle deptat. Je potřeba dítěti ve školce zajistit příjemné nenásilné prostředí, snažit se s ním domluvit na kompromisu (např. nechceš papat, tak dnes ochutnas jen polévku a příště i druhé atd.) nějak ho motivovat, nenutit. Tohle mi přijde, že jim tam vyloženě překáží. Tak buď zkusit aspoň jinou třídu a nebo nejlépe úplně jinou školku.
@Serpentini píše:
Mně tenhle přístup taky přijde strašný vůči těm detem. Ano, soukromé školky jsou drahé, ale třeba půl roku v soukromé školce na dva nebo tři dny v týdnu nikoho finančně nezruinují. A pro to dítě je lepší být nejdříve v přátelském prostředí, kde je ten prostor na to ho pomazlit a věnovat se mu, když to potřebuje.
6000 měsíčně půl roku by pro nás byl fakt velký problém momentálně. ![]()
@mackA159 Tak to by tě asi šlehlo, kdybys viděla kolik platíme za kroužky ![]()
@Serpentini píše:
@mackA159 Tak to by tě asi šlehlo, kdybys viděla kolik platíme za kroužky
Tak já jsem na rodicaku, o to se holt snížil příjem. Myslím že pro většinu rodin by to bylo dost.
@mackA159
Tak da se najit i dobra detska skupina s hlidanim na dopoledne za 250.
To mas 2000 mesicne za 2 dopoledne tydne.
Jsme z Prahy a vim minimalne o 3. Otazka je jestli ted jeste budou volne.
@mackA159 Však já taky myslela na rodičáku. A já mám taky placené aktivity. A do soukromky chodilo dítě taky v době mého rodičáku. A nemyslím si, že by to pro většinu rodin bylo mimo možnosti. A existují i DS.
@Anonymní píše:
Zdravím maminky, prosím o názor na naší situaci. Vím, že je tu neustále téma školka, ale potřebuji nezaujatý názor.Syn má 3 roky a 3 měsíce, mluví jen slova a špatně vyslovuje. Teď byl druhý den ve státní školce. 26 dětí, 2 učitelky, 1 asistentka. Školka nám byla doporučená u doktorky kvůli mluvení.
Včera si paní učitelka stěžovala, že s nimi nekomunikuje. To jsem čekala, protože v novém prostředí se stydí, navíc s tolika dětmi.
Dnes mi řekla, že nic neumí, nemluví, nikde nevydrží, že se diví, že se nepocural a nepokakal, že spaní ve školce nehrozí, a že to budeme muset nějak řešit. Celý den nic nejedl. Jen pije. Mám strach, že mi řeknou ať ho odhlásíme.
Zkusíme ještě příští týden, ale pak nevím, jak to řešit.
Zvykne si? Nebo jak byste to řešili? Já opravdu chápu, že mají hodně dětí. Ale samozřejmě mi jde hlavně o syna, aby to zvládnul. Čeká nás logopedie příští týden.
Dekuji za každou radu.
Prosím o anonym.
Tak moje malá, stejně stará jako tvůj syn, také nemluví a do státní školky mi ji normalne přijali, i když jsem je upozorňovala že vůbec nemluví. Nechápu, proč by jako nemluvici dítě nevzali do skolky anebo ho chtěli kvuli tomu vyloučit že školky. A tím že nic neumi myslela učitelka co? Co konkrétně podle ní má umět a neumí? A že nikde nevydrží je celkem normální u takhle starych dětí. A tu asistentku mají ve třídě proč? To jako synovi teda nemůže pomoct? Co to proboha je za školku? Ať tam hejbnou za.d.kem a koukají mu pomoct si tam zvyknout a integrovat ho do třídy! Ta učitelka je zrejme úplně na hov…
@Serpentini píše:
@mackA159 Však já taky myslela na rodičáku. A já mám taky placené aktivity. A do soukromky chodilo dítě taky v době mého rodičáku. A nemyslím si, že by to pro většinu rodin bylo mimo možnosti. A existují i DS.
Jj, když u nás strcis dítě na 2 dny v týdnu do ds, zaplatíš mnohonásobně víc než když půjde celej tejden za 5500 se stravou. Soukrome od 6000. Jsme malý město, i platy tu jsou průměrem 25000 Kč. Takže asi tak. A stěhovat se od rodiny a od vlastního baráku nebudeme ![]()
Díky za naši školku. Dcera rve jak tur, pěknou dobu… Nic moc nejedla, vesměs jen polívku. Učitelka se ředitelkou moc hezky přístup že mám být v klidu, že to je všechno o čase.