Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
Mám přítelkyni s dítětem (5let), neposlouchá, neumí se chovat, nehraje si sám, no prostě neumí nic, ani se pořádně obléct. Když se ho snažím vychovávat, nebo ho třeba okřiknu, tak je zle. Má prostě dovolené všechno, nikdo mu nic neřekne, nic mu nezakáže.
Teď čekáme miminko a já se bojím, že by mohl miminku ubližovat, jak je nevychovaný. Do toho ještě maminka přítelkyně říkala, že se musíme hlavně věnovat i klukoj, že to je hlavní. Jako by miminko nebylo nic.
@Apuin píše:
Dobrý den,
Mám přítelkyni s dítětem (5let), neposlouchá, neumí se chovat, nehraje si sám, no prostě neumí nic, ani se pořádně obléct. Když se ho snažím vychovávat, nebo ho třeba okřiknu, tak je zle. Má prostě dovolené všechno, nikdo mu nic neřekne, nic mu nezakáže.
Teď čekáme miminko a já se bojím, že by mohl miminku ubližovat, jak je nevychovaný. Do toho ještě maminka přítelkyně říkala, že se musíme hlavně věnovat i klukoj, že to je hlavní. Jako by miminko nebylo nic.
Tak on pohled na to nevlastní dítě bývá často zkreslen, obzvlášť pokud čekáte/máte vlastní…hádám, že jste spolu tak dva tří roky? to jsi si nevšiml, jak dotyčná dítko vychovává? to není chyba toho dítěte ale těch, co ho vychovávají…
No a co jako chceš po internetu.
Nezvládáš péči o dítě a pořídíš si další a navíc bych si tipla, že na toho malýho kluka žárlíš.
Ty jsi problém, ne malý kluk z rozpadlé rodiny.
Jestli to chceš řešit, tak jděte s partnerkou do poradnu pro rodinu a začněte se učit fungovat jako rodiče.
Nezvládáte to, čím dřív si to začnete řešit, dokud ještě nebudete mít doma kojence, tím je větší šance že, to zvládnete.
@Apuin píše:
Dobrý den,
Tak proč jsi si pořídil s paní dítě když neumí pořádně vychovat to první?
@Apuin píše:
Dobrý den,
Proč čekáš miminko s přítelkyní, která je tak nemožná, že podle tebe nevychovává ani své první dítě? ![]()
Hele, tohle jste si měli vyjasnit dávno, jak budete fungovat, do čeho můžeš zasahovat a co si bude řešit sama atd. Nicméně s nejvyšší pravděpodobností přeháníš a své vlastní dítě budeš rozmazlovat ještě víc
Běžte do rodinné psychologické poradny, jinak poznamenáte obě ty děti.
Tak to seš asi úplně blbej když si pořizuješ dítě s ženou co je neschopná matka ![]()
@Apuin no Booože, tak budete mít dvě nevychované děti. Nebo si myslíš, že ti dovolí mladší dítě okřikovat a vychovávat? ![]()
@Apuin píše:
@Keyllah
No právě, že výchova hadr..
tak evidentně ti to až tak nevadí, když si s ní pořizuješ vlastní dítě
byl to tvůj výběr a teď za to poneseš následky a bohužel i ty děti…
Nemáš si pořizovat dítě s ženskou, co už dítě má a ještě ho podle tebe neumí vychovávat. Možná máš na to dítě moc velké nároky a ano, je potřeba se věnovat hlavně staršímu, miminku je to jedno, to do rodiny zapadne, ale starší dítě se nesmí cítit odstrčené. Jo a vaše druhé dítě bude mít nejspíš tu stejnou výchovu, takže čekej ty nevychované děti dvě ![]()
Varianta číslo jedna - rivalita mezi novým partnerem, který nezdravě žárlí a přistupuje přehnaně kriticky k cizímu dítěti, se kterým se rozhodl dobrovolně žít ve společné domácnosti. Varianta číslo dvě - dítě může mít neurovývojovou poruchu a za svoje chování třeba vůbec nemůže.
Nejlepší varianta by byla nepřivádět do takové situace další dítě. Jenže nejvíce se množí vždycky ti nejméně zodpovědní.
Hele, ale toho sis měl všímat už předtím než jste se začali snažit o dítě nebo si dávat větší pozor…
Promiň, ale pokud tě nenechá vychovávat dítě, tak tě nebere jako rovnocenného partnera.
Podle mě by jste se měli domluvit na výchově, na tom trvat a dodržovat to. Nemusíš si hrát na tatínka, ale respektovat a poslouchat vy tě dítě mělo, i když je nevlastní.
Promluv si s ní o tom klidu, nic nevyčítat, ať ti taky řekne ona, co od tebe očekává.
Mám kamarádku, která má dítě z předchozího vztahu a 2 letou dceru má s novým partnerem. Když jsem na návštěvě, tak mezi dětma nedělá žádné rozdíly a i nevlastní za ním chodí a i když mu neříká „táto“, tak jde vidět, že se mají rádi a nepoznala bych, že není vlastní.
@Apuin píše:
Dobrý den,
Jedninou výhodou ( pro bezdětného) pořídit si dětného partnera je, že vidí, jak vychovává vlastní děti a jak to tedy bude vypadat pravděpodobně s vlastním. Ty jsi to ignoroval, této výhody nevyužil a naivně doufáš, že to bude jiné. NEBUDE. neseš jen ásledky své neuváženosti, naivity a hlouposti. To dítě za to nemůže.
Tak rozhodne ma pritelkyne pravdu, ze je potreba se synovi s prichodem miminka hodne venovat, zarlivost vse hodne zhorsi, navic, pokud miminko prichazi do rodiny s novym tatinkem…ja vim, ze existuji i rozmazlene deti, i kdyz pohledy maminky a bonusoveho tatinka, se mohou lisit…mas v podstate „posledni“ sanci si s pritelkyni promluvit…pokud mozno, tak, aby nevnimala tvuj nazor, jako kritiku, ale proste vecne, ze jste rodina, co se ti konkretne nelibi a jak byste to treba mohli zmenit…rvat po diteti nicemu nepomuze..v 5ti letech je dite proste jeste dite, neni to zmenseny dospely…potrebuje lasku a porozumeni, mozna mas o 5ti letem prehnane predstavy…neumi nic? Ve skolce se sam neoblekne? Nenaji? Kolikrat chteji deti s necim pomoct od rodicu, jen proto, ze je to pro ne projev lasky a chteji tak ziskat pozornost