Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak já pořád řeším boty. Budu teď chtít po ortopedovi, aby mi vypsal poukaz na obuv, syn 5 let má valgozitu kotníků, od 3 let nám píše vložky a cvičení a trvá i na kvalitních botách. Já už jsem z toho zoufalá, jelikož sehnat dobré boty není jen tak a už vůbec ne ve velikosti 30. Kotníkáče jsou většinou do vel. 27. A jiné prvky, na kterých on trvá, že má obuv splňovat. No, tak jsem se rozhodla, že koupím vyloženě ortopedickou obuv - sériovou u speciálky, kterou mi vyrobí na základě poukazu. Já si teď říkám, že jsem občas zaslechla takové zprávy, jakože doktor nechce napsat poukaz a pod., tak by mne zajímalo, proč by nenapsal? Pokud přece má dítě danou nějakou vadu, tak je přece na místě, aby dostal kvalitní obuv, a pokud je na tu obuv příspěvek od pojišťovny, tak proč ho nemít. Doktor má za to nějaký postih nebo něco, že by se mohl zdráhat napsat
Máte někdo zkušenosti?
Tak to si pockam na odpovedi. Resim taky ted aktualne s nasim ortopedem.
No já slyšela, že za takovýhle „bonusy“ má „trestný body“ od pojišťovny, páč ta to proplácí… Ale co je na tom pravdy, to netuším
@Krkael píše:
No já slyšela, že za takovýhle „bonusy“ má „trestný body“ od pojišťovny, páč ta to proplácí… Ale co je na tom pravdy, to netuším
Přesně tak.-my jsme také chtěli poukaz na botky, náš ortoped odmítl napsat poukaz, že by to před pojišťvnou neuhájil
Normálně jsem si drze obtelefonovala ortopedy, který by to napsal. Jeden z 20 se našel ![]()
@jannina1 píše:
Přesně tak.-my jsme také chtěli poukaz na botky, náš ortoped odmítl napsat poukaz, že by to před pojišťvnou neuhájilNormálně jsem si drze obtelefonovala ortopedy, který by to napsal. Jeden z 20 se našel
Masakr.. My teda máme ortopeda známýho, tak ten by to na nás v případě nutnosti snad ani nezkoušel ![]()
No to mě neříkejte, tak na co se pak ty poukazy píšou? Posledně jsem měla napsány boty pro dceru, chodí k jinému ortopedovi, poukaz napsal a já s poukazem šla na pojišťovnu osobně, tam mi jej potvrdili a potvrzené předala výrobci. Přece když to jednou pojišťovna schválí, tak nemůže nějak finančně stíhat ortopeda ![]()
A co mě řekl tenkrát ortoped, tak že mi to napíše ale že to musí hlavně schválit pojišťovna ![]()
Aby ortoped napal poukaz na boty, tak za prvé dg. musí být taková, aby mu dovolila boty napsat. I když občas je to nelogické, že zdravotní obuv dítě potřebje, ale napsat opravdu nelze.
A za druhé-lékaři mají limity-ty vycházejí z předchozího roku.Tzn. za kolik napsal ortopedické pomůcky v roce 2013,tak za tolik může napsat i letos. Pokud tuto částku překročí, tak mu peníze strhnou z jeho příjmů.
No a jak jsem tam šla, tak jsem už v hlavě měla spoustu argumentů, jak se budu obhajovat, že ty boty chci ( dcera má trochu jinou vadu ), ale nikdo nic neřekl, dala jsem to slečně u okýnka, ta to odnesla reviznímu lékaři a donesla potvrzené. To, že by to třeba nechtěla odsouhlasit pojišťovna chápu, ale proč ortoped to právě ne.
Záleží na tom zda na danou diagnozu (a jak závažný je stav) vůbec lze napsat poukaz na ortopedickou pomůcku a dále to většinou podléhá schválení revizním lékařem (to je lékař pojišťovny, pokud ten neschválí, tak pojišťovna prostě nezaplatí).
Tak předpokládám, že klasická ortopedická obuv sériová je na plochou nohu a valgozitu kotníků, na co jiného. Na závažnější vady je pak samozřejmě bota ortopedická individuální dělaná na míru. Na tu je příspěvek od pojišťovny 2000