Problém ve školce-prosím o názor

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
mackA159
2.9.22 20:44
@Lubuch píše:
@mackA159
Tak da se najit i dobra detska skupina s hlidanim na dopoledne za 250.
To mas 2000 mesicne za 2 dopoledne tydne.Jsme z Prahy a vim minimalne o 3. Otazka je jestli ted jeste budou volne.

Tam v Praze jich máš třeba 50. :roll: Pardon, ne všichni jsou z Prahy a velkých měst :)

• Citovat
  • Upravit
334
2.9.22 20:59

@mackA159
Tak taky je to tu drazsi - vyssi poptavka

Jen jsem chtela poradit - porozhlednout se kolem. Tech detskych skupin je fakt hodne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
285
2.9.22 21:02
@Svistice píše:
Tyhle diskuze každé září jsou podle mě prostě plodem českého ňuňání si děcka doma minimálně do tří let (vždyť jsem doma a nepotřebuju ho někam odkládat) a pak nutnosti úderem tří let, nebo prvního září následujícího po třetím roce dítěte, se vrátit do pracovního procesu a dítě zadaptovat na státní školku se 28 dětmi i na spaní nejpozději během týdne.

Souhlas… Chudáci děti, to musí být pořádný šok pak z toho být doma s maminkou 24/7 ze dne na den chodit do školy 5 dní v týdnu, často i se spaním na celý den. Ale hlavně že je ta, co dá dítě třeba v roce a půl na 2 dopoledne v týdnu do školky/jeslí/DS a postupně to dítě zvyká, za krkavčí matku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8999
2.9.22 21:08

@mackA159 Sama sis vybrala místo k žití, tak si nestěžuj. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
2.9.22 23:12
@mackA159 píše:
Tak já jsem na rodicaku, o to se holt snížil příjem. Myslím že pro většinu rodin by to bylo dost.

Bylo. Ale zas to dítě lze připravit na školku i jinak než soukromou MŠ nebo DS. Jde hlavně o to, aby dítě zvládalo být bez rodičů, zvládat pobyt mezi dětmi, aby dokázalo komunikovat s cizím dospělým a dokázalo ho poslouchat, aby bylo dostatečně samostatné, aby bylo zvyklé, že není pozornost upřená jen na něj. Nebo třeba aby vědělo a dokázalo respektovat, že doma platí nějaká pravidla a mimo domov zase jiná. Je to na rodičích, jaké mají možnosti a jak jsou kreativní. Já taky syna nedávala nikam do soukromé MŠ nebo DS. Ale když nastupoval do školky, tak už dlouho pravidelně přespával u prarodičů a měl za sebou opakovaně i hlídání lidmi, které až tak moc neznal. A byl zvyklý na to, že není vždy možné mít naši plnou pozornost (mladší sourozenec, občas nějaké další děti u nás na hlídání). Taky byl zvyklý mluvit s cizími lidmi a leccos si sám zařídit (objednat si sám v restauraci, koupit si sám zmrzlinu, zeptat se prodavačky, kde najde mléko, požádat o půjčení nějaké věci…). A zvyklý na to se pohybovat mezi dětmi a hrát si s nimi. A měl za sebou návštěvu divadla, konzertu, galerie a muzeí; účastnil se svatby… Takže byl zvyklý na to, že se musí přizpůsobit určité situaci, být třeba delší dobu potichu a v klidu, plnit nějaké úkoly…
Mimochodem, naše školka vůbec nedovoluje rodičům jít s dítětem do třídy (ani první den ne). A nějaká možnost vyzvednout si dítě ze začátku dřív jak po obědě také neexistuje. Takže poměrně drsnota.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
2.9.22 23:32

@Yxc28 jo, nebo dát na hlídání někomu jinému nebo nedej bože ještě nějak dřív na přespání k někomu z rodiny. To jsou krkavčí matky, které nechtějí trávit čas se svýma dětma. A pak, že je tolik dětí „nezralých“, tak zase řešení odklad a dítě se jenom ještě více nezdravě fixuje jenom na maminku.
Na druhou stranu taky přístup v některých školkách - bez komentáře… a stačilo by prckům aspoň ze začátku trochu vyjít vstříc, když už všichni vědí, že většina dětí pozvolnou adaptaci a socializaci v menším kolektivu neměla.

• Citovat
  • Upravit
mackA159
3.9.22 08:07
@Serpentini píše:
@mackA159 Sama sis vybrala místo k žití, tak si nestěžuj. :nevim:

A kde si stěžuju? Ty tady vypisujes jak to nikoho nezruinuje. Představ si že i stimhle malém žijeme moc hezky, ne každý vydělává statisice. Každý má životní standart jiny. Holt ne každý děcko musí nutně projít projít soukromkou nebo DS. :roll:

• Citovat
  • Upravit
mackA159
3.9.22 08:13
@Hlaholice píše:
Bylo. Ale zas to dítě lze připravit na školku i jinak než soukromou MŠ nebo DS. Jde hlavně o to, aby dítě zvládalo být bez rodičů, zvládat pobyt mezi dětmi, aby dokázalo komunikovat s cizím dospělým a dokázalo ho poslouchat, aby bylo dostatečně samostatné, aby bylo zvyklé, že není pozornost upřená jen na něj. Nebo třeba aby vědělo a dokázalo respektovat, že doma platí nějaká pravidla a mimo domov zase jiná. Je to na rodičích, jaké mají možnosti a jak jsou kreativní. Já taky syna nedávala nikam do soukromé MŠ nebo DS. Ale když nastupoval do školky, tak už dlouho pravidelně přespával u prarodičů a měl za sebou opakovaně i hlídání lidmi, které až tak moc neznal. A byl zvyklý na to, že není vždy možné mít naši plnou pozornost (mladší sourozenec, občas nějaké další děti u nás na hlídání). Taky byl zvyklý mluvit s cizími lidmi a leccos si sám zařídit (objednat si sám v restauraci, koupit si sám zmrzlinu, zeptat se prodavačky, kde najde mléko, požádat o půjčení nějaké věci…). A zvyklý na to se pohybovat mezi dětmi a hrát si s nimi. A měl za sebou návštěvu divadla, konzertu, galerie a muzeí; účastnil se svatby… Takže byl zvyklý na to, že se musí přizpůsobit určité situaci, být třeba delší dobu potichu a v klidu, plnit nějaké úkoly…
Mimochodem, naše školka vůbec nedovoluje rodičům jít s dítětem do třídy (ani první den ne). A nějaká možnost vyzvednout si dítě ze začátku dřív jak po obědě také neexistuje. Takže poměrně drsnota.

Podle toho co píšeš hádám že jsi určitě nedala do školky 2-2,5lete dítě. Protože jak víme, každé dítě je jiné. Jindy začne chodit na nočník, jindy začne mluvit, jindy začne skládat věty. To co umí čtyřleté, těžko bude umět kupa 2,5letych. Jinak moje školka to umožňuje, ale nedoporučuje. Stím ostatním tak nějak souhlasím, spousta dětí je zvyklá že vše za ně dělají rodiče, vše si vyrvou, a ve školce je to obrovský zlom. Když zjistí že svět se netoci kolem nich :nevim:

• Citovat
  • Upravit
8999
3.9.22 08:31
@mackA159 píše:
A kde si stěžuju? Ty tady vypisujes jak to nikoho nezruinuje. Představ si že i stimhle malém žijeme moc hezky, ne každý vydělává statisice. Každý má životní standart jiny. Holt ne každý děcko musí nutně projít projít soukromkou nebo DS. :roll:
Že každý nemůže bydlet v Praze nebo velkém městě a že tam máte nízké platy a drahé všechno :roll: Taky nevyděláváme statisíce, ale na to co považujeme za základní péči, peníze máme. A holt postupná adaptace dítěte na školku v malinkém kolektivu a přátelském prostředí, pro mě mezi tu základní péči patří. No tak tvoje volba. Já si myslím, že to pro děti je to asi tak milionkrát vhodnější než hned státní školka a díky tomu, že vidím jak ty děti reagují ve státní školce na tu prudkou změnu prostředí a pomalu až do listopadu se tu objevují diskuze o dítěti, které to tam nezvládá, si to budu myslet dál a nic mě o opaku nepřesvědčí. Pro mě přístup „No tak tam bude řvát, ale nakonec si zvykne, protože mu nic jiného nezbyde“ prostě není.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mackA159
3.9.22 08:52
@Serpentini píše: Že každý nemůže bydlet v Praze nebo velkém městě a že tam máte nízké platy a drahé všechno :roll: Taky nevyděláváme statisíce, ale na to co považujeme za základní péči, peníze máme. A holt postupná adaptace dítěte na školku v malinkém kolektivu a přátelském prostředí, pro mě mezi tu základní péči patří. No tak tvoje volba. Já si myslím, že to pro děti je to asi tak milionkrát vhodnější než hned státní školka a díky tomu, že vidím jak ty děti reagují ve státní školce na tu prudkou změnu prostředí a pomalu až do listopadu se tu objevují diskuze o dítěti, které to tam nezvládá, si to budu myslet dál a nic mě o opaku nepřesvědčí. Pro mě přístup „No tak tam bude řvát, ale nakonec si zvykne, protože mu nic jiného nezbyde“ prostě není.

