Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@mag píše:
O dorucovani vim dost. Dokonce to skolim. Ja nikde nerekla, ze takovou postu preberu. Kdo mi to poslal vyctu z pouceni.
Jak jsem psal, problém nastává ve chvíli, kdy „se to přebere samo“ díky fikci doručení.
Tak fikce ale nastane jak u papíru, tak u DS. Problém je, že u papíru se jeden ani nemusí dozvědět, že nějaká lhůta běží. A doufám, že pokud má FO zřízenu DS a „úřad“ pošle papír, u kterého proběhne termín na fikci, tak SNAD to v případném sporu vyhraje občan. I když soudy poměrně nesmyslně často stojí na straně úřadů. Mám poícit, že ani není nějaká sankce, pokud úřad nesplní povinnost a posílá papír a ne dat. zprávu.
@Ivan PPZ píše:
Tak fikce ale nastane jak u papíru, tak u DS. Problém je, že u papíru se jeden ani nemusí dozvědět, že nějaká lhůta běží. A doufám, že pokud má FO zřízenu DS a „úřad“ pošle papír, u kterého proběhne termín na fikci, tak SNAD to v případném sporu vyhraje občan. I když soudy poměrně nesmyslně často stojí na straně úřadů. Mám poícit, že ani není nějaká sankce, pokud úřad nesplní povinnost a posílá papír a ne dat. zprávu.
Na datovku má předpokládám každý nastaveno upozornění do e-mailu na novou zprávu a ti paranoidnější se tam pro jistotu alespoň jednou týdně přihlásí. Zatímco u papírových dopisů nikdy není jistota, že nenastane průšvih, o kterém se adresát včas nedozví. Sám jsem zažil případ, kdy mě stálo pár tisíc to, že pošťák-brigádník doručené dopisy, které nestíhal roznést, podepsal jako doručené, aniž by je doručil. Při reklamaci na poště jsem se nedomohl ani omluvy, protože on už tam přeci nepracuje, tak co po nich chci. A fikce doručení je také pěkná prasárna vzhledem k tomu, jak občas funguje česká pošta, jako dopisy vhozené do špatné schránky, atd.
@rmot píše:
Jak jsem psal, problém nastává ve chvíli, kdy „se to přebere samo“ díky fikci doručení.
Fikce nenastane pokud mas DS. Resp. jedna se o neucinne doruceni.
@Ivan PPZ píše:
Fikce nenastane. Lze se toho samozrejme uspesne domahat. Poslani postou muze byt povazovano za nespravny uredni postup. Tam lze uplatnovat nahradu skody.
@mag píše:
Fikce nenastane pokud mas DS. Resp. jedna se o neucinne doruceni.
Teoreticky. Já s tím projel předem vyhraný soud, kterého jsem se jaksi nemohl zůčastnit, když jsem se o něm nedozvěděl. A protože jsem se o tom dozvěděl až ve chvíli, kdy bylo po termínech na opravné prostředky, tak prostě smůla. Neštvalo mě tolik ani těch pár tisíc, ale že takto u nás systém funguje. Před pár lety jsem zaregistroval soud nějakého chlapíka, který se zkoušel soudit kvůli tomu, že mu přišel papírový dopis místo do datovky a byl mu doručen fikcí bez jeho podepsání převzetí. Soud mu to smetl ze stolu s argumentem, že se se přeci k těm informacím nakonec dostal, když přiznal, že dopis četl, tak není co řešit. A takových případů, kdy se teorie rozchází s praxí, by se jistě našlo mnoho.
@mag píše:
Tak jeste existuji mimoradne opravne prostredky.
Samozřejmě, opět teoreticky. Zkusilas je někdy v praxi využít? Myslím, že spolupracuji s velmi dobrou právní kanceláří a neudělali jsme s tím nic. Jak říká kamarád právník, k soudu se nechodí pro spravedlnost, ale pro rozsudek. A zkusit jít právně válčit se státem vyžaduje velké množství kvalitní munice.
@ida007 píše:
A jinak - pokud mám datovku jako podnikatel, musím si na soukromé věci (třeba teď novinka možnost podat přihlášku na SŠ pro dítě) zřídit „soukromou“? Mít dvě se mi moc nechce.
Ano, musíš, taky mám dvě.
@ida007 píše:
A jinak - pokud mám datovku jako podnikatel, musím si na soukromé věci (třeba teď novinka možnost podat přihlášku na SŠ pro dítě) zřídit „soukromou“? Mít dvě se mi moc nechce.
Bohužel ano.
@rmot píše:
Nemáš pravdu.
Jak ti zde už napsal @mag, u úředních písemností NEnastane fikce doručení papírovou poštou, jestliže osoba má zřízenu a aktivovánu datovou schránku.
Zcela jiná věc je, že soudy posuzují u doručení materiální stránku. Jestliže adresát se s písemností seznámil včas, případně na ni reagoval, pak je nepochybné že k doručení došlo. V tom případě je bezvýznamné, že nebyla dodržena formální stránka (úřad pochybil a nedoručoval do DS).
@Tala20 píše: Nemáš pravdu.Jak ti zde už napsal @mag, u úředních písemností NEnastane fikce doručení papírovou poštou, jestliže osoba má zřízenu a aktivovánu datovou schránku.
Zcela jiná věc je, že soudy posuzují u doručení materiální stránku. Jestliže adresát se s písemností seznámil včas, případně na ni reagoval, pak je nepochybné že k doručení došlo. V tom případě je bezvýznamné, že nebyla dodržena formální stránka (úřad pochybil a nedoručoval do DS).
No však přesně to píšu - teoreticky fikce doručení nenastane, ale v praxi ( i přes existenci datovky) nastane, i když to jde v podstatě proti zákonu.
@rmot píše:
No však přesně to píšu - teoreticky fikce doručení nenastane, ale v praxi ( i přes existenci datovky) nastane …
Opět to pleteš.
Mícháš fikci doručení (která NENASTANE, máš-li DS) se skutečností, že adresát se reálně seznámil s obsahem písemnosti. To nemá s fikcí nic společného!
Pleteš si právní fikci s prokázanou skutečností.
@rmot píše:
No však přesně to píšu - teoreticky fikce doručení nenastane, ale v praxi ( i přes existenci datovky) nastane, i když to jde v podstatě proti zákonu.
Z praxe ti davam za pravdu. Soud zkouma, zda se prijemce s pisemnosti seznamil. Pokud mu byla pisemnost do domovni schranky vhozena, tak se s ni mohl seznamit. A na tom to soudy stavi. Ze sice nebylo doruceno prednostne do DS, jak rika zakon, ale je splnena podminka druha, ze prijemce o pisemnosti vi a mel se s ni seznamit.
Jina situace nastane, pokud se pisemnost vrati zpet jako nedorucena (neni vhozena do schranky, ale cela je vracena). Tam je nedoruceni prokazane.
To same plati i v pripadech, kdy urad nespravne pisemnost urcenou pro PFO odesle do DS FO nebo naopak. Pisemnost je sice dorucena „nespravne“, nicmene dotycna osoba o pisemnosti vi a nic ji nebrani se s ni seznamit. Nasledkem neni neplatnost doruceni.
Nema smysl se tady dohadovat. Staci si projet judikaturu.