Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím maminky,
jdu si pro radu nebo alespoň popovídat. Máme sedmitýdenní miminko, které spí málo a v krátkých intervalech.
Přes den se budí po půl hodině, uspáváme na balonu nebo v ruce. V kočárku často neusne, když už spí taky krátký cyklus, nosítko se jí většinou nelíbí. V hojdavaku je klidná, ale neusne. Spí v zavinovačce, ale není úplne stažená, to nenávidí. Hodně se totiž uklidňuje ručičkami. Jsou dny, kdy spí přes den třeba jen 2-4 hodiny.
V noci má většinou jeden dvouhodinový spánek a pak jedeme po hodině, někdy po půl.
Od porodnice máme problém s kojením. Nechce se pořádně přisát. Je to vždy boj, střídám prsa, polohy a kojím často, aby se napila. U prsu neusne, dokojí se většinou navztekaná. Naštěstí přibírá. Byly týdny, kdy jsem padala na pusu vyčerpáním. Protože spánek je krátký a ještě kojení trochu stres.
Zažila jste to některá taky, pomohlo vám něco lépe vychytat spánek? Vím, že být maminkou je náročné, ale tenhle koloběh je šílený. Snažím se spát před den, když spí, ale jak se budí i po půl hodině někdy mě to ještě víc rozloží.
Děkuju předem
Spánek jsem vychytala pomocí bílého šumu. Půl hodina je ještě dobrá, ten můj se budil po 5 minutách… Bylo to šílený, ale bílý šum skutečně pomohl.
Měli jsme aplikaci v mobilu, nejlíp spal u zvuku dálnice, dávala jsem i do kočárku a hezky nahlas. Konečně spal „jak mimino“ ![]()
@Whitedog píše: Více
Šum bohužel taky nezabíral.
Fuuu, to je teda masakr. Aspoň, že vám to zabralo ![]()
Jop, nektere deti jsou nespave, moje prvni pres den spala 5-30min, pricemz ty nizsi cisla byly castejsi, aspon teda v noci jela po 3h jak hodinky ![]()
u nas pomahalo drncani, takze bud skakani na mici, nebo kocarkem po tankodromu… bily sum jsme moc nezkouseli, vadilo mi to
a po roce uz pres den nespala vubec ![]()
@maminaAJ píše: Více
U nás bohužel ani ta noc není lepší. Za 3 hodinky bych byla vděčná.
@Cleo_cleo píše: Více
to je mi jasne, ja byla jen ta matka co si za den nestihla ani skocit na wc ci se najist… v noci teda mrnavka chodila spat bezne o pulnoci, pokud prdiky tak ve dve v noci s revem pres pul ulice, bylo leto, se svitanim jsme chodili spat, pred pulnoci jsem drandila s kocarkem po ulici, po pulnoci po pavlaci… ale zas si prispala (a my s ni) rano (krom kojeni), vstavali jsme pred obedem…
jo vlastne bylo neco u ceho spala pres den a dlouho, spani venku v kocarku pri nizkych teplotach, rekneme 5-10C, coz se s kvetnovym mimcem povedlo az v rijnu…
u vas bych se zamerila i na to kojeni, u prsa by mimca mela uspavat dobre, pokud nejsou prdiky, mozna az tohle vychytate tak i to spani se trosku zlepsi… neni to vase mimco neklidne kvuli prdikum?
zapoj chlapa, povolej rodinu kamaradky, pokud dite udas v kocarku (co ze nespi, ale aby aspon nervalo) tak spi aspon pres den, a dopuj se vitaminy a zivinami, musis byt strasne vycerpana, cokoliv co ti pomuze ![]()
jo vlastne jsem zkusila jeste na YouTube nejakou ukolebavku na x hodin, coby bily pro me snesitelny sum, to neslo, usnula bych driv nez to dite ![]()
Taky jsme meli takove obdobi kolem 6. tydne a dal.. chtelo to proste jen prezit
byly i dny, kdy spal jen po 5 minutach, takze mu to za cely den dalo treba pul hodiny az hodinu. Zlepsilo se to vyrazne, tak od 5. mesice spi krasne pres den, veskere spanky v kocarku. Noci stale nic moc, ale neresim, casem to bude lepsi
@maminaAJ píše: Více
Moc diky za sdileni. Jste to tedy meli pekne narocne ![]()
Ja si furt snahim rikat, ze jdeme postupne den po dni a ono to bude postupne lepsi, ale zatim to ma teda sestupnou tendenci a ta doba spanku se snizuje.
Kojeni je samozrejme ta alfa a omega, tam bojujem stale, vzdat to ale jeste nechci. Prijde mi, jako by nebyla dosyta nakojena a mozna proto se budi? Podle pediatra vse ok, protoze ten holt vidi prospivajici miminko a tudiz je to dobry (a tuk tuk samozrejme za to, ze prospiva).
No je to jizda ![]()
@Luminance píše: Více
Fuuu, paty mesic mi zatim prijde, ze je v nedohlednu. Jdu se obrnit ![]()
Spanek je věda. Moji kluci se mi taky hodně budili (a budí) a spali (spí) spíš méně obecně. Starší si relativně brzo odboural denní spanek. Mladsimu je čerstvě rok. V noci je vzhůru každou chvíli, od pul roku spal spíše patnactiminutovky za den, dvě nebo tři. Celkově je tedy strašně nevyzpytatelný a každý den spí jinak, ted už zvládá spat i hodinu v kuse pres den. Nekdy spí dvakrat, nekdy jednou. Třeba vcera měl jeden spanek, kdy se probudil v 11 dopo a za celý den uz se nám ho nepodařilo uspat a usnul v pul 10 večer po dlouhém uspávání
a vstaval rano po páté
Od narození jsme tedy u obou bojovali s velkou drazdivostí.
@Cleo_cleo píše: Více
jj, jak mimco prospiva tak vse okolo jsou jen neprijemnosti ![]()
nevim jak poznat ze mimco ma stale hlad… snad ze se nechce samo pustit a porad zkousi sat? nebo po kojeni odsat jestli vytahlo vse? to by samozrejme slo vyresit po kojeni jeste dokrmenim z flasky (ci pres prst ci hadickou vedle bradavky pokud se bojime o kojeni) ale trapit te takovymi experimenty kdyz meles ze setrvacnosti?
ono to mimco z toho opravdu vyroste..
nezminujes ze by nejak extra brecelo (takove to drazdive miminko, napr kiss syndrom), tak asi je to opravdu jen o vytrvalosti…
opatruj se, vse co muzes deleguj a hlavne nerid auto… at se ti nic nestane ![]()
Ahoj, měla jsem to samé, spánek po půlhodinových intervalech 3× za den od narození, nevěřila jsem, že miminko může spát tak málo. V noci hrůza, děs, neustále buzení. Špatně prisavani, že jsem kojení vzdala.
No a pak jsme šly v osmi měsících na Osteodynamiku, kde byla zjištěna blokáda krční páteře, která přesně toto způsobuje, šly jsme dohromady asi 5× a byl klid.