Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Moje dítě od narození spalo jen 21 - 5 hodin, přes den nic. Víc naspí jako puberťák, pokud ráno nemusí vstávat ![]()
Každé dítě má jinou potřebu spánku, řídila bych se dítkem a nesnažila se je nacpat do svých představ.
To je straaasne individualni…a může se ten spánek i strašně rychle měnit…moje starší je celkem spáč..v 7m spala 3× denně cca od 8 do 10, od 12 do 3 a pak ještě od 17 do 19..po té 7 se najedli, vykoupala, vzalamlahev s mlíkem a ve 20h už zase většinou spala…je teda pravda že vstávala v 5 ráno…ale právě nějak cca v 8m pak přešla na 2 spánky kdy spala od 9 do 11 a pak od cca 14:30 do 17:30…opět se najedla, vykoupala, vzala mlíko a ve 20h už spala..vstávala pak v 7…spala celou noc bez probuzení…v 11m pak přešla na 1 spánek..kdy spala od 12 do 15h a pak večer usínala kolem 19h a vstávala mezi 7-8… To už ji pak vydrželo až do cca 2 let, kdy prestala spát přes den…
Mladší ten spal méně…měl ty denní spánky většinou jen kolem 20 -30 minut a v 7m spal klidně i 4× za den…jediný kdy si zdrimnul déle bylo když jsem ho v poledne dala do kočáru a šli jsme jezdit což bylo teda hlavně kvůli spánku starší (mám děti od sebe rok a kousek)..tak to spal dokud sme jezdili…ale když se zastavilo tak se většinou vzbudil..max bylo tak 60 minut…večer chodil spát kolem 7 a budil se cca co 2h chtěl prebalit, napít čaje a znovu ukolébat ke spánku. Ještě taky dělal to že měl v noci bdělé okno..někdy 2h, někdy i 4h…kolem 6 pak už vstával…navíc v té době měla starsi období kdy se budila třeba 3× za noc s řevem a nesla utisit…asi noční desy…tohle bylo pro mě nejhorší období kdy jsem spala třeba jen 3-4h denně a ješte třeba jen po půlhodině…naštěstí se ten noční spánek u mladšího cca po 2m začal zlepšovat, a i přes den začal spát déle a pravidelněji…
Dcera má 8měsíců a včera večer usnula až ve 22h, dnes spala 2× 30min a teď snad spí…mění se to, každý den je jiný, v autě usíná, v kočárku se lehce vzbudí, pokud je někde hluk…snažím se jí dát 2× za den spát, ale dnes to byly boje…uvidíme zítra…
Takhle, pokud ji to nedělá neplechu v nočním spánku, tak bych to neřešila.
Mám sedmimesicniho chlapečka a spanek se mu mění někdy si dá 4 a někdy jen 2 spanky přes den. Proste dle programu, aktivity, aktuální nálady. Také podle toho jestli někam jedeme autem nebo v kočárku atp.
Sleduj spíše známky únavy. Jakmile se mudlá nebo zívá, tak sup spinkat, ať se ti nepřetáhne.
Cca do 15h nech spát jak dlouho potrebuje, od té 16. hodiny bych to drobným hlukem nebo pohlazenim trosku korigovala max na 40 min.
Ale jestli ti spí v noci, tak ji nech. Jsou děti, které to potřebuji pevně nastavené jinak v noci šílí a pak jsou spači kterým je to jedno a prospí se do nočního spánku ![]()
Holky, zajima me, jak vase deti spi v rozmezi 7-10mesicu. Moje mala byla jak stroj, spinkala 10:00-11:30 a od 14:30 pul hodiny. Spinkat šla v 19:00. Posledni dny je to úplně jinak - v 10;00 neusne, ale spíše později (je starší, tak chápu, že se natahuje bdělé okno) ale pokud nejdeme ven, tak odpo kolem 15:00 ji už doma neuspím, nutné dodat, že spat se ji nechce - hraje si, směje se, dovádí. Možná blbý dotaz - uspávali byste i přesto?
Například jízdou v kočárku? Vím, že tam by na chvílí usnula, ale upřímně se mi nechce být ve stresu, abych s ní každý den ve stejný čas byla na procházce. Dopoledne ani večer nemá problém spát v postýlce.
Vůbec nevím, zda to mám řešit, nebo ne.
Mám ji za každou cenu odpoledne uspávat, nebo to nechat být? Ja teda dnes nevim, zda do 19:00 vydrží, ale už se stalo, že vydržela….
Chci se jen vyvarovat toho, aby mi tu skakala po hlave jeste v 21:00, takze nechci aby spala v 17:00…
Jak jste to se spanky meli vy? Kolik toho deti naspali? A jak moc? Kdy byl posledni spanek?