Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@barca.hrosik píše:
@AstraG Jako azt si kazdej dela co chce ale prijde mi divny kojit 4 lete dite.![]()
A mně zas přijde divný nekojit mimino ![]()
Pořád tvrdím, že podpora kojení v ČR je na mizerné úrovni, kdyby byly matky správně informované a podporované, určitě by nemuselo tolik dětí pít umělé mléko místo mateřského.
Závidím a vždycky závidět budu. Já plně kojila první 2 dny v porodnici. Malej mi šel rychle s váhou dolů, tak mi ho UM zachránilo. Prostě jsem mu neměla co dát. Homeopatika, čaj, častý přikládání, vitamíny, nahřejvání- nic nepomohlo, tak jsme pak skončili úplně. Což bych stejně do jeho dvou měsíců musela tak jako tak, kvůli RS co mám, ale poslední kojení jsem obrečela a natočila si ho aspoň na telefon.
Ha ha
az bude chtit nektera z bojovnic za kojeni cizich mimin me dite zivit, satit atd tak pak si do toho necham kecat. Do te doby do toho nikomu nic neni.
@brko
Myslím, že UM obvykle radi dvě základní skupiny žen.
1. Ty, ktere pro kojení udělaly téměř všechno, co bylo v jejich silách, mnohdy na hranici vlastního psychického i fyzického zdraví a sahly si kvůli kojení " na dno ". Pokud se tady v diskuzi objevi podobny příběh zcela prirozene poradi UM.
2. Ty, ktere od samého začátku kojit nechtěly, nebo to zkusily jen krátce a pokud to nešlo, přestaly.
Obě dvě skupiny žen chápu. Kdo chce kojit dvoulete, ať kojí, kdo dá od porodnice UM není o nic lepší ani horší.
@eetkikinka píše:
A mně zas přijde divný nekojit miminoPořád tvrdím, že podpora kojení v ČR je na mizerné úrovni, kdyby byly matky správně informované a podporované, určitě by nemuselo tolik dětí pít umělé mléko místo mateřského.
A ja bych zase rekla ze ta kojici masaz je v CR obrovska. Lakta poradkyn spousty. Kdo ma zajem urcite si k tomu cestu najde pokud to jde.
@eetkikinka píše:
A mně zas přijde divný nekojit miminoPořád tvrdím, že podpora kojení v ČR je na mizerné úrovni, kdyby byly matky správně informované a podporované, určitě by nemuselo tolik dětí pít umělé mléko místo mateřského.
Ja myslim, ze podpora kojeni je u nas dostacujici. Me spis prijde, ( ted nemluvim o tech pripadech, kdy to skutecne ze zavaznych duvodu nejde). Ze je to mnohdy o pohodlnosti zensky, byt na mimco vazana a byt pri krmeni mimca nezastupitelna. Snadno se to pak vysvetli tim, ze prece nejsem otrokem ditete a ze UM, je vlasne jeste lepsi, nez MM a ze kdo koji dyl jak 6 mesicu je divnej atakdale
Ale vis jak, kazdeho vec
@Šarlota4 @tronelka Není dostačující.
Občas vyjde pěkně zpracovaný článek na téma kojení na webu pro ženy. V pořádku. Jakási podpora kojení proběhne v porodnici. Tam to ovšem vypadá spíše jako honba za vyšší statistikou plně kojených dětí při propuštění, rady nemocničních laktačních poradkyň nebo dětských sester se velmi často diametrálně liší od doporučení Laktační ligy či WHO, patrně chybí správné dovzdělávání v tomto oboru (časové omezování kojení, dokrmy z láhve, používání dudlíku, ojediněle perly typu „před kojením protřepat prsa, aby se promíchalo zadní mléko s předním“). Při růstovém spurtu a kojení např. co hodinu rady maminek a tchyní „už má zase hlad, máš hladové mlíko, netrap ho a dej mu sunar“. Pokud dítě jednou nepřibere dle tabulky, řada pediatrů doporučí zavedení dokrmu umělým mlékem. Pak přicházejí udivené dotazy typu "Ty ještě kojíš? (čtyřměsíční miminko).Kojení na veřejnosti je stále velkou částí veřejnosti považováno za cosi nepatřičného, hanebného, hodného odsouzení (řada maminek má zkušenosti se snahami vykázat je z veřejných míst, protože krmí své dítě, byť v koutku, otočené, přikryté plenou). Kojení batolat je něco podobného, jakmile má dítě rok nebo nedejbože více, je to opět nepatřičné, zbytečné, úchylné…
Zastánkyně kojení mohou být po veřejném vyjádření svého názoru například v internetové diskusi označeny za fanatické kojitelky či laktační hyeny, většinou od špatně informovaných maminek (přišla jsem o mléko, bylo slabé, miminku nestačilo…), které mnohdy ne vlastní vinou skončily na umělé výživě. Nebo od takových, které upřednostnily vlastní pohodlí před zájmy dítěte.
Jedinou skutečnou podporou je činnost opravdu dobře informovaných a vzdělaných laktačních poradkyň, které zdarma vedou internetové poradny a pořádají informační semináře, přednášky, podpůrné skupinky… těm tleskám.
A pak tady máme také jiné články na serverech zpravodajských, zdravotních či webech pro maminky, jako například nedávná a stále probíhající kampaň iniciativy 1000 dní do života (reportáže v hlavních večerních zprávách, ranních pořadech, novinách…). V těch se dozvíte, jak českým dětem chybí vitamín D (to je pravda) jak je ho v mateřském mléku málo (to je taky pravda), kravské mléko není vhodné (opět pravda) a jak je třeba ho doplňovat podáváním batolecího(umělého) mléka. Ani slovo o alternativních zdrojích vitamínu D, např. slunečním záření, rybách, žloutku. Hlavně že maminky vymění kojení za sunar.Tedy pardon, za Nutrilon, protože celá iniciativa je placena firmou Nutricia, dále DM drogerií a také farmaceutickou firmou GlaxoSmithKline.
Celá akce je také zaštítěna názory předních lékařů - odborníků, primářů, předsedů lékařských společností… Jestlipak tito lékaři ví, jak jejich (zřejmě pravdivé) informace vyznívají a kdo je použil? Poskytli své články této iniciativě zdarma a nezištně, nebo za ně dostali zaplaceno? Věděli, jak to v celkovém kontextu vypadá, kdo z toho bude mít prospěch? Dle mého osobního názoru věděli. A tomu tedy podpora kojení neříkám.
Příspěvek upraven 20.05.15 v 18:38
@eetkikinka Myslím, že v dnešní době pokud chceme můžem si informace dohledat…Nevidím na UM nic špatného
Já jsem taky pro kojení. Obě moje děti se odstavily samy a vždy mi to bylo líto. Poprvé to bylo v roce, podruhé v roce a třičtvrtě.
Ale!!! Je mi úplně jedno, jak to mají ostatní. Každý máme svůj život, svůj příběh, svou cestu.
Souhlas a presne o tom byl muj uvodni prispevek. ne o pranyrovani maminek, co daji UM, to chran buh a pokud to tak nekdo vnima, tak se omlouvam.
@eetkikinka
@brko píše:
Dekuji vsem za nazory
Mně by zajímal účel té tvojí diskuze.
![]()
Ze zdejších starších diskuzí nevycházíš občas z údivu a vzápětí z tebe „vyleze“, že jsi militantní kojná a lobuješ za kojení.
Co tímto sleduješ?
Líbí se ti, jak se tady ženy budou hádat? Nekojící s kojícíma?
Není to přece fuk, proč a jak a čím své dítě krmí cizí matka?
Svoje si koj třeba do puberty, ale proč se pozastavovat nad tím, že někdo prostě nekojí?