Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@mag A co tohle: https://www.mvcr.cz/…h-zprav.aspx? Neřeší to nějak daný problém? Moc jsem ale nepochopil, jak přesně to funguje. ![]()
@jege píše:
A co s tím? Jakou platnost má nějaký e-mail bez ověření jeho skutečné platnosti? Jakože úředníkovi dorazíš s notebookem a ukážeš mu na něm nějakou zprávu? Alebo j vytiskneš a ukážeš mu ten výtisk? Kdo ověří, jestli sis ho neudělal sám?
Zpráva má časové razítko. A i po vypršení jeho platnosti je to pořád stejná zpráva, jako email, nebo dopis.
@mag píše:
@Zumpa problem je v tom, ze ve chvili, kdy vyprsi platnost casoveho razitka na dokumentu, stava se ten dokument prostou kopii.
Ano, ale nikam se nevypaří. Nebo má snad papírový dopis nějaké tajné značky důvěryhodnosti, o kterých lidé neví?
@jege píše:
@mag A co tohle: https://www.mvcr.cz/…h-zprav.aspx? Neřeší to nějak daný problém? Moc jsem ale nepochopil, jak přesně to funguje.
Ze bys k tomu edokumentu mel jeste potvrzeni. zfo, ze je dokument OK? A kdybys ho v budoucnu potreboval nekam poslat, posles ho i s tim zfo overenim? Nebo jak je to mysleno?
Proto DS zatim nechci. Resit placene konverze je opruz.
@Zumpa píše:
Ano, ale nikam se nevypaří. Nebo má snad papírový dopis nějaké tajné značky důvěryhodnosti, o kterých lidé neví?
Jde o to, ze se tim pak nemuzes prokazat jako originalem. Je to jenom kopie. Papírový rozhodnuti je porad originalem. Rozhodnuti dorucene elektronicky ne vzdy.
@cecetka za to pohodli pri dorucovani mi to stoji. A vzhledem k tomu, ze mi konverzi udelaji o dvoje dvere dal. Tak to, co bych potrebovala mit do budoucna jako original, tak to proste zkonvertuju. Ale zatim nebyl duvod.
@mag píše:
Jde o to, ze se tim pak nemuzes prokazat jako originalem. Je to jenom kopie. Papírový rozhodnuti je porad originalem. Rozhodnuti dorucene elektronicky ne vzdy.
Nesmysl. U několika trestných činů jsem dokládal emaily a jejich hlavičky a to jen na PČR. Nikdy jsem nebyl u soudu, abych musel nějak dokazovat originál.
A jak by to v případě pochybností probíhalo u papírových dopisů - braly by se otisky? Ne - šlo by se podle spisových knih a podobně, pokud by se nemohla kopie brát jako důkaz, tak se tu zhroutí systém.
@Zumpa pokud staci kopie, Ok. Ale ne, pokud mas k necemu dolozit original. Tak to proste je. Mluvíme konkretne o orginalech listin.
@jege to se obavam, ze pouze potvrdi, ze nejde o falsum, ale ne, ze jde o original.
Nicmene doufam, ze v tomhle se brzo vyjasni.
@Zumpa píše:
Nesmysl. U několika trestných činů jsem dokládal emaily a jejich hlavičky a to jen na PČR. Nikdy jsem nebyl u soudu, abych musel nějak dokazovat originál.
A jak by to v případě pochybností probíhalo u papírových dopisů - braly by se otisky? Ne - šlo by se podle spisových knih a podobně, pokud by se nemohla kopie brát jako důkaz, tak se tu zhroutí systém.
U papírových dopisů máš podpis a razítko, takže v případě pochybností znalec ověří, jestli jsou to originály anebo padělky. Jak to ověří u již neaktuálních datových zpráv? ![]()
@jege to overi podle toho odkazu, ktery jsi sem dal, ale porad to bude pouze kopie, pokud uz bude skoncena platnost casoveho razitka. Proste jako kdyz okopirujes original listiny. A to ne vzdy staci.
@mag To by možná i stačilo… Teď jsem to vyzkoušel přes Datovku, která to umí automaticky a možná by to úředníkovi takhle stačilo. Z druhé strany, pokud by se to mělo někam dokládat, tak by to chtělo kopii ověřenou na Czech Pointu, kde by mě zajímalo, jestli by to šlo takhle dodatečně i po delší době. ![]()
@jege neslo, pri konverzi se kontroluje platnost podpisu a casoveho razitka.
Ale snad se to brzo vyresi ku prospechu veci.
@mag píše:
@jege neslo, pri konverzi se kontroluje platnost podpisu a casoveho razitka.
Ale snad se to brzo vyresi ku prospechu veci.
Tak to je fakt nepříjemné, jelikož pak člověk nemá žádný reálný důkaz, že dotyčný dokument fakt existuje, takže pokud se náhodou někde ztratí, tak má smolíka.
@rmot píše:
Pozor na to, jakmile přiznáš doručení dopisu, přestože ti byl třeba při doručení fikcí vhozen doporučený dopis volně do schránky, v případě soudů to projedeš na tom, že i naše soudy považují porušení úřadů ignorováním datovky za marginální, protože adresát se přeci k informacím dostal. Že kvůli tomu třeba prošvihneš nějaké termíny nikoho nezajímá.
To není tak úplně pravda, pokud to převezmeš, tak doručení platí, ale doručení fikcí se neuplatní a úřední úkon z důvodu nesprávného úředního postupu nebude platný.
@jege píše:
Tak to je fakt nepříjemné, jelikož pak člověk nemá žádný reálný důkaz, že dotyčný dokument fakt existuje, takže pokud se náhodou někde ztratí, tak má smolíka.
Přijde mi výrazně snazší archivovat elektronická data, než skladovat papírová v nějakém trezoru s brutální požární odolností atp..