To není stezovani, to je prostě fakt jak to u nás a ve většině krajů je. A u nás ve školce, ve skupince malých dětí je 12 děcek.

• Citovat
  • Upravit
3236
3.9.22 09:31
@mackA159 píše:
Podle toho co píšeš hádám že jsi určitě nedala do školky 2-2,5lete dítě. Protože jak víme, každé dítě je jiné. Jindy začne chodit na nočník, jindy začne mluvit, jindy začne skládat věty. To co umí čtyřleté, těžko bude umět kupa 2,5letych. Jinak moje školka to umožňuje, ale nedoporučuje. Stím ostatním tak nějak souhlasím, spousta dětí je zvyklá že vše za ně dělají rodiče, vše si vyrvou, a ve školce je to obrovský zlom. Když zjistí že svět se netoci kolem nich :nevim:

Syn šel do školky ve třech letech (3 roky a 4 měsíce). A to, co jsem popisovala, tak to uměl a měl za sebou už před třetími narozeninami. A to i přesto, že s mluvením na tom byl dost mizerně. Ale nechávala jsem ho, ať si nějak poradí. Že nemluví nebo mluví blbě, to ještě automaticky neznamená, že není schopen komunikace.
Ale samozřejmě uznávám, že je každé dítě jiné. A taky to, že každý má ty podmínky jiné. Jen si ale myslím, že každý může to dítě na pobyt ve školce nějak dlouhodobě připravovat. Podle své konkrétní situace a podle toho, jaké to dítě je.
Edit: Myslím, že ve věku 2-2,5 chodí do běžné školky úplné minimum dětí. Nejsou pro ně místa. Já sama hlásila syna do školky tak, že by nastupoval v téměř třech letech a školka vůbec neumožňovala nástup před třetími narozeninami. A v zásadě mám ještě štěstí, že ho pak vzali, protože v okolí často ve školce nejsou místa ani pro čtyřleté děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
960
3.9.22 09:42

Já nechápu, proč takovýhle lidi jdou do školství. Náš malej jel doma hubou jako kafemlejnek a ve školce se mě po půl roce opatrně ptali jestli mluvi, zda bysme neměli jít na logopedii. Prostě musí to tak brát, kdyby měli dělat závěry z toho, jak se dítě chová po dvou dnech, tak je u nás sociálka. Zvlášť poté, co se i ve školce rozmluvil a v září udiveně hleděl na kartáček na zuby a ptal se co to je (měl jiný než doma).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10425
3.9.22 10:01

Jedine, co muze byt potencialne problem a legalni duvod k vylucni je, kdyz nenacne jist. Pak by ho mohli odmitnout mit do dopoledne s tim, ze kdyz nic nesni, je odpoledne uz ohrozeny slabosti, mdlobami atd z hladu a tim padem nedokazi zajistit jeho bezpecnost a byt tam nemuze. Vse ostatni se podda (a nejspis i to jidlo). Ucitelka je mimo kdyz to resi druhy den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1614
4.9.22 08:52

Zakladatelko dle mne nikdy nic není černobílé. Asi bych si nejdříve položila sama otázku co asi myslela tím ze nic neumí..umí si něco (teplačky, papučky) obléknout sám? Zajde si na wc a umyje si ruce (třeba po vyzvání). Pije z hrnečku? Doma jí sám lžíci? (Chápu, ze ve školce někdy deti nejí) umí na vyzvání poslechnout a něco uklidit? Sednout si když se mu řekne? Pokud toto vše umí a jen min komunikuje tak se to určitě poddá a bude dobre. Pokud ovšem je problém v těchto aspektech tak zase učitelku pochopit, ze si stěžuje. A koukni do řadu školky co tam je za podmínky co děti musí umět. Mluvení tam určitě nebude, ale další veci ano. Po dvou dnech ti dite nevyloučí, ale zažila jsem po dvou měsících chlapečka co musel ze školky protože to nešlo. Nepíšu to vše abych ti nějak ublížila a ani nestojím na žádné straně, jen potřeba se kouknout na to vše

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5080
4.9.22 11:54

@Hlaholice Naprostý souhlas 👍

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie