Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Už jsem vyzkoušela řadu receptů typu - kakaový moučník a nebo jakékoli těsto s kakaem… prostě mi nevyskočí a je z něho po upečení „drcek“ Nedá se to jíst, letí to do koše…
Už jsem se zařekla, že kakaové péct nebudu, vyzkoušela jsem jinou mouku, jiný prášek do peč., jiné kakao, výsledek je pořád stejný
Když dáváš kakao je dobré ubrat trochu mouky, aby těsto nebylo moc husté. Potom vyskočí jedna radost.. ![]()
Přidávám se k tobě s čerstvým zážitkem - na dnešní návštěvu jsem se chtěla všvihnout a dělala jsem domácí perník(ne z prášku) a ten hajzlík mi zůstal jak chcíplotina u dna
Tak nevím, zda jsem dala moc kakaa nebo jsme ho tam zamíchala pozdě či brzo
![]()
No návštěva to snědla, čokopoleva se mi povedla, ale za tu placku jsme se styděla ![]()
peggy.sl píše:
Když dáváš kakao je dobré ubrat trochu mouky, aby těsto nebylo moc husté. Potom vyskočí jedna radost..
I dkyž se řídím dle vyzkoušeného návodu? Jaké dáváš kakao?
mě napadla jedna jediná věc… když nikdy nevyskočí… jakou máš troubu? Nemůžeš tam regulovat horkej vzduch a tak… Ona je tam taková jakási vlhkost a ta to dělá… to mi radila moje máma. A měla pravdu
zoubky píše:peggy.sl píše:I dkyž se řídím dle vyzkoušeného návodu? Jaké dáváš kakao?
Když dáváš kakao je dobré ubrat trochu mouky, aby těsto nebylo moc husté. Potom vyskočí jedna radost..
Já i podle vyzkoušeného receptu ubírám mouku a přidávám tekutinu. Dělám prostě řidší těsto, jinak je to taky na nic. ![]()
Já dávám někdy o vajíčko víc. Našlehávám bílek, i když to v receptu není. POkud je tam cukr krupicový, musí se rozpustit. Těsto hodně našlehávám, nakonec zamícham vařečkou ten bílek, pak už nešlehám. No a troubu nesmíš moc často otvírat, do těsta moc píchat, spíš prstem zkouším povrch, dá se to poznat i podle toho. Hodně těst po propichování splaskne.
peggy.sl píše:zoubky píše:Já i podle vyzkoušeného receptu ubírám mouku a přidávám tekutinu. Dělám prostě řidší těsto, jinak je to taky na nic.peggy.sl píše:I dkyž se řídím dle vyzkoušeného návodu? Jaké dáváš kakao?
Aha
A le bábovka s kakaem mi jde dobře, jenže tu dělám dle oka.
Je pravda, že jsme zpočátku bojovala s přechodem z plynové na elektrickou troubu ![]()
Trouba mi peče dobře… já myslím, že těsto je moc hutné… asi opravdu ubrat mouky a přidat tekutinu…, i když to už jsem taky zkoušela… ale už nemám chuť to riskovat… třeba se někdy ještě odhodlám…
Dělávám často šup do trouby, tam je taky kakao a buchta je dobrá… ale není tam olej - je tam hera…ty, co se mi nedaří jsou všechny s olejem…
My máte troubu na plyn, jako sporák..a buchtu v ní neupeču, museli jsme koupit ještě spešl na pečení troubu elektrickou a v ní je to pohoda. Takže trouba to ovlivňuje fakt hodně! I mamka říkala, že v plynové prostě píct neumí..
A jaký npř.děláš recept? Buchta se mi vždy povedla a to mouku nikdy neubírám a kakaem nešetřím ( i když není v receptu)… ![]()
Taky nikdy neubírám mouku a kakaa dávám hodně. S vyskočením buchty problém nikdy nebyl. Jak v elektrické, tak ani v plynové troubě.
aby buchta vyskočila…je třeba jak zmínila bubulina…udělat sníh z bílků a dát do buchty až na konec…stejně tak prášek do pečiva a nešlehat!!!! ale jen lehce stěrkou zatřít…a stejně tak přidávám kakao až nakonec a zatírám opatrně…aby těsto zůstalo nadýchaný…nikdy se mi nestalo, že by nevyskočilo…péct je třeba v předehřátý troubě a nejlíp pomaleji na nižší teplotu…dortový korpusy peču pomalu na 150°C, aby se uprostřed nevyboulilo…