Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, můj dotaz směřuje k rodičům, kterým dítě vstává kolem 7h a má průměrnou potřebu spánku. V kolik chodí takto malé dítě spinkat? Syn dřív spával takto klasicky nad ránem, ale pak asi prodělal nějakou tu regresy, jelikož se jednu dobu budil co 2 hodiny a zrovna se nějak i přehazoval čas a od té doby padne 6.14 ráno a je ready. Někdy i v 5.40. Jde mi o to, aby se ta 5h nestala pravidlem. Nepamatuju si, v kolik chodil spávat předtím. Ted kolem cca 19h- 19.30h. Já si totiž nějak nevím rady s tím odpoledním spánkem. Max kdy vydrží vzhůru jsou dvě hodinky a když vstane v 16h nebo v 17h a chtěla bych mu dát pozdější večerku, v kolik bych ho měla ještě uložit a na jak dlouho. Režim v podstatě kromě nočního spánku nemáme, chodí spát jak potřebuje, někdy dá krátký spánek, někdy dlouhý. Já si bohužel uhnala i poporodní depresi, protože jako malinký moc nespal a jenom plakal, nakonec je z něj alergik a po vyřešení hlavní příčiny, je to zlatý mimino, ale potřebovala bych občas spát ráno ještě chviličku, i když jsem v posteli už snad v devět večer. O nějaké večerní psychohygieně si můžu nechat zdát. Jasně, ještě se to několikrát změní, ale hledám inspiraci, jak nastavit večerní rutinu alespoň teď.
@Sienim píše: Více
Syn naopak usínal vždy pozdě. Myšleno tak, že opravdu už pak spal X hodin, nebo celou noc. Dřív než o půlnoci to nebylo. Ale zase celou dobu vstáváme kolem 9h ráno ![]()
Každé dítě je jiné. Dcera zásadně nechodila večer spát před 22:30, vstávala kolem 7 a ještě ve dvou letech měla polední spánek. Syn v roce a půl vstává o půl 7, v pul 10 na dvě hodiny usne a pak jde spát kolem půl 8-8 večer. Někdy se v noci po půlnoci vzbudí na mléko, někdy ne. Jako miminko kolem těch 5 měsíců byl vždy 3 hodinky vzhůru, pak hodinu spal, usínal v 9 večer, budil se o půlnoci, v půl 4 a v 7 byl vzhůru finálně.
A klid, srovná se to
Dcera měla jednu chvilku období, že usilana kolem půlnoci, sice spala celou noc ale už v 6 stepovala u postele, že si jdeme hrát. Dneska usne dřív jak mladší brácha, kolikrát vážně „po večerníčku“ a v půl 8 ji taham z postele násilím ![]()
Jakmile usne přes den, vykašli se na všechno a zdrimni si taky ![]()
Tak dcera mi do roku usinala až tak kolem 22.h a vstávala mezi 6-7.
Nějaká pravidelná večerka začala fungovat až v 1,5r, ale tam uspavani trvalo klidně 1-2h, vlastně na 100% to funguje až od té doby, co nemá denní spánek (od 22m), kdy opravdu v 8 zalehne a 8:10 spí.