Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Máte prosím někdo zkušenost se zřízením datové schránky pro „občana“, který nemá žádnou firmu? Lze to? Dost už mně nebaví běhat do Mordoru (čti na poštu
) kvůli každému úřednímu dopisu „s pruhem“, který mi přijde (soused teď bude stavět - takže to už je x dopisů od stavebního úřadu, před naším domem se stala těžká autonehoda - takže jsme byli součástí policejního spisu atd…). Plus vše chodí 2×, protože SJM s manželem ![]()
A když bych si datovou schránku zřídila, propíše se to na všechny ty instituce automaticky a začnou mi to posílat tam? Nebo je to utopie a stejně bych si nijak nepomohla? Děkuji za zkušenosti a rady
Ano, založením DS ti mají automaticky všechny úřady povinnost ti to na tu schránku posílat.
Jinak pokud máš bankovní identitu (nebo nějaký jiný přihlášení k e-govermentu), tak je založení na asi 2 minuty z domu.
@Popokatepetla píše:
Máte prosím někdo zkušenost se zřízením datové schránky pro „občana“, který nemá žádnou firmu? Lze to? Dost už mně nebaví běhat do Mordoru (čti na poštu) kvůli každému úřednímu dopisu „s pruhem“, který mi přijde (soused teď bude stavět - takže to už je x dopisů od stavebního úřadu, před naším domem se stala těžká autonehoda - takže jsme byli součástí policejního spisu atd…). Plus vše chodí 2×, protože SJM s manželem
A když bych si datovou schránku zřídila, propíše se to na všechny ty instituce automaticky a začnou mi to posílat tam? Nebo je to utopie a stejně bych si nijak nepomohla? Děkuji za zkušenosti a rady
všechno ti tam musí posílat. I škola, třeba pochvalu dítěte ![]()
@Popokatepetla píše:
Máte prosím někdo zkušenost se zřízením datové schránky pro „občana“, který nemá žádnou firmu? Lze to? Dost už mně nebaví běhat do Mordoru (čti na poštu) kvůli každému úřednímu dopisu „s pruhem“, který mi přijde (soused teď bude stavět - takže to už je x dopisů od stavebního úřadu, před naším domem se stala těžká autonehoda - takže jsme byli součástí policejního spisu atd…). Plus vše chodí 2×, protože SJM s manželem
Ano, přesně pro tohle jsem si datovou schránku před lety zřídil.
@Cenarius tak to je geniální, přesně takhle jsem si představovala, ale ani se neodvažovala doufat, že náš stát už je tak daleko ![]()
A jinak - pokud mám datovku jako podnikatel, musím si na soukromé věci (třeba teď novinka možnost podat přihlášku na SŠ pro dítě) zřídit „soukromou“? Mít dvě se mi moc nechce.
@ida007 píše:
A jinak - pokud mám datovku jako podnikatel, musím si na soukromé věci (třeba teď novinka možnost podat přihlášku na SŠ pro dítě) zřídit „soukromou“? Mít dvě se mi moc nechce.
mám dojem, že jo, že to musí být zvlášt. Ale tu přihlášku půjde podat i přes bankovní identitu, ne?
@Popokatepetla píše:
@Cenarius tak to je geniální, přesně takhle jsem si představovala, ale ani se neodvažovala doufat, že náš stát už je tak daleko
Abych trochu zchladil tvé nadšení, datové schránky na sebe i firmy jsem používal od jejich vzniku a na povinnost úřadů je používat se nelze stoprocentně spoléhat. I přes existenci datovek mi občas něco přijde v papírové formě a úřednice na dotazy, proč to neposlali datovkou, mě vždy slušnou formou pošlou do háje, protože jim se nic za porušování zákonů nestane. Kolikrát se i divily, co mi na tom vadí, vždyť jsem ten dopis přeci dostal.
@rmot píše:
Abych trochu zchladil tvé nadšení, datové schránky na sebe i firmy jsem používal od jejich vzniku a na povinnost úřadů je používat se nelze stoprocentně spoléhat. I přes existenci datovek mi občas něco přijde v papírové formě a úřednice na dotazy, proč to neposlali datovkou, mě vždy slušnou formou pošlou do háje, protože jim se nic za porušování zákonů nestane. Kolikrát se i divily, co mi na tom vadí, vždyť jsem ten dopis přeci dostal.
Datovku mam uz dlouho a bohuzel, dosud mi ÚP posila vse doporucenou postou. Se skolami to fungovalo na prijimacky, jinak ne, ale to mi tak nevadi.
Celkove DS super vec, jen kdyby to fungovalo v plne siri.
Datovku mam pres deset let. Pokud mi nekdo neco poslal pisemne, vyzvala jsem ho, at si doruceni laskave zopakuje. Myslim, ze uz to urady umi.
@ida007 píše:
Ano, musis mit dve. Ale s aplikaci to neni problem. Obsluhujes vsechny datovky pres ni. Nekdo muze mit i 4. A pokud vlastnis hodne firem, tak i vic.
@mag píše:
Datovku mam pres deset let. Pokud mi nekdo neco poslal pisemne, vyzvala jsem ho, at si doruceni laskave zopakuje. Myslim, ze uz to urady umi.
Pozor na to, jakmile přiznáš doručení dopisu, přestože ti byl třeba při doručení fikcí vhozen doporučený dopis volně do schránky, v případě soudů to projedeš na tom, že i naše soudy považují porušení úřadů ignorováním datovky za marginální, protože adresát se přeci k informacím dostal. Že kvůli tomu třeba prošvihneš nějaké termíny nikoho nezajímá.
@rmot píše:
Pozor na to, jakmile přiznáš doručení dopisu, přestože ti byl třeba při doručení fikcí vhozen doporučený dopis volně do schránky, v případě soudů to projedeš na tom, že i naše soudy považují porušení úřadů ignorováním datovky za marginální, protože adresát se přeci k informacím dostal. Že kvůli tomu třeba prošvihneš nějaké termíny nikoho nezajímá.
O dorucovani vim dost. Dokonce to skolim. Ja nikde nerekla, ze takovou postu preberu. Kdo mi to poslal vyctu z pouceni.
@Popokatepetla píše:
Zajdi na poštu za 200,– ti to udělají. Mám již 2 roky a pecka. Jsem občan ![]()
@rmot píše:
Ano, zásadní chyba našeho systému je ta, že tu neexistuje odpovědnost.
Nicméně já na papírové dopisy nereaguji, všechny úřady mají povinnost využívat DS. Ty jejich šílené a superpředražené SW umí ověřit existenci DS.