Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den,
Mám takový problém že mi hrozně utíká čas je to od doby co jsem měl deprese (kvuli tomu že sem se bál že umřu a jsem hypochondr) a od té doby mě hrozně utíká čas já mám pocit že březen byl před 2 měsíci přitom je to 7 měsíců potřeboval bych poradit proč to tak je a chci dodat že mi je pod 16 let.
A ještě hrozně zapominam tak jestli to není ten důvod proč mi tak rychle utíká čas.
Děkuji za odpovědi ![]()
@Maty823 píše:
Dobrý den,
Mám takový problém že mi hrozně utíká čas je to od doby co jsem měl deprese (kvuli tomu že sem se bál že umřu a jsem hypochondr) a od té doby mě hrozně utíká čas já mám pocit že březen byl před 2 měsíci přitom je to 7 měsíců potřeboval bych poradit proč to tak je a chci dodat že mi je pod 16 let.
A ještě hrozně zapominam tak jestli to není ten důvod proč mi tak rychle utíká čas.
Děkuji za odpovědi
Tak před chvilkou byly vánoce, a za chvilku budou zase ![]()
To je věková spirála. V určité fázi se zatáčí. V oblouku máš pocit, že to byly jen 2 měsíce, ve skutečnosti je ta trasa delší (7 měsíců).
@EvaEpic píše:
A čím seš starší tím rychleji ten čas běží.
Jo, ale to v 16 letech do toho má ještě daleko. Jeho ještě čeká spousta rovinek, kde se ten čas povleče jak šnek…
Najdi si koníček, pak nebudeš myslet na kraviny… a rodiče by tě také měli zaměstnat. Pořád je to o tomhle.
Děje se to momentálně skoro všem. Nebudu to vysvětlovat, ale buď v klidu.
Je to normální. Zkus si najít něco zábavného a produktivního.
@MermaidMotel píše:
Děje se to momentálně skoro všem. Nebudu to vysvětlovat, ale buď v klidu.Je to normální. Zkus si najít něco zábavného a produktivního.
Vysvětli, prosím. ![]()
@Maty823 píše:
Dobrý den,
Děkuji za odpovědi
Co děláš přes den? Mne nejvíc začal ubírat čas ve chvíli, kdy nastala krutá rutina, a moje “jediná” zábava byl mobil. Jakmile to rozbouram, mám každý den něco, tak paradoxně čas tolik neletí.
@Sandra.B1 co je věková spirála? furt to nechápu a na google to najit nemuzu
V 16 bych to na věkovou spirálu ještě nesváděla, tehdy by měl být čas ještě moooooře času.
Ale pokud zapomínáš, deprese a tak, tak to může být tím, že jsi příliš ve stresu. Ve stresu je oslabené to plné prožití okamžiku, méně se toho ukládá do emoční paměti.
Jestli bereš AD, tak to úplně. Já je brala dva roky a z těch let si nepamatuju vůbec nic, dívám se na fotky a vím, že jsem existovala, že se to asi dělo, ale vůbec si nevybavím žádnou emoci k tomu, nic konkrétního. Je to strašný. Po vysazení se to zlepšilo, ale teď jsem zase ve „zralém stavu“ a i jen díky úzkosti se to zrychluje. Plus u mne už věková spirála.
Doporučila bych dělat si zážitky plné emocí, svých jedinečných emocí, aby se toho co nejvíc otiskávalo do emoční paměti. Psát si k tomu poznámky, kreslit si k tomu, sepsat si to jako příběhy, aby se měl k čemu vracet a oživovat v té paměti, ta linie by se tak mohla navázat. Hodně štěstí…
@Maty823 píše:
To je takové přirovnání. Podle mě je normální, že v určitém období člověku připada, že cas letí nebo naopak se vleče. Ale celkem logicky zní to, co píše tady uživatelka SaxaL
@Maty823 píše:
ve zkratce si myslím, že tu uživatelky myslí to, že např. ročnímu dítěti je rok pocitově celý život, dvouletému polovina života, desetiletému to přijde jako desetina života. Ve třiceti už třicetina, v padesáti padesátina - prostě čím jsi starší, tím vnímáš rok jako pocitově kratší výseč svého života.