Problémy s pronajímatelem bytu

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
23.8.25 20:09

Problémy s pronajímatelem bytu

Prosím anonymně.

8. rokem bydlím v nájmu. Nájem je za +- tržní cenu, aktuálně možná o 1 000 Kč/měs., levnější, než je na trhu standard. Jedná se o Prahu.

Za celou dobu se mnou nebyl jediný problém, nájem platím včas, nepořádám žádné večírky apod. Drobné opravy v bytě si zařídím sama.

Zhruba před měsícem tu kompletně vytekl odpad od vany, stalo se to už minulý rok, kdy jsem odpad nechávala na vlastní náklady čistit (myslela jsem, že je to mnou, nevěděla jsem, že je to celkově špatnými odvodními trubkami v domě). Bylo to jeden den ca do půlnoci, druhý den to tu čistili asi 4 hodiny, já byla na nemocenské s migrénou a další 2 hodiny jsem tu doslova na kolenou drátěnkou drhla celou koupelnu od splašků, bylo to opravdu všude… paní správcová mi na to řekla, že "mám být ráda, že je to jen jednou do roka, že by taky mohli překopat trubky v celém domě a to bych asi nechtěla… ". Neměla jsm sílu jí na to nic říct, ale s majitelem jsem se domluvila na slevě – 50 % z nájmu na měsíc, což v podstatě pokrylo mnou zaplacené instalatéry z loňska, tudíž reálná sleva byla ca 20 %.

Do toho tu byla celý červenec neohlášená rekonstrukce bytu nade mnou, celý den tu ca 14 dnů jela sbíječka. Pracuju z domova, takže to pro mne bylo velmi nepříjemné, ale neřekla jsem nic.

Asi 14 dnů nazpět přišel mail, že se budu rekonstruovat fasáda na straně, kde já mám okno. To už bych fakt nedala, tak jsem odpověděla, že si na tu dobu zaplatím cowork a pošlu fakturu (dohromady to vychází na měsíc a půl na ca 6 700 Kč, levnější jsem opravdu nesehnala a je potřeba platit vždy celý následující měsíc, nedá se to dát od půlky do půlky měsíce). Žádná odpověď nepřišla.

Minulý týden jsem tedy poslala doklad za cowork. Včera přišel mail od paní správcové, kde zdůrazňuje, že prostor není určen ke komerčním užití, že jsem povinna rekonstrukci strpět a mnoho odkazů na paragrafy z OZ – přišlo mi, že mail psal chatGPT :nevim: Odpověděla jsem, že byt se nedá užívat ani k bydlení a že podle smlouvy mám nárok na slevu na nájmu, pokud v bytě probíhají opravy či úpravy, které jej znemožňují užívat. Ještě argumentovala tím, že práce probíhají jen v běžnou pracovní dobu – není to pravda, jsou tu i v soboty, stejně jako u předchozí rekonstrukce.

Zároveň jsem správcové večer volala s tím, kdy mi konečně přijde někdo opravit urvaný dekl od vany po čištění kanalizace a světlo v kuchyni – vše nahlášeno už před měsícem, správcová mi psala, že se mi ozve pan majitel, když jsem jí začátkem t. t. psala, že se mi neozval, už neodpověděla. V hovoru mi řekla, že to majiteli předala, když jsem se jí zeptala, proč se neozval, řekla, že to neví.

Smlouvu mám do června příštího roku. Mám do toho nějak více šťourat a riskovat její neprodloužení, nebo to prostě nechat být? Obávám se, že mne jako „problémovou“ tak či tak příští rok vyrazí…

Omlouvám se za dlouhý text a děkuji za rady :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6626
23.8.25 21:14

To, že v bytě pracuješ, je víceméně tvůj problém. S tím nemá ani rekonstrukce bytu nad tebou, ani rekonstrukce fasády nic společného, pokud probíhá mimo dobu nočního klidu. Na drobné opravy v bytě máš roční limit dle OZ, pokud ho překročíš, žádej úhradu od majitele bytu. Na úklid po havárii si příště vezmi firmu a úhradu faktury pak uplatňuj po majiteli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
173
24.8.25 06:39

Chtít proplatit cowork během stavby nové fasády je úlet. Rekonstrukce bytu je bohužel realita společného bydlení. Nic z toho není důvod k nějaké finanční náhradě.
Drobné opravy jdou za nájemníkem, viz to světlo a kryt u vany. Myslím, že se to počítá podle metrů bytu.
Nejdřív bych řešil ten odpad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.8.25 06:57

Není pravda, že není nárok na slevu z nájmu v případě oprav, jen nevím, na co vše se to vztahuje.
V době, kdy nám rekonstruovali bytový dům, byla sleva z nájmu 50%, když rekonstruovali jiné byty v domě a více 80-100% v době, kdy rekonstruovali v bytě majitele.
Ovšem netuším, zda se to vztahuje na fasádu. ChatGPT bych nevěřila-vzhledem k tomu, jak funguje, našla bych si nějakou poradnu k bydlení.
Upřímně, proč jsi sdělovala, že pracuješ doma? Klidně můžeš být doma, protože jsi nezaměstnaná nebo nemocná. S prodloužením smlouvy bych ale nepočítala.

• Citovat
  • Upravit
12552
24.8.25 07:29

Nechapu, proc tak hrotis opravu fasady..nam zateplilovali panelak, rekonstrukce balkonu a prezit se to dalo. Uprimne jsi problemova.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3793
24.8.25 07:49

Že nad tebou dělá někdo rekonstrukci nebo, že se bude opravovat venku fasáda opravdu není věc majitelky bytu. Vůbec jsi to neměla řešit, udělala jsi ze sebe potížistku a asi tě skutečně smlouvu neprodlouží. Ty dohady, kdo má co zaplatit, utržený dekl apod. jsou také trapné. Normálně bych to zaplatila, když chci bydlet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
177
24.8.25 07:56

Jo, tvá obava je na místě, být v pozici pronajímatele, smlouvu ti neprodloužím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18549
24.8.25 08:29
@lilith1 píše: Více

Přesně. Taky děláme z domu a teda fakt by mě nenapadlo kvůli fasádě otravovat s coworkingnem. Pokud by mi nevyhovoval hluk mimo noční klid, tak si něco zajistím na své náklady. Taky nám dělali kdysi fasádu a všichni byli spíš rádi, že nebudeme muset platit tak vysoké náklady na teplo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101515
24.8.25 08:33

Ta diskuze by se spis mela jmenovat problemy s najemnikem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.8.25 08:39

Meli jsme byt pronajaty pres realitku a dva mesice se delala rekonstrukce stupacek, takze nebylo mozne uzivat kuchyn, koupelnu a zachod. K dispozici nam dali koupelnu a zachod v absolutne nechutnem, vybydlenem byte, kde se mela sprchovat a chodit na zachod pulka baraku postizena rekonstrukci, plus tam chodili na zachod delnici. Dokazes si asi predstavit, jak to tam vypadalo. Byt nepouzitelny, rachot cele dny, vsude prach. Sleva na najmu byla 10 % takze 3 tisice :roll: A kdyz rekonstrukce nasi pulky skoncila, tak zacala rekonstruce druhe poloviny a navic jeste trubek v cele ulici. V te dobe jsem hodne pracovala z domu, ale jit do coworku a nechat si to proplatit by me teda nenapadlo.

V aktualnim byte se zase delalo neco ve sklepe baraku a sbijecky tu jely snad dva tydny a mesic tu byl dalsi ramus a rany. Ale tak nejak me nenapadlo si stezovat - proste nekdy se to predelat musi. Nasi taky ve svem baraku bydleli, kdyz se delala okna a fasada, pripadne nekolikamesicni rekonstrukce :nevim:

• Citovat
  • Upravit
6626
24.8.25 09:27
@Anonymní píše: Více

Na slevu z nájmu je nárok v případě, že se něco opravuje přímo v bytě a ten nelze užívat vůbec nebo v omezeném rozsahu. Fasáda a sousední byt na to vliv nemají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24593
24.8.25 18:51
@Anonymní píše: Více

Nárok je, ale jenom pokud se něco děje přímo v bytě. A to něco ještě musí ztěžovat jeho řádné užívání. V jakém městě se dává sleva z nájmu 50 %, když soused rekonstruuje byt, to mi prozraď, to by mě zajímalo. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66
24.8.25 20:16

Většina z Vás nemá pravdu.

Pokud rekonstrukce fasády sníží užitnou hodnotu bytu (hluk, prach, nemožnost větrat, asi i lešení před oknem…?), má nájemce dle par. 2208 nárok na přiměřenou slevu z nájmu. Rozhodující je, že byt není možné užívat k bydlení v obvyklém standardu. Pokud hlučné a prašné práce probíhají od rána do večera včetně víkendu, komfort je podstatně snížen a případným sporem by OP mohla dosáhnout i 100% slevy z nájmu na daný měsíc.

Rekostrukce fasády nerovná se automaticky zateplení. O zateplení není žádná zmínka. Fasáda může být pouze v havarijním, či jinak nevyhovujícím stavu a její rekonstrukcí se atraktivita bydlení zvýší pouze esteticky (a když to řeknu tzv. na placáka – majitel velmi pravděpodobně nechce riskovat, že kus zdiva spadne někomu na chodníku na hlavu a zabije ho).

Pokud to chápu správně, celý dům je jednoho majitele, že zmiňuje i neohlášenou rekonstrukci nad sebou jako možný předmět sporu.

Na úklid po havárii si OP měla vzít firmu a úhradu faktury uplatnit po majiteli, s tím naprosto souhlasím. Myslím si, že při cenách těchto prací se z toho slevou 50, resp. 20 % dostal ještě poměrně levně.

Na úhradu coworku samozřejmě nárok nemá, nicméně pokud majiteli na nájmu zaplatila za 8. let odhaduji minimálně 1 mio, nikdy s ní nebyly problémy (pokud je to skutečně tak) a vše z výše uvedeného se seběhlo ve dvou po sobě jdoucích měsících, chápu určitou emocionální vypjatost a určitý afekt, řešit to razantně.

Píšu jen, jak to je a co judikatura v minulosti několikrát zdůraznila = snížením užitné hodnoty bytu vzniká nárok na slevu z nájmu. A je jedno, jestli se ta užitná hodnota sníží přímo uvnitř bytu, nebo prácemi na fasádě.

Dekl na vaně a světlo těžko posoudit. Pokud se jedná například o zpětné zasilikonování krytu (navíc po havárii) a výměnu světla včetně kontroly rozvodů, do 1 000 Kč se určitě nevejde.

A poslední, nejdůležitější věc – pokud je v domě problém s kanalizací, zakladatelka to ví, ví to i majitel a odmítá to řešit (resp., řeší to tak, že „má být ráda, že se to děje jen jednou za rok“), doporučuji co nejdříve hledat jiné bydlení. Ono se také může stát, že jednou přijde domů a vodou z WC bude mít vytopený celý byt a veškerý nábytek poničený. Pojišťovna v tomto případě nebude plnit, jelikož o zjevné vadě ví jak nájemkyně, tak majitel.

On, evidetně starý, barák není jen dojnou krávou na nájmy pro majitele. Ten musí počítat s tím, že mu budou vznikat i náklady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66
25.8.25 13:21

Přijde mi že ten kdo dělá problémy kde nejsou není majitel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.8.25 14:40
@lucad77 píše: Více

Ne soused, ale celý barák. Měsíc třeba nejel vodovod, pak dva měsíce ano. Postupují přesně dle zákona. Ta 50% sleva byla celou dobu, ta vyšší, až když začali kopat v konkrétním bytě. Jedná se o městské byty. Brno. A trvá to už cca rok, bylo to v hodně havarijním stavu.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný