Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, chtěla bych se zeptat jestli nemáte někdo zkušenosti a rady..
Jsem 8 tt a už dva týdny mám problémy s trávením.. Prvně jsem myslela že jen střevní potíže, protože jsem měla bolení břicha a průjem, ale postupně se mi přidaly i těhotenské nevolnosti. Teď je mi celý den na zvracení, někdy zvracím, nemám vůbec chuť jíst a dokonce ani pít a když už náhodou něco sním, tak pak mám bolení břicha a řídkou stolici…
Bývá mi těžko i když sním třeba jen rohlík
Pořád se mi říhá ato i když celý den nic nejím.
Do toho se mi motá hlava a celkově je mi hrozně mizerně.
Nemáte někdo zkušenost?
Předem díky za rady..
mi kolem toho 8. tt pomáhalo často jíst, tak co 1.5-2hod, hlavně v těch vedrech pij, a nebo si dej vychlazený meloun, něco do sebe dostat musíš, ať neskončích v nemocnici na kapačkách
, můžeš taky zkusit ledově vychlazenou colu, nebo kofolu po lžičkách, nebo v lékárně prodávají zázvorové bonbony nebo lízátka, to by ti taky mohlo pomoct, zkus a uvidíš
, držím pěsti, ať ti je brzy líp a můžeš si to užívat.
Mě skončily nevolnosti kolem 12-13.týdne, ale někdo je má dýl…
Já zkušenosti mám bohaté. Začalo mi to ve 4.tt (ještě před termínem MS) a trvalo prakticky celé těhotenství. Naposledy jsem
týden před porodem. Ale od cca půlky těhotenství už to bylo mnohem lepší a mohla jsem fungovat skoro normálně.
Fungovalo na to jak kdy a jak co. Jak jsem objevila potravinu, která mi pomohla, tak za 2-3 dny už to neplatilo. Nejhůř mi bylo ze sladkého. Hodně pomáhala oloupaná jablka (ale jedině goldeny), ale taky ne vždy. A pozor na těžká jídla, bývalo mi zle třeba z bramboráku, i když týden předtím jsem ho měla a nic.
Vydrž (jak jsem tohle slovo nesnášela
), opravdu to stojí za to.
Ahojky vydrž to…ono to časem přestane.Já jsem u prvního těhu vůbec nemohla nic,co obsahovalo mléko.(sýry,jogurty a dokonce ani domácí koláče)moc mě to štvalo protože jsem na to měla pořád chuť.Vždy po ránu mi bylo tolik zle./Pak jsem se dočetla že je dobré,když si dáš než ráno vstaneš z postele(takže ještě v ní)kousek rohlíku.Fakt to pomáhá.
Já bych to nazvala pernamentní kocovinou
Byl výkon v sobě udržet cokoliv, zázvorový lízátka také na nic.Do 18.tt. Prostě jedině vydržet. Přesně touhle dobou minulý rok jsem to prožívala. Jestli ti to pomůže - nejsi v tom sama. ![]()
Ahojky, tak to jsme na tom hodně podobně, ale mi je blbě až k večeru, ráno pohodička a kolem 16.hodiny to začne a už nezvládnu pozřít nic, a když do sebe něco nasoukám, tak to vyhodím, zatím teda jediné, co v sobě udržím jsou rajčata a salátovky. Ale po těch mám zase brzo hlad. No kamárádka blila až taky téměř do porodu a taky až večer. Tak jsem sama zvědavá, jak dlouho to bude trvat
taky z toho mám nervy, protože přes den v tom horku moc hlad nemám a navečer bych sežrala slona, alespoň mám na všechno chuť, ale jak to strčím do pusy, tak se mi to tam žvejkne a konec.
zkusím se zeptat doktorky až půjdu na kontrolu, jestli na to není nějaká zázračná pilulka, i když se mi nechce do sebe cpát víc chemie, než je nutné.
holt, tělo je zhulákané hormonama, tak to musíme nějak vydržet
ahoj holky,tak mě je blbě když mám prázdný žaludek,už když ráno vstanu, musím si rychle něco dát, jinak vím, že pak budu trpět a i když nemám na nic chuť, tak do sebe musím něco nacpat.pak je mi dobře.věřtě tomu,že tím že nejíte protože nemáte na nic chuť je to mnohem horší.taky mi manžel koupil Gaviscon, má se brát po jídle a před spaním,taky pomáhá. A ještě zázvorový čaj (ginger).udržujte hlavně plnej žaludek a pořád pijte.já už se taky těším až mi to přestane ![]()
Puťula to se máš, já v sobě tenkrát neudržela absolutně nic. Přiznávám, že ani zuby jsem si nemohla čistit, protože i ten kartáček v puse mi dělal zle. Klepala jsem se a prostě fakt přetrpěla. ![]()
Ja jsem ted 9tt a uz od 4tt zvracim a mam ukrutne bolesti bricha, jsem unavena a nemam chut skoro na nic, z mecnych vyrobku se mi take dela spatne a kdyz se hodne napiji tak to jde take ven, casto trpim po vecerech na nadymani a mivam boleti hlavy snad kazdy den. Kazdym dnem ocekama, ze se to uz zlepsi, ja jsem dostala od doktorky zazvorove tabletky( ziju v zahranici) ale ty bohuzel brat nemuzu, protoze jdou okamzite ven. ![]()
Tohle asi bude zapříčiněné tím těhotenstvím. Já měla taky něco podobného. U mě se objevily problémy s trávením asi před půl rokem, paradoxně když jsem si začala hlídat stravu a začala zdravěji jíst. Zkoušela jsem jíst víc jogurtů kvůli probiotikům, které mají zlepšovat zažívání, ale pak jsem si přečetla článek, že bych musela těch jogurtů sníst kvanta, abych poznala nějaké zlepšení, tak jsem si nakonec pořídila probiotika s trávícími enzymy, které jsou zaměřené na lepší trávení a musím říct, že to pomohlo
Nevolnosti mám od 5tt. Taková permanentní kocovina. Dodneška jsem nezvracela - jen permanentně žaludek na vodě, občas malátnost, motání hlavy. Dnes jsem prvně musela zakleknout k míse
- ještě že jsem doma.
Jinak co pomáhá mě ty nevolnosti držet aspoň trošku pod kontrolou: ráno u postele mít něco k zakousnutí (sušenku, oloupaný připravený pomeranč) a pití. Ráno předtím než vstanu, tak to sníst a vypít, počkat tak 15 minut a pak teprve vstávat. Jinak přes den mi dělají dobře banány, Coca-Cola po malých dávkách, zázvorové cucací pastilky, vařené brambory smíchané s mrkvovým salátem (divná kombinace, ale funguje
). Ještě zkusím ovocné dřeně-to jsem ještě netestovala.