Zánět nebo retence

177
19.5.15 00:42

Zánět nebo retence

Chci se zeptat, jaký je rozdíl mezi zánětem mléčné žlázy a retencí, jak to rozpoznat? Tenhle měsíc už po druhé bojuju se zatvrdlou půlkou prsa, poprvé se to malé podařilo vytáhnout, když jsme změnily kojící polohu na boční. Teď v neděli opět na tom samém místě bolavá zatvrdlina, bolestivá bradavka a přes noc k tomu teplota, včera odpoledne už horečka. Plus bolavé klouby. Byla jsem u praktické (gynekoložku mám v jiném městě), ta mi udělala test CRP, hodnota nižší než 8, takže o zánět se nejedná. S gynekoložkou jsem pak mluvila po telefonu a říkala, že to bude retence a k tomu mám nějakou virózu. Je mi divný, že to víceméně přišlo společně a co jsem o tom na netu četla, tak někde se píše, že i u retence může být horečka, jinde zase že se jedná o zánět. Ale hlavně, o co mi jde… je možný, že by se z retence mohl vyklubat zánět? Že jsem byla u mudry příliš brzy a hodnota CRP se zvýší? Máte s tímto někdo zkušenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
43035
19.5.15 06:52

To je uskali CRP, kdyby ho nemeli, dali by ti ATB a nejspis by ti bylo lip. Ono nekdy proste nevyleze.
Virova infekce je mozna samozrejme taky. Mas tu cast prsa zarudlou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8664
19.5.15 07:01

U těchto retencí (zánět - jakože opravdový zánět se vyskytuje v 1% případů, musí tam být vstupní brána infekce, tzn. poškozená bradavka atd.) jsou běžné vysoké horečky, bolesti kloubů atd. protože tělo zretinované MM, které se vstřebává do oběhu, vyhodnotí jako cizí organismus, který tam nemá co dělat, takže udělá opatření jako u sepse. ATB jsou v těchto stavech opravdu zbytečná, zatíží maminku a miminko a nemají žádný smysl. Na bolest a horečku se může brát paralen a ibalgin (i střídat) a zánět rozkojit (nejlíp bradičkou k postiženému místu, může se i odsávačka, někomu dělá dobře, ale jen jemný tah a dlouho). Prso se může obložit pro zmírnění příznaků tvarohem, alkoholem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8664
19.5.15 07:04

@Pudloslava to není úskalí, to je částečně i záchrana, neb zanedlouho nebudeme mít díky tomu, že se atb dávají zbytečně, účinná atb a lidi budou umírat na bakteriální infekty…CRP se zvedá velice rychle při zánětu, takže je vcelku dobře využitelné pro dg. infekcí. Já si atb bez zvýšeného crp a stěru a cíleného zamíření napsat nenechávám, mé děti neměly atb nikdy, kromě nejmladšího syna, který má dva roky a je po těžkém devastačním úraze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
834
19.5.15 08:01
@Pudloslava píše:
To je uskali CRP, kdyby ho nemeli, dali by ti ATB a nejspis by ti bylo lip.

No to je teda názor.. :roll: Já bych ho zavedla povinně před každým podáním ATB..s tímhle jsme se ještě nesetkala ;)

@Lili5 přesně, naše pediatrička CRP minilaboratoř taky má.. párkrát byla na vážkách a díky němu je nedala a syn 6 let, ani dcera 2,5 roku ATB ještě neměli (tuk tuk tuk).

@Linda40 ale k tvému dotazu.. Ano, je možné že jsi tam byla brzo a ještě nestačilo vyskočit.. to chce až tak 24 hodin od horeček..cca 2. den.. Ale je i možné, že to opravdu infekt není a pak jsou ATB zbytečná…kor když kojíš. Dávej malou bradičkou k zatvrdlině, to místo chlaď, jemně masíruj.. A kdyby horečky nepřešly, tak si nech dva dny od prvníhon odběru to CRP nabrat znova..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
19.5.15 08:33

@Lili5 @Hanka253 jenze pak mate radu bakterialnich infekci, ktere CRP nezvedaji a chudak pacient ceka treba tyden, dva v horeckach, nez nekoho napadne udelaj i nejakou jinou diagnostiku. ATB se maji davat i dle klinickeho stavu, ne jen tupe podle masiny na CRP. Ale to se samozrejme od laiku neceka, ze to zhodnoti, od toho je lekar, aby premyslel.
Samozrejme, CRP je velky pomocnik, ale ma sve uskali, neni to dokonala metoda, byva i falesne negativni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
19.5.15 08:34
@Lili5 píše:
U těchto retencí (zánět - jakože opravdový zánět se vyskytuje v 1% případů, musí tam být vstupní brána infekce, tzn. poškozená bradavka atd.) jsou běžné vysoké horečky, bolesti kloubů atd. protože tělo zretinované MM, které se vstřebává do oběhu, vyhodnotí jako cizí organismus, který tam nemá co dělat, takže udělá opatření jako u sepse. ATB jsou v těchto stavech opravdu zbytečná, zatíží maminku a miminko a nemají žádný smysl. Na bolest a horečku se může brát paralen a ibalgin (i střídat) a zánět rozkojit (nejlíp bradičkou k postiženému místu, může se i odsávačka, někomu dělá dobře, ale jen jemný tah a dlouho). Prso se může obložit pro zmírnění příznaků tvarohem, alkoholem.

Nemusis mit zadnou vstupni branu na prsu, bakterie si bezne plavou v krvi treba po cisteni zubu. Staci, ze najdou nejake oslabene mistecko, kde se mohou zachytit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
19.5.15 08:38

Jeste k te rezistenci - i bez CRP byla antibioticka politika v CR vzdy velmi dobra, my nejsme ta zeme, ktera rezistentni kmeny vyrabi. To je USA, Spanelsko a spol., kde se ATB koupi pomalu na kazdy benzince. Myslim si, ze je u nas zbytecne snazit se pretrpet choroby bez ATB, kdyz by mohla pomoci, protoze ty rezistentni kmeny vzniknou i tak. Proste samozrejme, nedavat ATB zbytecne, ale zase nebyt papezstejsi, nez papez.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
177
19.5.15 12:42

@Pudloslava Ne úplně zarudlou, ale lehce načervenalé fleky. Původně jsem si myslela, že je to od těch masáží a obkladů, že je ta kůže podrážděná, ale v noci asi od 3 už jsem byla tak vyřízená, že jsem nebyla schopná s tím už nic dělat a některé ty fleky tam zůstaly.
@Lili5 Nejde mi primárně o ATB, nejsem zastáncem toho, aby se dávaly bez přemýšlení, ale jsou případy, kdy nemá smysl trpět, když to jde vyléčit. Prodělala jsem zamlada pár hnisavých angín bez atb a bylo to docela příšerný, dneska nechápu, jak jsem to vydržela. Jinak beru panadol a ráno jsem už měla jen lehce zvýšenou teplotu. Teď mám zas 39… bolest kloubů jsem psala, ty už jsem cítila v neděli.
@Hanka253 Díky, tak nějak jsem si tohle myslela, jen jsem se chtěla ujistit. Jinak ty obklady, studené mezi kojením, teplé před a masírování, bradičkou k postiženému místu, to všechno zkouším, i když tedy je to docela akrobacie a 8kg dítě dostat s mou tělesnou konstitucí a navíc oslabená horečkou… docela masakr. Tak uvidím zítra, jestli budou horečky pokračovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3648
19.5.15 12:52

@Linda40 zkus oblady z tvaruhu mezi kojenim. Po prvnim porodu jsem to mela 3×. 3 dnu horecky, na pohotovosti mi prave doporucili tvaroh a kdyby nezabral, tak pak atb. Vzdy tvaroh zabral. Ted po 3. porodu se mi to udelalo zas, pri nejblizsi prilezitosi jsem si tam napatlala tvaroh a ulevu jsem pocitila okamzite. Druhy den bylo popo bolesti. Ani jsem nemela teplotu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
177
19.5.15 12:57

@Křupka1 Napatlala přímo samotný tvaroh? Ne v obalu? Takže rozetřeš tvaroh na postižené místo a pak to něčím zabalíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8664
19.5.15 13:17

@Pudloslava diskuse o atb by byla na dlouhé lokty, sama vidím, kolik píšu vázaných atb… ale mikrobio středisko nám je někdy omele o hlavu. Jasně, že crp není vždy 100% - ale orientace dle něj je vcelku ok. A klinika viru je ještě dramatičtější často než bakterie, takže pak se člověk sekne a zbytečně se atb podávají. Pracuji v celkem veliké nemocnici a jen za rok 2014 bylo u nás 16 případů, kdy jsme měli kmen, který byl rezistentní vůči všem možným kombinacím, což je užp odle mě alarmující… Já sama jsem angínářka se srdeční vadou a co jde řeším jen lokálně, jen když to přeroste únosnou míru, jdu do atb… Ale u toho prsu za mou dlouholetou praxi LP opravdu jsou atb až na výjimky zbytečná a zbytečně zatěžující. Já sama jsem musela k auditu s retencí, den před tím horečky přes 39, v den auditu natřískaná antipyretiky, přežila jsem… a bez atb…

@Linda40 pokud je tam zatvrdlina, tak opravdu se jedná spíše o zretinovaný mlékovod, šla bych spíše než atb cestou obkladů a tlumení příznaků v rámci boje o přežití… Je to šílené, bolestivé (mě ruka bolela ještě měsíc po retenci)… Spíše ta teplota by už měla zítra, pozítří klesat - neměla by být nad 39… tam potom hrozí už vznik hnisavé dutiny…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
177
19.5.15 15:07

Já nejsem žádná hrdinka, takže jsem to vyřešila nakonec tím, že jsem zavolala cizí gynekoložce tady a právě jsem se od ní vrátila s atb. Srážet celý den a noc teď už téměř 40, přitom kojit z bolavého prsa (v noci kojím téměř nepřetržitě, malá se nepustí, to už musí být a když se vzbudí a nenajde do půl minuty prso, spustí hysterák) a k tomu se o ní starat v tomhle stavu… já na to holt nemám. Jsem na ní sama, mám tu jen velkou dceru, která mi s ní teď pomáhá a i tak jsem nervózní z bolesti, nevyspání a přenáším to na malou. Zítra na to už budu zas sama a pokud by to mělo pokračovat, tak to nedám:(.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3648
19.5.15 15:19

@Linda40 po prvnim porodu jsem davala ten v alobalu a ted jsem mela doma jen ve vanicce. Napatlala jsem plinu a prilozila na postizene misto a dala do podprsenky a nechala do dalsiho kojeni. Pred kojenim jsem oplachla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
834
19.5.15 15:23

@Pudloslava pořád bych ale řekla, že je mnohem častější případ, kdy s nebakteriálními infekcemi, virosami apod. odcházejí pacienti od pánu obvoďáků s antibiotiky. Ale máš samozřejmě pravdu, není to samospásné.
@Linda40 at je brzo líp!!! :hug:
A až budete z tohohle venku, nevím jestli nestojí za to popřemýšlet, zda je ideální dělat princezničce dudlík..jestli jsem pochopila, že spí pořád s prsem v puse ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová