Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Hrozně mi chutná káva, ale uspává mě
máte to tak taky někdo? ![]()
Mám to stejně a je jedno jestli je v ní kofein nebo ne.Moc ji nepiju, nedělá midobře na žaludek, ale když se napiju, tak bych klidně usnula hned.
Na nektere lidi pusobi kofein tzv. paradoxne…
ja to mam tak i s redbullem…cca 20 min. nakop a pak uplna rana za krk a spala bych v momente, kdyby to slo…
Omlouvám se za anonym, ale byla bych snadno poznatelná, což nechci. Prosím tedy zachovat anonym, nebo smazat.
Kdysi se ve vědeckém časopise Vesmír objevil krátký článek, kde popisovali, že na malé procento lidí působí káva přesně opačně než na většinu. Krom jiného zmiňovali to, že tuto menšinu káva uspává, ale bylo tam toho víc. A i vysvětlení, proč tomu tak je. Bohužel si detaily nepamatuji. Vím jen, že popis na mě dokonale seděl. Vzala jsem si z toho to, že jsem dle vědců relativně vzácný úkaz. ![]()
Já to mám stejně a je jedno jaký druh nebo značku piju. Jenom dopiju a padají mi oči.
Těch vysvětlení může být několik. U části lidí například místo útlumu produkce insulinu vyvolá přesný opak, takže se prostě padnou. Taky se už nějakou dobu ví, že na lidi s ADHD/ADD může působit tlumivě.
Pokud ale po vypití následuje nějaký úsek „nabuzení“ a až pak dojde k útlumu, tak to je normální působení kávy. Většině lidí teda trvá pár hodin, ale jsou i jedinci, u kterých si tělo dokáže poradit mnohem rychleji. On totiž koffein šulí receptory, co se starají o únavu. Když si tělo všimne, že něco nefunguje jak má, tak zvýší produkci příslušného hormonu a tím kávu přebije. Většina lidí je tak po určitém úseku po vypití kávy ještě unavenější než by byla bez ní.
Jak kdy, nekdy klidne jdu po kafi spat, nekdy me to nakopne tak, ze mi pak busi srdce a citim se neklidna. Asi zalezi, jak je silna. Ale kafe piju fakt vyjimecne, jestli dam 3 kousky do mesice tak to je moc. A to jsou z toho jeste dva Caro ![]()
Tak mně příjde, že čím víc je silnější, tím víc se mi chce spát
.. no a právě hned, když ji vypiju, ale když to vydržím, tak je to pak dobrý ![]()
No a přitom bez ní nemůžu být ![]()
Mé informace jsou takové že kofein obsažený v jednom šálku silnějšího espressa účinkuje cca 15 minut. Efekt nabuzení je tedy krátkodobý a někdy jde tak zvaně ze zásob, na úkor toho je člověk po odeznění účinku kofeinu unavenější než byl před vypitím kávy.
Navíc kofein malinko dehydruje, kofein má mírně diuretický účinek, čili to také může způsobit únavu. Zkuste po kávě vypít vždy aspoň sklenici vody a uvidíte jestli pocítíte nějakou změnu.
@EDDT píše:
Hrozně mi chutná káva, ale uspává měmáte to tak taky někdo?
Já kafe piju, protože mi chutná, ne jako povzbuzení. Ale že by mě vyloženě uspávala, to ne
A je jedno, jestli piju obyčejné rozpustné nebo kvalitnější espresso.
@Big boss píše:
Mé informace jsou takové že kofein obsažený v jednom šálku silnějšího espressa účinkuje cca 15 minut. Efekt nabuzení je tedy krátkodobý a někdy jde tak zvaně ze zásob, na úkor toho je člověk po odeznění účinku kofeinu unavenější než byl před vypitím kávy.
Navíc kofein malinko dehydruje, kofein má mírně diuretický účinek, čili to také může způsobit únavu. Zkuste po kávě vypít vždy aspoň sklenici vody a uvidíte jestli pocítíte nějakou změnu.
Tohle dává smysl. Napadlo mě to podobně, ale myslela jsem, že kafe nakopne aspoň na hodinu.