Datová schránka "občan"

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15822
30.10.23 14:16
@cecetka píše:
Vsechny dokumenty se archivuji. Takze pokud neselze datove uloziste, tak urad pisemnost fakt nezasantroci.
To spise naopak, kdyz se po ulozni dobe listinne spisy skartuji. K tem pisemnostem se uz nikdy nedostanes.

Každá písemnost - jak digitální, tak papírová, má záznam ve spisové službě. Skartace má pevný řád - ke skartaci dochází obvykle, kdy nemá žádným význam dokumenty držet - u trestných činů je například promlčecí lhůta 10 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
30.10.23 14:18
@cecetka píše:
Podpis v dokumentu zustava. Ale vyprsi platnost casoveho razitka.

To je sice možné, ale nemůže to být k tvé tíži, podle mne. Máš nějaký judikát, kdy kvůli tomu někdopodle soudu přišel o důkaz?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
30.10.23 14:20
@xtonda píše:
Taky mám DS FO i PFO přes 10 let a ještě sem neměl zprávu, kterou by bylo potřeba dlouhodobě uchovat, zbytečně se to dramatizuje. Ale jinak souhlas s tím, že cena datového trezoru v aktuální podobě je nehorázná a mělo by se s tím něco udělat.

Místo do datového trezoru si datové zprávy archivuju doma ve svém úložišti.
Mám za to, že jsou elektronicky podepsané a mohu je kdykoliv doložit, kdybych je potřeboval. Nebo ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15822
30.10.23 14:22
@eumedon píše:
Místo do datového trezoru si datové zprávy archivuju doma ve svém úložišti.
Mám za to, že jsou elektronicky podepsané a mohu je kdykoliv doložit, kdybych je potřeboval. Nebo ne?

Ty podpisy mají omezenou platnost, mám pocit, že když jsem to řešil, tak to bylo lehce přes pět let. Ale je to platnost podpisu, ta zpráva má pochopitelně dál nezměněný obsah, který ti jako důkazní materiál postačí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
30.10.23 14:24
@Zumpa píše:
Když tak nesmyslně trváš na výhodách originálu na papíru, přitom je to úplný nesmysl.Za mě je DS megapohodlí oproti onanii, kdy jsem dostal dopis s pruhem, respektive vzkaz, že jsem nebyl doma, i když jsem doma byl. Pak jsem si musel vystát frontu na poště, abych se dozvěděl, že na téhle pobočce pošty dopis není. Atd, přičemž při stížnostech pošta všechny zamítla, dokonce i tu, že pošta zavřela před zavírací dobou. Tahle shnilá firma patří do minulosti a její zaměstnanci do kriminálu a do dolů.
Nemusím se strachovat, že něco projedu, protože mi to bylo doručeno fikcí a já to ani nečetl. Navíc důkazní břemeno nikdy neskončilo na tom, že dokument byla jen kopie, či mělo vypršenou platnost razítka. Za mě je DS posun vpřed. Nevýhody v podobě automatické mazání zpráv po určité době lze snadno nahradit softwarem zdarma, který jsem tu linkoval - není nutné platit trezor, můžeš si takhle archivovat zprávy z DS neomezeně dlouho.

Mně na mém dřívějším bydlišti pošťák falšoval můj podpis potvrzující doručení.
Případně pošta může avizo o uložení zásilky hodit někomu úplně jinému, nebo strčit do schránky spolu s štosem reklamních letáků, které pak z té schránky vezme vítr a poletují podle směru větru po ulici, nebo po zahradě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
30.10.23 14:37
@eumedon píše: … Zatímco u papíru můžeš doložit kopii papíru, který jsi odeslal a potvrzení o doručení od pošty, ale nedokážeš, že uvnitř té obálky byl originál toho, co jsi zkopíroval: Mohl jsi také zapomenout vložit originál do obálky, odeslat něco jiného, atd.

Ale na druhou stranu- toto může nastat i u „státního“ odesílatele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26859
30.10.23 14:51
@eumedon píše:
To je sice možné, ale nemůže to být k tvé tíži, podle mne. Máš nějaký judikát, kdy kvůli tomu někdopodle soudu přišel o důkaz?

Vubec netusim.
Soudy ted resi (nazorove se rozchazeji), jak elektronicky predkladat listiny, na kterych ma byt podpis uredne overeny. Odesilatel pisemnost s uredne overenym podpisem ma v ruce, prevede ji do elektronicke podoby autorizovanou konverzi a odesle. Lze overeni podpisu uznat? Anebo je to jen kopie uredne overeneho podpisu a tudiz to uznat nelze? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
30.10.23 15:02

Z logiky věci, pokud tu konverzi provede „pověřená osoba“, pak by to mělo nahradit ten dokument 1:1. Protože to není „kopie“, ale konvertovaný dokument. NICMÉNĚ - je to jen můj názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36011
30.10.23 17:45
@cecetka píše:
Vubec netusim.
Soudy ted resi (nazorove se rozchazeji), jak elektronicky predkladat listiny, na kterych ma byt podpis uredne overeny. Odesilatel pisemnost s uredne overenym podpisem ma v ruce, prevede ji do elektronicke podoby autorizovanou konverzi a odesle. Lze overeni podpisu uznat? Anebo je to jen kopie uredne overeneho podpisu a tudiz to uznat nelze? :nevim:

A jak teda doložíš datovou zprávu s vypršenou platností? Konverzi Ti na Czech Pointu neudělají, pouhý výtisk z Datovky je zdrap papíru, tak jak to udělat? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
31.10.23 07:08
@Zumpa píše:
Každá písemnost - jak digitální, tak papírová, má záznam ve spisové službě. Skartace má pevný řád - ke skartaci dochází obvykle, kdy nemá žádným význam dokumenty držet - u trestných činů je například promlčecí lhůta 10 let.

Poznámka: Na to bych tak úplně nespoléhal a kopie dokumentů bych raděj schovával (snadněji se to dělá v digitální, než papírové podobě, protože to zabere míň místa, nepráší se na to, líp se to organizuje a líp se v tom hledá).

Když jsem podnikal, tak mi jednou přišla výzva z VZP, že jsem neodevzdal roční přehled (a hned mi samozřejmě hrozili sankcemi). Tak jsem vzal kopii odevzdaného přehledu i s jejich beranem a došel jsem s tím na VZP. No, měli tam na stáži studenty, ti jim přeskládali dokumenty a ten můj přehled někam založili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová