Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ja zatim mela potrebu konverze jen jednoho dokumentu. Libi se mi, ze jsem si elektronicky pozadala o ridicsky prukaz.
Taky mám DS FO i PFO přes 10 let a ještě sem neměl zprávu, kterou by bylo potřeba dlouhodobě uchovat, zbytečně se to dramatizuje. Ale jinak souhlas s tím, že cena datového trezoru v aktuální podobě je nehorázná a mělo by se s tím něco udělat.
@Zumpa píše:
Přijde mi výrazně snazší archivovat elektronická data, než skladovat papírová v nějakém trezoru s brutální požární odolností atp..
A proč bych měl skladovat papírová data v trezoru, když stačí obyčejný šanon a skříň? Papírové dokumenty sice mohou shořet, ale pravděpodobnost něčeho takového je dost malá, ovšem pravděpodobnost toho, že datový dokument za krátkou dobu ztratí platnost je 100%, pokud jsi jej na Czech Point za drahé peníze nezkonvertuji.
@ida007 píše:
A jinak - pokud mám datovku jako podnikatel, musím si na soukromé věci (třeba teď novinka možnost podat přihlášku na SŠ pro dítě) zřídit „soukromou“? Mít dvě se mi moc nechce.
Ano, musíš.
Takže by bylo nejlepší datovky zrušit a vrátit se k tištěné podobě doručování. Akorát vyházet pošťáky, co neumí doručovat správně.
@jege píše:
A proč bych měl skladovat papírová data v trezoru, když stačí obyčejný šanon a skříň? Papírové dokumenty sice mohou shořet, ale pravděpodobnost něčeho takového je dost malá, ovšem pravděpodobnost toho, že datový dokument za krátkou dobu ztratí platnost je 100%, pokud jsi jej na Czech Point za drahé peníze nezkonvertuji.
Když tak nesmyslně trváš na výhodách originálu na papíru, přitom je to úplný nesmysl.
Za mě je DS megapohodlí oproti onanii, kdy jsem dostal dopis s pruhem, respektive vzkaz, že jsem nebyl doma, i když jsem doma byl. Pak jsem si musel vystát frontu na poště, abych se dozvěděl, že na téhle pobočce pošty dopis není. Atd, přičemž při stížnostech pošta všechny zamítla, dokonce i tu, že pošta zavřela před zavírací dobou. Tahle shnilá firma patří do minulosti a její zaměstnanci do kriminálu a do dolů.
Nemusím se strachovat, že něco projedu, protože mi to bylo doručeno fikcí a já to ani nečetl. Navíc důkazní břemeno nikdy neskončilo na tom, že dokument byla jen kopie, či mělo vypršenou platnost razítka. Za mě je DS posun vpřed. Nevýhody v podobě automatické mazání zpráv po určité době lze snadno nahradit softwarem zdarma, který jsem tu linkoval - není nutné platit trezor, můžeš si takhle archivovat zprávy z DS neomezeně dlouho.
Moc se nemluví o omezené velikosti datových zpráv. Teď se to snad navýšilo (plánuje?) na 100 mega- k 1.1.2024. Aktuálně pouze 20 mega. Původně se „plánovalo“, že to půjde až na 1000 mega (MB), ale od toho se upustilo. Takže podklady třeba pro stavební řízení jsou stále problém.
Co se týká omezené lhůty „úschovy zdarma“. Už se tu psalo, ty zprávy později nezmizí (děkuji tímto cz.nic), pouze vyprší platnost jejich datového razítka. Ale pořád budou k dipozici data k tomu podání, včetně obsahu. A pořád bude možno dohledat u „odesílatele“ to odeslání.
Trochu není jasné, proč se také omezuje počet zpráv a velikost úložného prostoru, protože aktuální úložiště se velikostně pohybují zcela jinde, než když systém DS začínal. Že něco spravuje ČP je vlastně perlička a vypadá to jako úlitba firmě, aby byl nějaký pěkný zisk.
@Ivan PPZ píše:
A pořád bude možno dohledat u „odesílatele“ to odeslání.
A pokud odesílatel obsah popře anebo prostě jenom zašantročí, jak je to u naších úřadů časté? Jak prokážeš originál důležité zprávy? Pokud jsi pořádný, tak papírový originál vytáhneš ze šanonu, ale co u datové zprávy, která již neexistuje, akorát u ní můžeš dokázat fakt odeslání a maximálně mít neověřenou kopii v Datovce? ![]()
@jege píše:
A pokud odesílatel obsah popře anebo prostě jenom zašantročí, jak je to u naších úřadů časté? Jak prokážeš originál důležité zprávy? Pokud jsi pořádný, tak papírový originál vytáhneš ze šanonu, ale co u datové zprávy, která již neexistuje, akorát u ní můžeš dokázat fakt odeslání a maximálně mít neověřenou kopii v Datovce?
Jak prokážeš, že je papírový originál originálem? Jen tak pro zajímavost.
U datovek máš x možností - pokud je dokument el. podepsán, je podepsán. Pokud se jedná o samotnou zprávu, můžeš požádat soudního znalce. PČR požádá provozovatele o logy. Obsese s papírem nedává smysl. Řada úřadů posílá dopisy už s vytištěným razítkem a podpisem. A znovu a dokolečka - podle tvé logiky jsi bez důkazního materiálu, pokud přijdeš o papírový originál. Digitální dokument můžeš donekonečna kopírovat - pořád se jedná o stejný dokument s platným podpisem a příznakem, že nebyl editován.
U těch datovek ale musí existovat nějaý typ CRC (nebo obdoby), který v případě nějakého důležitého sporu jistě forenzní zkoumání prokáže nezměněnost obsahu. A celkově mi není jasné (teda trochu je), jak a proč se změní náhled na dokument, který 89 dní po doručení je validní vč. timestampu, ale 91. den je to najednou trash.
BTW: i když dostanu dopis s doručenkou, přeci to samo o sobě nic nevypovídá, co v té obálce bylo. Nic, nebo prázdná A4…
@Popokatepetla píše:
Máte prosím někdo zkušenost se zřízením datové schránky pro „občana“, který nemá žádnou firmu? Lze to? Dost už mně nebaví běhat do Mordoru (čti na poštu) kvůli každému úřednímu dopisu „s pruhem“, který mi přijde (soused teď bude stavět - takže to už je x dopisů od stavebního úřadu, před naším domem se stala těžká autonehoda - takže jsme byli součástí policejního spisu atd…). Plus vše chodí 2×, protože SJM s manželem
A když bych si datovou schránku zřídila, propíše se to na všechny ty instituce automaticky a začnou mi to posílat tam? Nebo je to utopie a stejně bych si nijak nepomohla? Děkuji za zkušenosti a rady
Ano, lze to. Zašel jsem na Czech point na obecním úřadě, dostal jsem nějaké přechodné heslo, nebo co, a než jsem došel důmů, tak to bylo nachystané tak, že jsem si mohl datovou schránku aktivovat.
Propíše se to na všechny instituce… Nevím, čemu říkáš „propíše“. Všechny úřady budou mít přístup k informaci o tvé datové schránce a o tom, zda je aktivní.
A budou mít povinnost doručovat ti do tvé datové schránky.
Pokud ti pošlou dopis přes pošťačku v papírové podobě, tak bude takový dopis považován za doručený, pokud tě pošťačka zastihne a ty dopis převezmeš, nebo odmítneš převzít.
Ale nebude považován za doručený, pokud tě nezastihne, uloží na poště, napíše ti avizo o uložení zásilky a po úložní době ti ho hodí do schránky. Prostě - pokud máš zřízenou a aktivní datovou schránku, tak se neuplatní fikce doručení papíru.
Pokud jde o odeslané zásilky, tak poštovné zásilek adresovaných orgánům veřejné moci je zdarma a za okamžik doručení se považuje okamžik dodání, což je pár sekund poté, co stiskneš tlačítko „Odeslat“, i kdyby to bylo v sobotu, v neděli, nebo v noci.
@Ivan PPZ píše:
U těch datovek ale musí existovat nějaý typ CRC (nebo obdoby), který v případě nějakého důležitého sporu jistě forenzní zkoumání prokáže nezměněnost obsahu. A celkově mi není jasné (teda trochu je), jak a proč se změní náhled na dokument, který 89 dní po doručení je validní vč. timestampu, ale 91. den je to najednou trash.
BTW: i když dostanu dopis s doručenkou, přeci to samo o sobě nic nevypovídá, co v té obálce bylo. Nic, nebo prázdná A4…
U datovek musí existovat zaručený elektronický podpis (to je kryptologie na základě složitosti matematického problému rozkladu součinu dvou velkých čísel na prvočísla).
@jege píše:
A pokud odesílatel obsah popře anebo prostě jenom zašantročí, jak je to u naších úřadů časté? Jak prokážeš originál důležité zprávy? Pokud jsi pořádný, tak papírový originál vytáhneš ze šanonu, ale co u datové zprávy, která již neexistuje, akorát u ní můžeš dokázat fakt odeslání a maximálně mít neověřenou kopii v Datovce?
Vsechny dokumenty se archivuji. Takze pokud neselze datove uloziste, tak urad pisemnost fakt nezasantroci.
To spise naopak, kdyz se po ulozni dobe listinne spisy skartuji. K tem pisemnostem se uz nikdy nedostanes.
@eumedon píše:
U datovek musí existovat zaručený elektronický podpis (to je kryptologie na základě složitosti matematického problému rozkladu součinu dvou velkých čísel na prvočísla).
Podpis v dokumentu zustava. Ale vyprsi platnost casoveho razitka.
@jege píše:
Pokud jsi pořádný a jde o důležitou datovou zprávu, tak celou datovou zprávu, včetně obálky, si uložíš do svého úložiště ve formátu ZFO (ta volba pro uložení celé datové zprávy ta aplikace obsahuje) a tím souborem ZFO doložíš, co bylo obsahem zprávy a kdy to bylo dodáno/doručeno.
Zatímco u papíru můžeš doložit kopii papíru, který jsi odeslal a potvrzení o doručení od pošty, ale nedokážeš, že uvnitř té obálky byl originál toho, co jsi zkopíroval: Mohl jsi také zapomenout vložit originál do obálky, odeslat něco jiného, atd.