Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Vypařila jsem se protože by se mi pověsil za nohu. Není to že by stál v koutě a brecel. Ale že se na mě pověsí jako klíště, a těžko ho odtrhnu aniž bych mu zavřela a zdrhla před nosem.
Tak musi pomoct ucitelka a dite si vzit treba do naruce.
Nevyparovat se!!
@Svistice píše:
A ty neumíš odpojit ani ne tříleté dítě a předat ho učitelce bez toho, aniž bys musela beze slova mizet?
Ne neumím. Asi nemáš dítě které ti rve tričko jak blázen, a není schopný se pustit. Nehledě na to že nemám jedno dítě… Tohle dělá i u lékaře, a je naprosto se vším seznamem… Křečovitě se drží, a nepustí div mi nerozerve tričko.
@Gortyna píše:
Jo proto náš chodí do soukromé, kde jsem 14 dní chodila s ním na zvykacku a jednou jsem po domluvě odešla na hodinu a už po půl hodině mi psali ať přijdu že to nedává a když jsem přišla tak jsem si sedla ke stolu mezi ostatní děti, všichni byli v klidu i ten můj, všiml si mě po chvíli a pak spustil pláč. Společně jsme vymysleli adaptaci a do 14 dnů kompletně a bez problémů naučen na školku a je tam dodnes
My jsme po 14 dnech teprve u oběda.
Jinak ano, utíkat se nemá, tím myslím rodiče. Rozloučení i přes řev po mě taky leze, ale předám do náruče a jdu aby mě viděl. Ale zas taková hysterka není ten můj, navíc nemluví jen ano a ne
to si sedne, ale zkusit trošku s citem.
@pikola píše:
Já tenhle postup tak nemám ráda, díky bohu za Německo kdy se děti zvykají na školku postupně s rodičem a ne že se tam dítě nechá půl dnejo asi to bude lepší, já mám taky hrozný pocit když ho slyším někdy brečet, ale vím že je to jen co vypadnu za roh.
Některé děti to zvládají hůř a některé líp, ale ve finále tam chodí pak většina ráda.
souhlasím. Jen není to pouze v zahraničí. V naší skvělé státní české školce to bylo stejně. První dny adaptační - rodič mohl jít s dítětem do třídy, být tam jak dlouho chtěl / jak dítě potřebovalo, vyzvednout si ho kdykoliv i kdyby to poprvé bylo jen na půl hoďky.
Zakladatelko, myslím si, že byla chyba, že ses „prostě vypařila“ ![]()
I v Čechách v dobrých školkách probíhají zvykací týdny. Vystřídali jsme několik institucí, státní i soukromé (nezáměrně, prostě to tak vyšlo - stěhování, nástup do práce atd.) a vždy první týden tihle malí špunti chodili na 1-2 hodinky, rodiče mohli zůstat, po svačince domů. Následující týden do oběda a až pak, pokud dítě zvládalo, i na spánek. Tohle vypaření je vážně špatně, teď už to víš. Zítra mu řekni, jak bude celý den probíhat, kdy přesně pro něj přijdeš a že se nemusí bát, že bys ho tam nechala. A pokud se na tebe pověsí (nebylo by to nic neobvyklého, ode mě dceru jednu dobu taky učitelky odtrhávaly plačící) tak se domluvit, že ti učitelka napíše, až se uklidní. Obvykle stačí pár (desítek) minut a dítě si na tebe ani nevzpomene. A to dokonce ani to, co dělá ráno oscarové scény ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky, tak maly dnes poprvé ve školce (2,5r). Tesil se, držel se mě jak klíště. Pak mu učitelka ukázala hračky, tak jsem se vypařila. Šla jsem pro nej poobede a prý brečel zhruba dve hodiny, pak šli ven a bylo to v pohodě. Najedl se, a s učitelkou i trochu komunikoval. No mám z toho hrozný pocit.Přejde to?
Kdysi si pamatuji ve skolce takove deticky, v satne hysterak, nemohli mamu pustit jako vystup hodny Narodniho divadla, tresouci se mama odesla, ditko, usmev pohoda a pak rvalo, ze nechce domu.
@unuděná píše:
I v Čechách v dobrých školkách probíhají zvykací týdny. Vystřídali jsme několik institucí, státní i soukromé (nezáměrně, prostě to tak vyšlo - stěhování, nástup do práce atd.) a vždy první týden tihle malí špunti chodili na 1-2 hodinky, rodiče mohli zůstat, po svačince domů. Následující týden do oběda a až pak, pokud dítě zvládalo, i na spánek. Tohle vypaření je vážně špatně, teď už to víš. Zítra mu řekni, jak bude celý den probíhat, kdy přesně pro něj přijdeš a že se nemusí bát, že bys ho tam nechala. A pokud se na tebe pověsí (nebylo by to nic neobvyklého, ode mě dceru jednu dobu taky učitelky odtrhávaly plačící) tak se domluvit, že ti učitelka napíše, až se uklidní. Obvykle stačí pár (desítek) minut a dítě si na tebe ani nevzpomene. A to dokonce ani to, co dělá ráno oscarové scény
Ano přesně takto to teď má syn. A dneska jsem byla ráda, že byl jen tak krátkou dobu, ať si zvykne na tu změnu
@lilith1 píše:
Kdysi si pamatuji ve skolce takove deticky, v satne hysterak, nemohli mamu pustit jako vystup hodny Narodniho divadla, tresouci se mama odesla, ditko, usmev pohoda a pak rvalo, ze nechce domu.
To je skoro můj syn, od probuzení až do šatny řev a že nechce do školky, stačí zavřít dveře a je ticho a jde si hrát. Prostě „hraje na city“
ale teda nikdy nebrečí, že nechce domů, to se dycky rozběhne, vběhne do náručí a hurá domů ![]()
@Anonymní píše:
Ne neumím. Asi nemáš dítě které ti rve tričko jak blázen, a není schopný se pustit. Nehledě na to že nemám jedno dítě… Tohle dělá i u lékaře, a je naprosto se vším seznamem… Křečovitě se drží, a nepustí div mi nerozerve tričko.
A musi tam byt…?
Jestli mas mimino, nech ho doma.
@lilith1 píše:
To byl prý můj případ. Řev, že nechci do školky a chvíli jsem tam i brečela. Pak si pro mě mamka přišla a řvala jsem, že nechci domů a celou cestu zpátky. Až teď mi dochází, jakej chudák mamka byla. ![]()
@Anonymní píše:
No a od narození když jsi někam šla, tak zdrhass?
@Anonymní píše:
Mame to hodne podobne, ale neboj, ony si ucitelky poradi. Proste predat, rozloucit se co mozna nejrychleji. U nas to bylo predanim z naruce do naruce a taky to obcas bylo hodne narocny. Ale prestal rvat, hned co prosel dverma. Takze neboj, to si sedne.
@Bubla Bůčková píše:
No a od narození když jsi někam šla, tak zdrhass?
A jak to dal Malej u vás? Povídej přeháněj ![]()
@ludmilaadamkova já mám mazaka, chodí už rok a půl. teda pět dní v měsíci kvůli nemocem
Ale jako byl už 60krat třeba no
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.