Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky obracím se na vás opět s radou. Máme čtyřletýho kluka a ten má problémy s komunikací u dětí. Mezi dětma je rád ale tak nějak když si ho nevšimají si hodně všímají chtěji si s ním hrát tak on zdrhá. Oni na něj mluví a on mlčí nebo mu říkají at něco dělá a on stojí jako sloup. Je hodně plachej a hodně na návštěvách si mluví ze zvířaty místo s dětmi. Má jít v září do školky a nevím co si tam počne, protože jak děti řádí tak se bojí.
A jak komunikuje s dospelymi? Co jeho verbalni schopnosti celkove? Ma sourozence?
A když jste třeba na návštěve u kamarádů, kteří mají jedno, max. dvě děti, tak se k nim zapojuje? Já to dělám tak, že se jí i u hraní s dětma snažím alespoň trošku dělat vedení. Když je u dětí, tak si kleknu za ní a našeptávám jí věty, jakými by ideálně mohla navázat a začít hru s dětma. Jinak, jestli navázat kontakt s dětma umí bez problémů a je prostě jen stydlivý, nepomohlo by mu, kdyby jsi se do hry s ostatníma zapojovala s ním, než se trošku otrká?
No moc se nezapojuje jen sedí na bobku a čučí a jak moc kříčí chce jít domu, ale někdy ho navedu a s tím dítětem vymyslím společnou hru tak po chvilce dobrý. On je pak strašně štastnej když řádí s dětma ale jako se nemuže odvážit. Jinak že by začal na dítě sám mluvit to ne. Jenže ty děti vidí že je nejistý a občas mu ubližují
@lynč Tak to je moc dobře, že ho zapojuješ.
Děti někdy umí být zlé a bohatě stačí, když je ten druhý jen tišší nebo stydlivější. V takovém případě myslím, že je dobře, když jsi poblíž a můžeš to dítě upozornit, případně si to vyřešit s rodičem. Ale jako ve školce a ve škole s nima nebudem, takže já se taky už děsím toho, co bude třeba ve škole. Já jen doufám, že moje děti budou takové, že mi doma hned nahlásí, když jim bude někdo ubližovat.
@Sarael no taky se děsím šikany snad se trochu otrká. On se vubec nebrání kluk na něj klackem a on brečí a utíká. Tak to se klukovi libí a dovoluje si. Tak musím zasahnout já
@lynč Jo no, v takovém případě nám nezbývá, než zasáhnout. Mně spíš kolikrát udivuje, že si to chci zajít vyřešit k rodiči toho děcka a zjistím, že tam žádní ani nejsou. Takže co pak..Učit naše děti, ať mu pro příště taky jednu vrazí??
To asi ne… ![]()
@Sarael to jsem ještě slyšela takový názory od těch rodiču že si to musí vyřídit mezi sebou že se ten náš musí bránit co bude dělat ve školce. Ale že ten jejich parchant mlati jiný to neřeší
@lynč To jsou typické výmluvy rodičů, kteří si svoje děti neumí srovnat do latě.
Jako já tu svoji nejstarší holku taky budu ještě dlouho učit, aby se k dětem vždycky chovala tak, jak má. Ale když někomu něco udělá, i když nechtěně a já u toho zrovna jsem, tak rozhodně nesedím na zadku. Jdu za ní, musí se omluvit a případně se ještě omluvím já rodiči.. To fakt nechápu takové reakce, jak jsi psala…
A ta naše prostřední je zase pravý opak- stydlivá, nechá si od každého ubližovat, přesně, jako tvůj chlapeček..
@lynč Které myslíš..Té nejstarší nebo prostřední? Prostřední stydlivá měla 3 roky..
@Sarael ne stydlivka tak snad se to zlepší. Je mě líto neumí se zapojit a vidím na něj jak by rád. Ale on takovek nebyl do dvouch a pul byl pravej opak pak se to změnilo.
@lynč Hmm, tak třeba se mu přihodila s nějakým dítětem špatná zkušenost, když píšeš, že do dvou a půl let byl v pohodě.. Asi nám prostě nic jiného nezbývá, než se s nima zapojovat k dětem a vést je. Aspoň mně se tohle nejvíce osvědčilo. Ale jestli má někdo jiný i jiné zkušenosti, jak danou věc řešit, tak budu ráda, když poradí, protože já řeším úplně stejný problém. ![]()
@Sarael myslím si že za to muže kamaradky chlapeček ten se mu hodně naubližoval už jsem se s ní přestala stýkat nějak ztratil duvěru k dětem.