Právo při vlastnění nemovitosti

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
21.8.25 03:21

Právo nemovistosti

Dobrý den. Moc prosím o názor, radu :srdce: s jedná se o dům, který jsem já zdědila se sestrou. Přítel polovinu domu, od sestry koupil a vyplatil. Máme společnou hypotéku na tu 1/2 domu, druhá půlka moje. Přítel už dlouho říká, že by tenhle dům chtěl vlastnit celý sám..že by mě vyplatil. Nelíbí se mi to. Nechci barák opustit. Narodila jsem se tu. Syn tu má školku, kamarády, já práci. Náš vztah není ideální, a docela mě tímhle depta, vznikají hádky. A tak pořád říká, že je lepší jít od sebe, že mě vyplatí. Já se chci zeptat co zmůžu. Vyhrožuje mi neustale právníky, dává ultimátum. Je možné, že dosáhne na další půjčku, když na první nedosáhl sam a máme tedy jednu společnou. Může mě nějak jeho právník donutit abych ho vyplatila nebo barák prodala, opustila, já nevím. Jsem z toho na nervy. :( :zed: já se jen dozvídám, že on měl zálusk na ten barák hned od začátku, už před koupí te 1/2. Jen nevím, jak me může donutit tenhle barák opustit… Ono stejně časem, jak bude dělat naschvály, bude to mezi námi horší. Tak nám nic jiného nezbyde než jít od sebe. Ale ne teď, teď nechci. Moc děkuji za případnou radu :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
120
21.8.25 05:26

Poradila bych se určitě s právníkem. A tu polovinu domu má napsanou přítel jen na sebe? Jak platíte tu hypotéku? Platí ji sám nebo oba? Tu situaci ti nezávidím. Rozhodně bych se z domu nestěhovala, i kdyby ti měl dělat naschvály. Rázně bych mu řekla, že ty se nikam stěhovat nebudeš ať se odstěhuje on. Nenech se do ničeho tlačit, snaží se tě psychicky zdeptat. Bohužel buď bys ho musela vyplatit nebo dům prodat, ale neprodávat to rozhodně jemu. Přeji ti hodně štěstí a pevné nervy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2812
21.8.25 06:12

Pokud mate spolecnou hypoteku, kdyz navic na ni sam nedosahl, prijde mi logicke, ze budes vlastnit i cast te druhe pulky. Pak bys mela vetsinu a mohl by se chlapec pakovat. Pokud to takto nemas, uz ho dnes nedonutis kus na tebe prepsat. Bude to chtit dobreho pravnika, ale moralne i pravne bys mela mit dum ty, kdyz mate tu spolecnou hypo. Ovsem budes ho zase vyplacet z te poloviny, ktera ještě vzroste v cene a verim, ze to bude chtit do posledniho halere.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101464
21.8.25 06:16

No, soud může nařídit vypořádání spoluvlastnictví, takue sno, muze se stat i to, ze te donuti mu ti cast prodat, pokud ty nebudes mit na jeho vyplaceni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.8.25 06:19

Nikdo nemůže být nucen ve spoluvlastnictví setrvat

Bohužel, přítel může podle § 1140 a násl. občanského zákoníku požádat soud o zrušení a vypořádání spoluvlastnictví. Soud pak může rozhodnout o prodeji nemovitosti v dražbě, nebo přikáže dům jednomu z vás s povinností vyplatit druhého.
Soud při rozhodování bere v úvahu mj. emoční vazbu k nemovitosti – a protože jste dům částečně zdědila, váš vztah k domu je silnější, což hraje ve váš prospěch.
Počítejte ale s tím, že pokud si chcete dům ponechat, vy budete muset přítele vyplatit – obvykle za cenu nižší než tržní. Celý proces se navíc může táhnout i několik let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33173
21.8.25 07:50
@Anonymní píše: Více

Jak by tě jeho právník mohl donutit? Dobrej zmetek teda :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LiduNe
21.8.25 08:15

Tak to jsi narazila na pěknýho parchanta. Chápu dobře, že druhá půlka domu je psaná výlučně na přítele, ale hypo na vás oba a oba ji také platíte? Na to jsi vážně přistoupila?
Určitě se poraď s právníkem. Přítel se tě bude snažit zlomit, na to se připrav a nedej se.

• Citovat
  • Upravit
30
21.8.25 09:30

Ne, jsi v právu! Rozhodně mu nic nedávej ani neprodávej, je to tvé dědictví. Pokud to dobře chápu, tak ty máš 3/4 baráku ne? Takže dokonce máš silnější postavení. Kdyžtak mi napiš zprávu, poradím ti dobrého právníka co tě nezrujnuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1008
21.8.25 09:45

Nejvyšší čas vyměnit přítele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5065
21.8.25 10:29

@Kikilol „Ne, jsi v právu!“ Jaké ne? @Vyhaslá sopka to píše jasně, četla jsi to?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30
21.8.25 10:33

@Luboš P Pardon to jsem asi zaregovala na své myšlenky :D prostě tím chci říct „Nic mu přepisovat nemusíš a on tě nemůže donutit“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5581
21.8.25 10:40

V první řadě, tu 1/2 domu přítel kupoval sám, nebo jste v kupní smlouvě oba? Pokud jste oba na hypotéce, tak pokud jsi svolila k tomu aby on byl výlučným vlastníkem té poloviny, tak jsi dost prohloupila. Zjisti si jak to je, jestli tedy ty vlastníš 1/2 a on polovinu, a nebo jestli ty vlastníš 3/4 a on 1/4 (1/2 tvoje zděděná a pak ještě polovinu té poloviny kterou jste kupovali od sestry).

Pokud přítel nedostal hypotéku na 1/2 domu sám, tak rozhodně nedostane další na zbytek domu.
Co je horší, tak pokud to dá k soudu o vypořádání spoluvlastnictví, tak pokud nebudeš mít peníze ty abys vyplatila jeho, soud může nařídit dům prodat a vy byste si rozdělili peníze, kdy tobě by náležela polovina kupní ceny, a z té druhé poloviny by on zaplatil hypotéku a nechal by si co by zbylo.

Tuhle situaci ti nezávidím, stěžejní teď pro tebe bude jak se ta polovina domu kupovala, jestli je tam jako vlastník jen on, nebo jste tam oba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
767
21.8.25 13:01
@Anonymní píše: Více

Ano, může těš dát k soudu a soud rozhodne o tom, co se s domem stane. Většinou se dům prodá a peníze se rozdělí. Případně ho můžeš vyplatit ty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3139
21.8.25 17:50

Popis zakladatelky citam tak ze ona ma 1/2 a priatel ma 1/2 na ktoru ma hypoteku. Ona sa rozhodla ze mu 1/4 (teda polovicu jeho polovice) bude sponzorovat. Je smutne ma ze je niekto v dnesnej dobe takto ‚nerozvazny‘…

Predpokladam ze autorka nema obmedzenu svojpravnost a ze s partnerom nemaju ziaden druh spolocneho vlastnictva, podielov atd…

Za prve autorku nikto nemoze donutit aby nieco na neho prepisala.

Za druhe partner moze kedykolvek (bez ohladu na „ne teď, teď nechci“ prianie autorky) poziadat o zrusenie spoluvlastnictva bez ohladu na to ci vlastni 1/2 alebo 1/100 (teda moze to urobit aj „teď“)…

Hypoteka moze byt otazna, pretoze nevieme kto je tam napisany, cim sa ruci atd… sa mohlo stat ze na 1/2 mu nechceli dat hypo lebo nemal cim rucit, ale ak by mal cely barak tak by mu to uznali ako rucenie… sice si nemyslim ze to tak je, ale stat sa moze vselico, takze na to ci mu daju alebo nedaju hypoteku by som sa nespoliehal a zaroven to nieje rohodujuci faktor takze by som sa tymito myslienkami ani nezaoberal.

Syn tam ma skolku, kamarady, autorka sa tam narodila, takze ak to partner da k sudu a autorka sa zacne chovat normalne tak je velka sanca ze ten barak bude cely jej. Ale ma to hacik - bude ho musiet vyplatit, co bohuzial znamena ze celkovo ju toto ponaucenie bude stat 3/4 ceny baraku.

Priatelovo spravanie je sice nemoralne, ale po financnej stranke je vytaz uz znamy a treba sa s tym zmierit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2348
22.8.25 02:25

Spoluvlastnictví nemovitosti cizími lidmi je vždy problematické. To je zásada, která by se měla učit místo jiných zbytečností už na základní škole. Rozhodně se zdaleka vyhni právníkům a soudům. Vaše rodinné záležitosti za vás nemůže nikdo vyřešit. Byly by to naprosto zbytečně vyhozené peníze, ztracený čas, zničené vztahy a poškozené zdraví. Lepší špatná dohoda, než dobrý soud. Vyřešit to můžete jen sami dlouhodobým vyjednáváním tak, aby do budoucna nemovitost vlastnil jen jediný vlastník nebo manželé s neupraveným společným jměním. V nejhorším případě je lepší si přiznat, že na něco prostě nemám. Zdraví nenašel člověk na hnoji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný