Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Big boss Šálku kávy trvá zhruba 45 minut, než se z něj všechen kofeine dostane do krevního oběhu. V průměru se půlka odbourá zhruba 4 až 6 hodin. No a pak záleží na citlivosti jedince i o návyku, a pak může ten účinek být kdekoliv od ničeho až po několik hodin.
Občas se to může stát každému a to v případě přetažení. Jinak řečeno človek je vyčerpaný natolik že by pro něj bylo složité usnout ( určitě znáte u dětí, přetažené děti špatně usínají) proto jsem si po noční často dělala kávu a potom lépe usnula, mám totiž také problém s usínáním při přetažení.
@EDDT Ono záleží, jakou vlastně kávu piješ? Je to káva klasická zrnková?
Anebo nějaké náhražky rozpustné?
@Anturie
Doma rozpustnou a u nasich zrnkovou z kavovaru a je to stejne
![]()
Ne nepůsobí, dnes mám v sobě už kafe, red bull a plechovku coly
A kdybych měla možnost si teď lehnout, tak do 2 minut spím
Je to logické, na pravidelné pijáky, už to zkrátka nefunguje, je to jako s alkoholem. Na mě hodně kafe působilo v dobách, kdy jsem ho pila jednou za čas, to mi pak bušilo srdce, teď už ne.
@EDDT píše:
@Anturie
Doma rozpustnou a u nasich zrnkovou z kavovaru a je to stejne![]()
Já také nevím, jen ve své době pro mne existovala jen káva zrnková. Byla jsem hodně mladá, zdraví jsem do jistého věku neřešila a káva mi chutnala a chutná do dnes.
Vůně kávy je úžasná, jen jaksi věkem mi vadila lógrová káva na žaludek=kyselost.
Ale dnes je tolik možností…
Proto ti píši, že jsi mladá, spíš máš asi nižší tlak a káva ti nic nedělá. Já to měla úplně stejné do určitého věku. Klidně jsem po kávě usnula ![]()
@EDDT Ahoj, někde jsem četla, že kává násobí aktuální stav, tedy když jsi unavená/vyčerpaná/přetažená/… tak tě v tom „podpoří“
Možná by to mohlo být vysvětlení?
Já to tak mám občas ráno - jsem docela čilá do té doby, než si dám kafe - to bych pak mohla jít z fleku znovu do postele ![]()
Jé, až teď jsem si všimla, že je to tři roky stará otázka
.. A co? Pořád tě káva uspává? ![]()
V poslední době po vypití kávy usínám. Tak silnou únavu si neumím vysvětlit, do pěti minut jsem úplně vyřízená. Dříve jsem tento efekt nepozorovala, ale v poslední době je to hrůza, musela jsem kafe přestat úplně pít. Nevíte někdo, v čem může být příčina?