Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, můj přítel je ženatý od června 2010. V srpnu 2010 od něj manželka odešla za jiným, se kterým již celou dobu žije na jiné adrese. Trvalý pobyt má však stále stejnou se svým manželem. Mají spolu vyřízenou hypotéku, kterou ještě tři měsíce bude přítel čerpat - opravovat dům a teprve poté může požádat v bance o vyloučení manželky z hypotéky a rozvedou se. Jeho manželka však dala výpověď v práci, propadla pití a automatům. Mám strach aby se nedostala do problému a tím pádem měl problém i její manžel (můj přítel). Je nějaká možnost se případnému problému vyvarovat? Jsou manželé, mají stejný trvalý pobyt, ona má na sebe SIPO na domě. Děkuji za radu.
Nepředpokládám, že mají předmanželsou smlouvu. Ať si okamžitě najde dobrého rozvodového právníka a podá okamžitě soudní rozdělení majetku. Notářský zápis nestačí, ten platí jen tam, kde ho ona předloží a nejsem si jista, zda by ho chtěla podepsat. Pokud ano, bylo by to fajn k budoucímu rozvodu.
Jinak po uplynutí 1roku od sňatku a min půl roku nevedení společně domácnosti (bez ohledu na to, zda žijí pod jednou střechou) tvému příteli vznikl právní nárok na rozvod, i kdyby se nechtěla rozvádět. Děti nemají, tak by to mělo být rychlé. Nejlepší je dojít na soud, kam spadají dle svého posledního společného bydliště a domluvit se s některým ze soudců, obyčejně bývají vstřícní a poradí + pak urychlí rozvod.
Znám rekord - rozvod do měsíce od podání návrhu a nemuseli u toho být, soud rozhodl sám od stolu, právě díky domluvě předem.
Super.:-) kéž by to taky šlo tak po másle. napadlo mě třeba, že by si na sebe převedl on SIPO, aby ona na tom baráku defakto v ničem nefigurovala. Rok od svatby bude až v červnu, a to je ještě poměrně dlouho na to,aby se něco mohlo přihodit. ![]()
Víceméně jsou dohodnutí,že on zůstává na baráku, nechá si na sebe hypotéku a ona po něm chce vyplatit jen nějaké peníze a odvezla si věci, které chtěla.
Super, tak ať to hodí na papír a podepíší (u notáře je to zbytečně drahé, stačí nechat ověřit podpisy na magistrátu.) Např na stránkách zbynekmlcoch.cz jsou některé formuláře.
A ať se s ní domluví, aby mu hned podepsala rozvodové papíry, že se oba na rozvodu smluvili, víc jak půl roku spolu nevedou společnou domácnost (a přesně tam dát datum nebo aspoň měsíc, kdy se dohodli na rozvodu a začali žít každý za své!), že z manželství nevzešly žádné děti, nepožadují po sobě náhradu bydlení a mají upravené finance pro dobu po rozvodu (k tomu přiloží ten výše uvedený ověřený dokument) a že si přejí výslovně a oba, aby soud rozhodl o rozvodu manželství bez jejich přítomnosti (soud je může i přesto k rozvodu přizvat, ale opět je to na domluvě se soudcem) a nechá jí to podepsat už teď a podá to. Pokud ona souhlasí, nemusí četak na dobu trvání manželství jednoho roku.
Nicky26 píše:
Víceméně jsou dohodnutí,že on zůstává na baráku, nechá si na sebe hypotéku a ona po něm chce vyplatit jen nějaké peníze a odvezla si věci, které chtěla.
a co s tou hypotékou? on dokud ji nevyčerpá tak ji z toho nemůže vyloučit.
to ať sepíšou do toho zápisu s ověřenými podpisy. Pro rozvod pak stačí uvést, že se manželé dohodli o vypořádání pro dobu po rozvodu a přiložit ten dokument s ověřenými podpisy.
Nicky26 píše:
a co s tou hypotékou? on dokud ji nevyčerpá tak ji z toho nemůže vyloučit.
Ikdyž se na všem dohodnou, tak pokud nejsou manželé déle jak rok, nemůže být manželství rozvedeno bez zjišťování důvodu rozpadu.
A smlouvu o vypořádání SJM bych si sama nelajzla napsat ani náhodou, zvlášť pokud je tam majetek jako dům, hypotéka apod. Je fakt, že to pár tisíc stojí, ale ušetří to spoustu problémů do budoucnosti. Já jsem čerstvě rozvedená, právníky jsme měli oba, + - vše dohodnuto, ale stejně se smlouvy x krát opravovaly, dolaďovaly než jsme to podepsali.
A hypotéka - vyloučení spoludlužníka většinou banka dělá v okamžiku, kdy už rozvod nabl právní moci a dům je přepsán pouze na toho jednoho vlastníka. A banka ji určitě automaticky nemusí vyvázat, ale např. žádat jiného spoludlužníka. Není to až tak jednoduché.
je dohodnutý se svým bratrem,kterého chce vzít k sobě jako ručitele na hypotéku,aby na to banka přistoupila,když ude chtít manželku vyjmout. moc se v tomhle neorientuji, takže se snažím zjistit co nejvíce informací.