Proč jste měly druhé dítě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2081
26.3.23 13:54

Mame jedno :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tuhy_LU
26.3.23 14:35

Ja se na další(druhé) dítě cítila asi tak po 6 letech. Rozdíl mezi nimi je nakonec 8 let.
Po druhem dítěti jsem sice po roce otěhotněla, ale rozhodla jsem se pro ukončení. Cítila jsme se fyzicky spatne (po operaci, nemoci, malé dite doma). Tehotenstvi nás velmi zaskocilo.
Třetí jsem chtěla mít až tak 5 let po druhem. Nakonec je az 15 po druhem. Naprosto nečekaně.
Na děti jsem vždy dost sama. Manžel hodně cestuje a ma náročnou práci. Ne, ze by byl neschopný, neuměl se postarat, ale je proste plně vytízeny.
Vše se zkratka naplánovat nedá. Šla bych do dítěte ve chvíli, kdy bych cítila, ze už by mi to “tolik nevadilo”.

• Citovat
  • Upravit
Badboda
26.3.23 16:00

Říkáš si, jak to proboha přežiju, manžel moc nepomáhá…co se smířit s jedním dítětem?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.3.23 16:04

Mam 2 deti po 23 mesicich a nyni, po 33 letech si to nemutu vynachvalit a stejne jsrm tomu byla rada, i kdyz jim bylo 3 a 5. Hrali di spolu at venu ci doma, ony byly 2 a my s muzem jsme taky byli 2.

Za to jsem sokovana jako babicka, kdyz jsme na navsteve u mladych; maji jedno 3lete ditko a furt se mu snazi venovat a kdyz chteji chvilku klidu, tak zas ditko otravuhe je, at si s nim jdou hrat.

No a tohle jsem prave se 2 sourozenci blizko sebe vekove nikdy nepoznala a poznat bych to teda nechtela; mit jedinacka musi byt pro rodice hodne narocne, pokud jim to neda a zvladt dnes, kdy dite je na nejvyssim piedesralu vseho :roll:

• Citovat
  • Upravit
3987
26.3.23 16:13

@Badboda každý to má asi jinak. Já bych druhé dítě nebrala tak tragicky a naopak v tom hledala pozitiva, jako třeba, že budou parťáci, budou si spolu hrát atd. Když byly dcery malé, tak manžel předělával náš dům a stavěl podkroví. Sice přišel denně z práce ve 3, ale najedl se a šel pracovat a chodil domů v 8 večer, takže jsem taky byla vlastně na všechno sama. Hlídal jen soboty, protože jsem si dodělávala VŠ a jezdila do školy. Pak jsem nastoupila do práce, když byly mladší 2 a 3 měsíce, obě chodily do školky, já na plný úvazek v práci a do toho jezdila stále do školy, psala diplomku a státnicovala. Sice si říkám, že si za to můžu sama a mohla jsem dostudovat dřív, ale zvládli jsme to normálně :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3987
26.3.23 16:14

Každopádně prcek je ještě malý, tak to klidně můžeš ještě odložit a vrátit se k tomu, až bude dítě větší a vše si tak nějak „sedne“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.3.23 16:51

Vždy jsem věděla, že mít děti tak dvě. Značka ideál. Ale jelikož syn je autista, ve 4 letech věku se nám z nepochopitelných důvodu vrací vyvojove zpátky, tak manžel rezolutně prohlásil, že další spíš ne. Bojíme se, že by mohl být autista zrovna tak a to nevíme, jak bychom dali. Já vím, že tohle si nikdo nevybere, s tím jsem nepočítala vůbec. Navíc, v prvním screeningu mi vyšel pozitivní nález na Downa, nakonec se nepotvrdil a okolí, že nakonec to byla pravda. Ale přeci Downův syndrom a autismus jsou odlišné věci, které nemají souvis. Takže ještě jsme se nerozhodli definitivně, ale když vidíme, kolik toho syn potřebuje, docházíme do rani péče, k psychologovi, na logopedii, do herne pro autisty, aromaterapii, muzikoterapii…asi nám jedno dítě bude stačit, i když představy, jak by to fungovalo i s druhým, to mi pořád jede hlavou. A taky se bojím, že by mě možno manžel opustil, kdyby bylo i druhé autik. Tohle trochu ranilo jeho ego. A byla bych zoufalá žena se dvěmi zoufalými dětmi.

• Citovat
  • Upravit
3987
26.3.23 17:01

To chápu, nemáš to jednoduché. Na druhou stranu znám 3 rodiny s autistou - 2 jako pedagog, 1 osobně. Ve všech zmíněných rodinách mají víc dětí a „jen“ 1 autistu. Přeji hodně štěstí :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3987
26.3.23 17:03

A jinak v té jedné rodině s autistou je tatínek opravdu opustil. První dcera premiantka gymnázia, tatínek chtěl syna a narodil se autista. On to neunesl a odešel :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Badboda
26.3.23 17:06
@Ewista píše:
@Badboda každý to má asi jinak. Já bych druhé dítě nebrala tak tragicky a naopak v tom hledala pozitiva, jako třeba, že budou parťáci, budou si spolu hrát atd. Když byly dcery malé, tak manžel předělával náš dům a stavěl podkroví. Sice přišel denně z práce ve 3, ale najedl se a šel pracovat a chodil domů v 8 večer, takže jsem taky byla vlastně na všechno sama. Hlídal jen soboty, protože jsem si dodělávala VŠ a jezdila do školy. Pak jsem nastoupila do práce, když byly mladší 2 a 3 měsíce, obě chodily do školky, já na plný úvazek v práci a do toho jezdila stále do školy, psala diplomku a státnicovala. Sice si říkám, že si za to můžu sama a mohla jsem dostudovat dřív, ale zvládli jsme to normálně :nevim:

Ano každý to má jinak. Takhle bych žít nechtěla ani můj partner.
Ale spíš jsem reagovala na zakladelku, proč mermomocí druhé dítě když teď má jedno malé a už teď pochybuje jak to dá. Manžel se bude muset otáčet ještě víc finančně a pokud nepečuje stejnou mírou tak proč si zbytečně nakládat. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
3987
26.3.23 17:09

@Badboda ano, s tím souhlasím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6180
26.3.23 17:22

Racionálně jsem se rozhodla, že to přežiju, první rok byl peklo, teď už je to bezva a nedokážu si představit, že bych mladší neměla :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3987
26.3.23 17:36

@Lily Evans a třeba nebude co přežívat a miminko bude za odměnu ;) :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6180
26.3.23 18:54

@Ewista my měli za odměnu starší :mrgreen: mladší byla miminko spíš trochu za trest, ale jako batole je báječná :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3987
26.3.23 19:28

@Lily Evans aga :lol: moje holky byly obě hodná miminka. Dokonce až moc. Od porodnice jsem je musela v noci budit, protože spaly i 8 hodin a to bylo kojení teda🤦‍♀️ :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin