Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@krecik.dzungarsky píše: Více
Tak to ale značí, že o tom vůbec nic nevíš.
@Anonymní píše: Více
Ví ten jeho spoludopisovatel, že synovi je čtrnáct?
Ani bych se nedivila, kdyby si přidal roky, ten pán určitě ví, že do patnácti let by mohl mít problémy i z posílání nahých fotek atd.
Tu blbou wifi bych mu nechala, stejně se připojí venku a jestli začal utíkat z domu, tak aby se ještě k něčemu nenachomýtl, raději at je doma na netu.
Chtěla bych vědět, s kým si teda píše, ale jestli něco řekne, neví nikdo, je to těžké… ![]()
Denně je zmanipulovaná spousta tzv. dospělých, at už jde o peníze, vztahy, sekty atd., Tvůj příspěvek mi přijde zvláštní ![]()
Jenomže třeba schizofrenie může začínat nenápadně problémy doma, ve škole, to se nedá takhle hned poznat, kdo je na psychiatrii správně a kdo ne, psych. diagnozy se i mění, doktoři často sami nevědí…
Ty vidíš jen své problémy. Ano je pravdou, že výchovné problémy patří jinam, než na psychiatrii, ale není výjimkou, že třeba takové dítě má už za sebou pobyt v DPN. Ono za prvé i pokusy o sebevraždu, poruchy příjmu potravy, sebepoškozování a jiné tyto vážné věci často začínají problémovým chováním a když se to včas nepodchytí, tak to právě může přerůst až sem. Ono to spolu často souvisí. A za druhé občas není snadné ani pro psychology, psychiatry, etopedy rozklíčit, jestli je příčinou problémového chování jen těžší puberta, nevyhovující zázemí či jiné problémy doma, ve škole nebo jinde, špatná parta a nebo za tím stojí nějaká diagnóza. Vážně to není tak jednoduché, jak si myslíš.
Discord stranka je od veku 17+ na telefonu, na pocitaci 15+. Takze si upravil vek. Ted uz po delsi dobe si myslim, ze vedi jeho vek. Jak píšete o tom, ze mu nechat tu wifi doma, o tom jsem přemýšlela, co mame dělat dělat ted. Jestli mu ji nechat dele, tím pádem víme, ze je doma. A nebo za ty uteky, to mu ji úplně zakázat. Nechci chodit kolem nej po špičkách, ale taky nechci, at se to ještě vice zhorši. Jinak wifi ma doma do 20hod. Ale prave jemu vadi, ze uz ji nema potom. A kvuli tomu zacal utikat z domu. On si dela potom jeste svacinu, sprcha, pes, knizka a nez se dostane do postele, tak je to tak akorat. Navíc strašně dlouho mu trvá než usne.
@free333 píše: Více
@Lucy75 píše: Více
No co se tyká uklidu, to resime taky. Ze ma hrozně bordel atd. Snažím se byt důsledná, ze proste opakuji do te doby, dokud to neudělá. A samozřejmě to trvá a ještě je kvůli tomu oheň na strese. Ale když, to opakuji každý den, tak je jasné, ze mu to leze na nervy. Nechápu, proc si to nezapamatuje. Ale třeba jeho pokoj, tak řekne, ze ho uklízí. A vypadá to hrozne. Nadobi, oblečení. Mam ještě další dítě a ta to dela vše bez problému. A takové problémy vůbec neřešíme.
Wifi do 20.00 mi přijde málo, to toho moc nestihne.
Wifi bych mu nezakazovala, aspon budeš vědět, že sedí doma, potřebuješ se vyspat a osobně bych byla jak na jehlách, když by utíkal a ke všemu naštvaný, to pak může něco vyvést na truc.
Zkus s ním rozumně promluvit, že když mu necháš Wifi, jestli bude doma.
Jak mu to jde ve škole, má nějaké kamarády?
@Anonymní píše: Víceže jo… já jsem z toho KO, třeba jedna je krasavice Barbie extrémně dokonalá a nikdy by nebyla špinavá-neumytá (ale bordel vytváří kolem sebe taky)
@Lucy75
, hele tohle ja beru jako casty standard v puberte. Kamosce se dcera tehdy asi 15r vubec nemyla - ani vlasy
, pak zacala brigadnicit a zacala se i myt
. Musim se navic priznat, ze vzhledem k matcinym celozivotnim najezdum na me vlasy se taky moc necesu a nedelam to ani moc vlastnim detem
, takze mladsi se cese sama a starsi to vyhovuje a syn to nepotrebuje opravdu. Nejstarsi je skoro 13r a uz rok a pul chodi 95% casu v jednom stejnokroji, cekam, kdy se rozpadne, protoze pak to bude asi PROBLEM. Necesani, neoblekani - to se asi casem vyresi samo. Resim do jiste miry prospech ve skole. Bordel v pokoji ma nejstarsi hrozny, dostat se vecer pod perinu ji trva tak 20 minut nez vsechno odhazi. Nejmladsi normalni, ale poradna extra take neni. Syn je nejporadkumiluvnejsi v rodine.
@Hobitka
moc ti děkuji za reakci
já jsem naopak jako design pečovatelka a fakt si zakládám na kosmetice, vlasech, pleti, vůni, čistotě,
vůbec nemusí být značkové, super poslouží i DM, ale ona tak snad chodí schválně, nebo nevím ![]()
je to nádherná chytrá citlivá holka, která píše básničky, umí pomoct, překvapit dospělou rekakcí… učí se na jedničky, max. dvojky… (jasný, že jí to občas ujede, to fakt neřešíme), ALE proč se nečeše, tím pádem chodí s nechtěnými dredy a v teplákách a týden starém triku jak bezdomovec, to mi nedokázala vysvětlit, vždy mi na to řekne, že je to její věc ![]()
Moje podobne stara se cese, kosmetika ano, sprchuje se, zuby si cisti, ale nemeni si spodni pradlo - pro me silenost! Vymeni ho jednou za nekolik dni, klidne za tyden.
masakr, co… to by tě jeblo prostě…
a tos ještě neviděla použité vložky pod polštářem či ve skříni
![]()
proti tomu jsou tři dny kalhotky na sobě ještě vrchol hygieny
To jsem bohuzel videla. Jeji sestra je na hygienu vzorna, tak jak jsem je vychovavala?
![]()
já to teda mohu hodit na neznámé geny - holky jsou apoptované jako mimča - tak když už je mi fakt hodně zle, tak si říkám : Lucino, klid, nemůžeš za to úplně… ![]()
u bio-rodičů je to jiné, ale taky nezvedené chování určo lze svést na nějakého dědečka či prababičku
nikde nic není ideální
kdo to tvrdí, lže…
nebo minimálně neříká celou pravdu a prezentuje jen to, co se mu hodí.