Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Taky máte v podvečer každý den ve stejnou dobu problém uspat miminko?
Miminku je 7.týdnů a už 3.týdny ve stejnou dobu každý den od 17:30-21:00 je problém se spaním doprovázený pláčem a vzteklinou. Nic nepomáhá (houpání, tišení, kočárek, míč..) jedině prso - chvilku saje pak usne a zase se vzbudí. Takhle se to opakuje než cca po hodině se začne odtrhávat od prsa a vztekat, protože prso už po hodině tak hodně neteče jak by chtělo. Tak dám druhé a lehnu si s ní a kojíme vleže tam je šance usnutí. Tohle se opakuje každý den ve stejnou dobu. Jinak od 21h zabere s spinká krásně v noci a kojime po 4-5hodinách v noci. Čím to je? Růstem? Vývojem?
Dá se tomu nějak předejit? Máte zkušenost?
Díky
@a.n.o.n.y.m.o.u.s.0 píše: Více
Když je problém usnout, tak proč nutit spát? Řešila jsem spaní podle únavy. Ne podle času ![]()
Na to je milion teorii, nektere deti to tak maji - anglicky se tomu rika witching hour, tuhle tady nekdo psal i cesky nazev…jedna z teorii je pretizena nervova soustava…dalsi ze si dite dela trochu zasoby a chce tohle prodlouzene kojeni…tezko rict, vetsinou to casem prejde.
Moje rada - udelej si pohodli na sedacce nebo v posteli, mej po ruce nejake jidlo a piti, nasad dite na prso, pust si nejaky podcast nebo serial…s tim nema cenu bojovat ![]()
@Dahlia0409 píše: Více
Souhlas. Já nikdy neuspávala cíleně, to až déle. Většinou syn spal venku při procházce, to jsme někdy přišli až večer, takže pak až prostě zas usnul doma. Já byla venku pořád, doma to bylo dlouhé.
@nikitice píše: Více
Tak, jsem byla většinou 2× venku na procházce, syn spal i 3h, někdy jsem ho budila, aby nespal moc dlouho a pak už spal doma. Nemělo smysl uspavat na sílu. Až byla potřeba, tak prostě usnul ![]()
@Dahlia0409
Nechci vyloženě aby spala, jen ji utišit jakkoliv aby neplakala. Už nevím jak a čím ji v tuhle dobu utišit.
@Beruska999999
Už jsem si to našla, jsem ráda, že nejsem sama a že je to normální. Nic by mi nevadilo jen ten pláč a vztekání. Prsa mám už bolavá jak se od nich vzteky odtrhne vždycky.
@a.n.o.n.y.m.o.u.s.0 píše: Více
A dudlik by nevzal? Ono se dnes sice kolem tech dudliku diskutuje, ale ja je prave pro tyto ucely pouzivala, kdyz uz mi to prsa nedavala…a obe deti se mi oddudlikovaly brzy a samy bez problemu ![]()
@Beruska999999 píše: Více
Dudlík, šátek, kontakt, vyzkoušet, něco jistě zabere ![]()
@Dahlia0409 píše: Více
No ja vim, ze na moje zabiralo fakt je nechat na sobe lezet a dudlat…par tydnu jsem holt kempovala kazdy podvecer na sedacce
Ale prave, kdyz uz prsa mela dost, propasovala jsem dudel.
Starsi byl bez dudle v 8 mesicich, mladsi snad ve 3-4 dokonce…ale pomohlo to v tech tydnech intenzivni potreby dudlani. Hlavne mladsi pribyval rekordne i tak nastesti.
@Beruska999999 ne, je tak vztekla a pláče, že ani dudlik ani prso v jednu chvili nechce.
@Dahlia0409 zabere jen na chvilku. Napadl mě ještě hojdavak koupit.