Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobry den, uz si nevim rady dcera 21 měsícu se kolem 3-4 hodiny ranni vzbudi strašně brečí a odmítá cokoliv dudlik nic nechce a breci i pres pul hodiny je vztekla neustale mi pritom chce ubližovat uz fakt nevim poradi mi nekdo co se sni deje ![]()
Ahoj, mně tohle také dělala dcera mezi 1 a 2 rokem, jste v tom věku. Jde o nervový vývoj, děti v noci mají tzv noční běsy. Jediné, co se dalo dělat, aby pravidelně nebudila ostatní děti a manžela, vzít ji a jít do obýváku. Nosit a chodit po tme v ložnici nikam nevedlo. Rozsvítit lampičku a pustit pohádku. Pamatuju si, že milovala opery, tak tančila v půl druhé na prodanou nevěstu
Probudilo ji to dokonale. Byla vzhůru obvykle hodinu, hodinu a půl a pak se mi jí podařilo znovu uspat u prsu. Kojila jsem kvůli tomu do 2 let, než začla spát celou noc vkuse. Ony ty děti neví, že mlátí ručičkami kolem sebe, i když už jsou v sedu a nám se zdají vzhůru, tak nejsou. Je to nejnáročnější období kvůli nevyspání, ale projde tím plno děti. Držím palce. Jde o to přečkat další etapu vývoje ![]()
Zpracovavá vjemy z předešlého dne. Zruš jakékoliv koukání (mobil, tablet, televize), pokud na nic nekouká, tak vydrž matko.
@Lucie1222 noční besy, prejde to. Ty chovej, nebo si ji pritul, bud na blizku. Dudlik ani nic jiného bych ji nedavala.
Zkus homeopatika CINA - Noční můry a děsy: dítě špatně spí, spánek je neklidný, má zlé sny a noční můry, při kterých se probudí, je vyděšené, křičí a pláče. Ve spánku sebou hází a kope nohama.
Dávkování: 15 C večer před spaním.
Nocni desy jsiu, kdyz je mezi bdelym stavem a spankem. Ona spi, proto te nevnima a zaroven neco dela, tedy breci. Zkus ji znovu uspat, hlsdit ji, hlavne nebudit. Neni schopna se vzbudit, jeji mozek ji to nedovoli. Hodne sil.
Noční děsy ano, zpracovává zážitky a nové dovednosti a promítá si co zažila.
Dcera má 2,5 roku a okolo těch 20 měsíců se to začalo stávat. Z 50% případů tam ani nejdeme, není vzhůru, neví o sobě a za pár sekund si zase lehne a spí dále. Když už má ale otevřené oči, tak jdeme a chvíli chováme, ale nemluvíme na ni a neinteraktujeme vůbec, aby se nevzbudila úplně.
Dcera, stejný vek, děla mi asi měsíc to samé. Ma obecně špatný spánek od narozeni, navíc podobné stavy se jí občas objevovaly, ale teď je to pravidelně každou noc. Budí se každých cca 30 min., naříká, kňourá (to ještě pomuže hlazení, zpívání), pak ale přijde minimálně jednou za noc jakási ataka, kdy jen neutěšitelně brečí, volá pořád „mama, mama“, ale nenechá na sebe sáhnout, ani pochovat - to je pak celé ještě horší a musím jen pasivně čekat, až to přejde. Ani nemůžu poznat, jestli je v tu chvíli vůbec ve bdělém stavu…
Nocni děs, hned kup kapky magne B6, pomohlo nám hned druhou noc. Od té doby se to uklidnilo, příznivě působí na NS.