Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky u syna ve školce se objevila spála. Ne v jejich třádě ale vedle. Myslíte, že bych ho měla nechat radši doma, nebo je lepší aby to dostal a měl imunitu jako u neštovic?
jak vysoká je pravděpodobnost nákazy pokud tam bude dál chodit? A jaký je potom pruběh té nemoci a příznaky? Máte zkušenosti? Díky
@mikky jestliže se už objevila, je asi pozdě nechávat dítko doma
protože děti se nakazí od infekčního - pravděpodobnost? jak ukoho. U nás proběhly 3 vlny neštovic, přímý kontakt, kluk chytil až tu 4tou
se spálou je to podobné..
@mikky Ale těch kmenů je několik, takže doživotní imunitu proti všem kmenům. leda až je všechny prodělá. To si vůbec nedokážu představit.
Teď už je stejně pozdě. Teď už zbývá jen čekat.
Spala se muze opakovat, pletes si to se spalnickama. Klidne ho doma nech, jestli muzes, bud ji nechytil, tak se aspon nenakazi, nebo uz ji ma.
U kluka se projevila ve skole na lyzaku, byli tusim dva tri ze tridy, nikoho jinyho to snad neskolilo…putoval rovnou k babicce, aby nenakazil sourozence.
@mikky My teď spálu měli (kluci i já) a kdybych mohla, tak budu raději, abychom ji nechytili, skoro 3 týdny doma… Jinak nepočítej, že pokud ji proděláte, že ji znova nechytnete, naše mudra mě na to upozorňovala, že na to nevzniká imunita jako třeba u neštovic. Musím říct, že i já jako malá jsem ji měla několikrát a teď ji mám znovu.
Jojo spala byla ted i u nas ve skolce a malou sem nechala doma. Je to nemoc na dlouho a muze se chytit i nekolikrat takze je uplne zbytecny ji chytit kdyz nemusi. Jako dite jsem ji mela nekolikrat a tenkrat se s tim muselo byt v nemocnici, opruz.
@valkil u nas dokonce najednou spala, nestovice a vsi
nestovice uz jsme meli, ostatni nechceme
doufam, ze pristi tyden uz tam nikdo nakazeny nebude
Spala se muze opakovat a opakuje. Dcera ji mela v listopadu a v lednu znovu.
U nás ve školce taky spála, a ne přímo ve třídě…nechala sem malou doma…spála je hnus ![]()
Zdravím, chtěla bych se zeptat, jestli nemusíte, jak dlouho má smysl nechat dítě doma aby spali nechytlo? Kluci byli doma celý minulý týden a teď taky, oba měli ATB. Zítra už konečně měli jít, ale ve školce se objevila spala. Cedule o tom tam visí teď od pondělka, takže se to tam zjevilo někdy bez prázdnin (minulý tyden). Určitě je nechám doma dnes a zítra, ale měla bych i někdy příští týden? To asi nejde určit, jak dlouho si to tam budou předávat, že? Nerada bych je hned cpala dalším ATB, nehledě na to, že po skoro 2 týdnech doma už mi hrabe a jim taky. Díky za postřehy.
@chaela píše:
Zdravím, chtěla bych se zeptat, jestli nemusíte, jak dlouho má smysl nechat dítě doma aby spali nechytlo? Kluci byli doma celý minulý týden a teď taky, oba měli ATB. Zítra už konečně měli jít, ale ve školce se objevila spala. Cedule o tom tam visí teď od pondělka, takže se to tam zjevilo někdy bez prázdnin (minulý tyden). Určitě je nechám doma dnes a zítra, ale měla bych i někdy příští týden? To asi nejde určit, jak dlouho si to tam budou předávat, že? Nerada bych je hned cpala dalším ATB, nehledě na to, že po skoro 2 týdnech doma už mi hrabe a jim taky. Díky za postřehy.
Ahoj, nedávno jsem řešila to samé. Pošli je do školky.
Pediatr říkal že tomu prostě nezabráníš. To by se musela školka zavřít na půl roku aby všechny děti prošli inkubací..
Vždyť to muz chytnout všude. tyhle preventivní Blazneni nechápu. pak jsou děti akorát skleníkovky ![]()
@hulala kluci rozhodně nejsou žádný skleníkový květiny, naopak, do školky chodí i s nachlazením (U nás se to může), venku lítají v kaluzich, blate, dešti…akorát nemám potřebu je fakt jednema ATB za druhyma. Minulý týden jedny dojedli a nechci je hned vystavit riziku, že budou mít další. Ze zase začnou kašlat a smrkat po jednom dni ve školce, to je mi jasný, ale spala je něco jinýho…Navíc mám doma mimino, u něj by to asi taky nebylo ideální, taková nemoc.
@chaela spála má inkubační dobu 2-5 dní. Bohužel ty děti můžou být v různé fázi, mohou to chytit kdekoliv a hlavně jsou i bezpříznakovi přenašeči. Naše malá takhle v „druhé vlně“ chytla neštovice (myslela jsem, že nás to mine). Pro dobrý pocit je nech do konce týdne doma, to ta první vlna odpadne. A pak děj se vůle boží
.